Αντιπεριφερεια και δημοι Κομοτηνης και Μαρωνειας – Σαπων: Πατουν «γκαζι» για την προετοιμασια της θερινης περιοδου

Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστου Μέτιου, με αντικείμενο συζήτησης τα ανοιχτά ζητήματα και τα προβλήματα των παραλιακών ζωνών του νομού μας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην πρώην Νομαρχία Ροδόπης. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης οικονομικών, κ. Μουσταφά Κατρατζή, οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, κ.κ. Γιώργος Πετρίδης και Γιάννης Σταυρίδης, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Κομοτηνής, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
 
Έχοντας υπόψιν τη μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας στην περιοχή μας κατά την τελευταία διετία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση, όχι μόνο των ξένων αλλά και των εγχώριων και ντόπιων τουριστών, κατά τη θερινή σαιζόν που ακολουθεί, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έθεσαν επί τάπητος όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους, που εξαρτούν την ποιότητα της φιλοξενίας στους τουριστικούς προορισμούς της Ροδόπης. Καταρχήν, τη σύσκεψη απασχόλησε το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις παραλιακές ζώνες, και ειδικότερα η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, με τις οποίες γίνεται η παραχώρηση των τμημάτων παραλίας από το κεντρικό κράτος στους κατά τόπους παράκτιους δήμους. Για το θέμα συμφωνήθηκε να γίνουν παρεμβάσεις και εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, στην κατεύθυνση της πίεσης για την εγκαιρότερη δυνατή παραχώρηση.
 
Ένα δεύτερο ζήτημα, στο οποίο εστίασαν οι συμμετέχοντες, ήταν οι τεχνικές παρεμβάσεις-συντηρήσεις στο οδικό δίκτυο του νομού και ειδικά στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και στον φωτισμό, στη σήμανση, στις διαγραμμίσεις κλπ. Επιπλέον, τη σύσκεψη απασχόλησε το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, όπου οι συναρμόδιοι φορείς συμφώνησαν να συντονίσουν τις δράσεις τους, καθώς επίσης η προστασία της δημόσιας υγείας στις παραλίες, όπου ο κ. Λουκάς Γεωργίου διαβεβαίωσε για την ποιότητα και την καθαρότητα των υδάτων στη Ροδόπη.
 
«Η συνάντηση αυτή αποσκοπούσε στο να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα των δικών μας παραλιών, διότι καλύτερος διαφημιστής για μία περιοχή είναι αυτός που μένει ευχαριστημένος από την παροχή υπηρεσιών», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης. Ο κ. Αμοιρίδης εξέφρασε τη γνώμη ότι οι υποδομές στις παραλίες της Ροδόπης βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της παραλίας Φαναρίου, που ανήκει στην κυριότητα Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, συμμερίστηκε την αγωνία της διοίκησης του δήμου Κομοτηνής και δεσμεύθηκε να παρέμβει και εκείνος από τη θέση του, προκειμένου η εταιρία να ανοίξει άμεσα τα χαρτιά της. «Είναι ανεπίτρεπτο ένα αξιόλογο κομμάτι στο Φανάρι να μένει αχρησιμοποίητο και να έχει ελλείπεις εγκαταστάσεις», υπογράμμισε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, κ. Γιάννης Σταυρίδης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του κ. Μέτιου για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης σύσκεψης, ενώ εξέφρασε την προσδοκία να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου. Ο κ. Σταυρίδης έθιξε μεταξύ άλλων το θέμα των υποδομών και της βελτίωσης του οδικού δικτύου στην επικράτεια του δήμου Μαρωνείας-Σαπών. «Από την Περιφέρεια θα θέλαμε συνδρομή για βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, όπου υπάρχουν κάποιες καθιζήσεις σε διάφορα σημεία της παραλιακής ζώνης», σημείωσε, για να επισημάνει ότι είναι απαραίτητες και οι διαγραμμίσεις, καθώς επίσης η ενίσχυση της σήμανσης. Προτεραιότητα κατά τον ίδιο πρέπει να δοθεί στους δύο βασικούς άξονες, από όπου προσεγγίζουν τα παράλια του δήμου του οι επισκέπτες, δηλαδή στους δρόμους Μέστης-Κρωβύλης-Μαρώνειας και Κομοτηνής-Ξυλαγανής-Ίμερος. Απαραίτητη παρέμβαση, όπως επισήμανε, απαιτείται να γίνει και στην ιρλανδική διάβαση του Ιμέρου, η οποία εξυπηρετεί τη μετακίνηση των επισκεπτών παραλιακά από το Φανάρι προς τη Μαρώνεια και αντίστροφα.
 
Σε ό,τι αφορά σε εργασίες, που ανήκουν στο πεδίο αρμοδιότητας του δήμου, όπως η κοπή των χόρτων, η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός των παραλιών, ο κ. Σταυρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα γίνουν ακόμα καλύτερα από πέρυσι. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη οι επισκέπτες, που θα προτιμήσουν την περιοχή, να φύγουν ευχαριστημένοι από την ποιότητα της διαμονής τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.