Αντιπαραθεση για τα πυροσβεστικα οχηματα της ΠΕ Ξανθης στο περιφερειακο συμβουλιο

Πλήρως κατεστραμμένες οι κάμερες πυρανίχνευσης

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Αυγούστου το θέμα της χρήσης των τριών πυροσβεστικών οχημάτων που είχε προμηθευτεί η Περιφέρεια μέσω Interreg, για τα οποία ο επικεφαλής της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης πραγματοποίησε επερώτηση.
 
Ο κ. Καραλίδης στην επερώτησή του σημείωσε πως με το πρόγραμμα INTERREG 2010-2014 σε συνεργασία με τη Νομαρχία του Σμόλιαν, είχαν αγοραστεί από την ΠΕ Ξάνθης πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμός καμερών ανίχνευσης πυρκαγιών.
 
Οι κάμερες είχαν σαν στόχο να δίνουν σε πρώτο χρόνο περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς στην δασική περιοχή, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες κάμερες από την Νομαρχία του Σμόλιαν, ενώ τα οχήματα, κάλυπταν ανάγκες περιπολιών στο περιαστικό δάσος της ΠΕ Ξάνθης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, στην οποία γινόταν σχετική παραχώρηση των οχημάτων στην  Πυροσβεστική Υπηρεσία από την Οικονομική Επιτροπή.
 
Επίσης τα οχήματα, που είναι Τζιπ 4×4 στα οποία έχει εγκατασταθεί θάλαμος 500 λίτρων και εξοπλισμός εκτόξευσης νερού, θεωρούνταν πως θα μπορούσαν να επέμβουν σε περίπτωση φωτιάς σε χώρους όπως η παλιά πόλη, όπου οι στενοί δρόμοι δεν επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση.
 
Για αυτό και ζήτησε να μάθει εάν λειτουργούν οι κάμερες πυρανίχνευσης όπως είχαν τοποθετηθεί από το σχετικό πρόγραμμα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, που βρίσκεται το θέμα πρότασης της προηγούμενης Διοίκησης της ΠΑΜΘ σχετικά με την επέκταση του συστήματος σε όλη την οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας –  Βουλγαρίας (κάμερες πυρανίχνευσης) και η εξαγορά αντίστοιχου εξοπλισμού (πυροσβεστικών οχημάτων), αλλά και εάν τα μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα και λειτουργία και αν υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός πάνω σε αυτά όπως είχαν αγοραστεί.
 
Σημείωσε δε πως πρόσφατα τα οχήματα θεάθηκαν στην Ξάνθη να χρησιμοποιούνται για μεταφορά προσωπικού, και να έχει αποξηλωθεί ο εξοπλισμός τους, ενώ ένα από αυτά έχει μεταφερθεί στην ΠΕ Ροδόπης. 

Έντονη αντιπαράθεση για τα οχήματα 

Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατηγόρησε τον κ. Καραλίδη ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που, καταθέτοντας και έγγραφο από τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστα Χουβαρδά, τόνισε πως το έργο υλοποιήθηκε από το 2011-13, με υποχρέωση χρήσης του εξοπλισμού μέχρι 5 έτη από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2018.
 
Η προεργασία για το έργο είχε ξεκινήσει από την Νομαρχία Ξάνθης όταν νομάρχης ήταν ο αείμνηστος κ. Γιώργος Παυλίδης, και όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται επί αιρετής Περιφέρειας ο τότε Περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης είχε αναθέσει την υλοποίηση του έργου στον κ. Χουβαρδά, μιας και υπήρχε απροθυμία από την ΠΕ Ξάνθης για αυτό, ενώ στο έργο είχε αρνηθεί να συμμετάσχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, που συνέβαλε ενεργά μόνο στην εκπαίδευση του προσωπικού για τα 3 αυτοκίνητα.
 
Όσο για τον εξοπλισμό των καμερών, αυτός καταστράφηκε 2 φορές από κεραυνό, ακολούθησε επισκευή τους μέχρι την ολοσχερή καταστροφή που ακολούθησε.
 
Τα αυτοκίνητα είναι αγροτικής χρήσης, εφοδιασμένα με επιπλέον εξοπλισμό και τα οποία κάθε φορά που παραχωρήθηκαν στις υπηρεσίες επεστράφησαν χωρίς τις απαραίτητες συντηρήσεις και με προβλήματα.
 
Σημειώθηκε πάντως πως το ένα όχημα παραχωρήθηκε στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας με απόφαση Παυλίδη, για την αντιμετώπιση συμβάντων.
 
Τα πέντε έτη χρήσης του εξοπλισμού πάντως, τόνισε ο κ. Μέτιος, πως έχουν παρέλθει.
 
Να σημειωθεί πως η τοποθέτηση του κ. Μέτιου και το έγγραφο του κ. Χουβαρδά βρίθουν ανακριβειών, και υποσχέθηκε πως θα επανέλθουν για το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.