Αντιδρουν στις δηλωσεις Γ. Μαρινακη οι 55 εργαζομενοι της ΔΕΥΑΚ

Νέα αίτηση ανακοπής των απογράφων των εργαζομένων εκδικάστηκε τη Δευτέρα

Θεωρούν πως έγινε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από την πλευρά του

 
Κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων, θεωρείται η παρουσία του προέδρου της Ένωσης ΔΕΥΑ κ. Γιώργη Μαρινάκη στην Κομοτηνή την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, από τους εκπροσώπους των 55 εργαζομένων που βρίσκονται σε αντιδικία με την ΔΕΥΑ Κομοτηνής για το θέμα των αναδρομικών. Και αυτό γιατί θεωρούν πως είχαν άμεση σχέση με την εκδίκαση, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή, νέας αίτησης ανακοπής που κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ, και για τα δύο απόγραφα που έχουν εκδοθεί από τους εργαζόμενους σε εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης που τους δικαίωνε.
 
Να υπενθυμίσουμε πως το πρώτο απόγραφο εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2018, ενώ το δεύτερο τον Νοέμβριο, και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΚ αναμένεται να καλυφθεί μέχρι τον Φεβρουάριο.
 
Η αίτηση ανακοπής της Δευτέρας είναι η τελευταία μιας σειράς δικαστικών αντιπαραθέσεων που έχει η Επιχείρηση με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, σε αναμονή και της έκδοσης της απόφασης της έφεσης που έχει γίνει για το θέμα  αναδρομικά.
 

Κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων

 
Σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ την Παρασκευή ήρθε να ρίξει, τουλάχιστον για την πλευρά των εργαζομένων, λάδι στη φωτιά, αλλά και να δημιουργήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, εντυπώσεις, με δικαιολογία την Περιφερειακή Συνάντηση των ΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
 
Άλλωστε όπως τονίζουν, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, αυτός είχε ζητήσει από τους συνδικαλιστές των ΔΕΥΑ να μην διεκδικήσουν τα αναδρομικά, όμως σημειώνουν πως δεν αληθεύει πως μόνο 11 ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα ήγειραν τέτοιες αξιώσεις, αλλά πως ο αριθμός τους, κάτι που όπως σημείωσαν υπάρχει και στα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη δικαστική διαδικασία, ξεπερνάει τις 50.
 
Μάλιστα τονίζουν πως δεν αληθεύει πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής είναι οι μόνοι που προχώρησαν σε κατάσχεση λογαριασμών, σημειώνοντας πως ανάλογες κινήσεις έκαναν, και μάλιστα πριν από τους ίδιους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Τρικάλων, Σαντορίνης και Ρόδου.
 
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει χρήματα στα χέρια τους από την επιχείρηση, μιας και παρόλο που το συνολικό ποσό του πρώτου απογράφου που είχε εκδοθεί το καλοκαίρι (περίπου 900 χιλιάδες ευρώ), συμπληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, για να το πάρουν χρειάζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της τράπεζας, η οποία, παρόλο που έχουν κατατεθεί τα έγγραφα που τους ζητήθηκαν, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
 
 

Που πήγαν τα λεφτά;

 
Όσο για την αποστροφή του κ. Μαρινάκη αφενός ότι οι κινήσεις τους θέτουν σε κίνδυνο τις ΔΕΥΑ, αλλά και ότι είναι από τους καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, με την ΕΔΕΥΑ να έχει στηρίξει την προσπάθειά τους να μην μειωθούν οι μισθοί πέρα του 25%, οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως τα ποσά που ζητούν είναι μόνο ένα ποσοστό από τις μειώσεις που έχουν υποστεί τα μνημονιακά χρόνια.
 
Επίσης για τις αμοιβές τους, σημείωσαν πως καθορίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο έχουν υπαχθεί, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις ΔΕΥΑ στην χώρα μας, που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτό.
 
Ακόμη για τον κίνδυνο που διατρέχει η ΔΕΥΑΚ, υπενθύμισαν για ακόμα μια φορά ότι τα χρήματα που διεκδικούν, υποτίθεται πως θα πήγαιναν σε ειδικό λογαριασμό που θα είχε δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, και δεν θα χρησιμοποιούνταν από την επιχείρηση για να καλύπτουν άλλες ανάγκες, όπως θεωρούν πως έγινε στην περίπτωση της τοπικής ΔΕΥΑ. Ως παράδειγμα έφεραν την ΔΕΥΑ Αγρινίου, όπου οι μειώσεις κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό, και έμειναν εκεί, μέχρι που δημιουργήθηκε το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών και ήταν άμεσα διαθέσιμα.
 
Όσο για την πίεση που υπάρχει σήμερα στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ, πιστεύουν πως αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται, μιας και μόνο για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, οι πληρωμές της Επιχείρησης που έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ανέρχονται σε 1,4 εκ. ευρώ, ενώ οι κατασχέσεις δεν έχουν γίνει στο ταμείο της επιχείρησης.
 
Τέλος ανησυχούν και για το μέλλον της επιχείρησης, μιας και πρόσφατα εγκρίθηκαν δύο επενδυτικά τοκοχρεολυτικά δάνεια για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος Φιλόδημος.
 
Και μπορεί τα δάνεια αυτά να προβλέπεται πως θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους δήμους ή τις επιχειρήσεις, ωστόσο και μόνο η σύναψη αυτών των δανείων τους κάνει να ανησυχούν για το μέλλον τις επιχείρησης.
 
 

Διατάραξη της εργασιακής ειρήνης

 
Το μεγαλύτερο θέμα πάντως που αναδεικνύουν είναι ακόμα, μετά από τόσους μήνες, η αδιαλλαξία της διοίκησης, που θεωρούν πως δεν επιθυμεί τη λύση του προβλήματος.
 
Όπως τονίζουν, ήταν πρόθυμοι για διάλογο, όμως θεωρούν πως οι όποιες προτάσεις που τους έγιναν ήταν πρόχειρες, και δεν βοηθούσαν στην επίλυση του ζητήματος.
 
Πλέον όπως αναφέρουν, έχει διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη στην επιχείρηση, με τη διοίκηση να μην έχει ουσιαστικά επαφή με τους εργαζόμενους, κάτι που θεωρούν πως θα αποβεί εν τέλει εις βάρος των πολιτών, που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από τη ΔΕΥΑΚ.
 
Μάλιστα σημειώνουν πως εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν με διάφορα προβλήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, σε όλους τους τομείς της λειτουργίας τους, κάτι που οι παλιότεροι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρα πράγματα σε όλες τις εποχές της λειτουργίας της.
 
Οι εργαζόμενοι πάντως, δηλώνουν κουρασμένοι από αυτό το ατέλειωτο μπρα ντε φερ με δηλώσεις και αντιδηλώσεις, κάθε φορά που υπάρχει εξέλιξη στο θέμα, και κάλεσαν ό,τι έχει να ειπωθεί στο μέλλον να λέγεται ανοιχτά, με τις δύο πλευρές παρούσες, ώστε να μην γίνονται αμοιβαίοι μονόλογοι, θεωρώντας πως μια τέτοια διαδικασία θα βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.