Αντιδρασεις συνδικαλιστικων φορεων στις εξαγγελιες Παπανδρεου

Γενικό «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην αυτοδιοίκηση, αύξηση του φόρου στα καύσιμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν.
Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που, όπως είπε, παίζεται γύρω από αυτή, με στόχο και το ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρας στον γκρεμό».
Αναλύοντας το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, ανακοίνωσε το γενικό «πάγωμα» όλων των μισθών (δεν θα δοθούν αυξήσεις πέραν της ωρίμανσης), την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, καθώς και την έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.

 

Τις πρώτες αντιδράσεις στις εξαγγελίες Παπανδρέου καταγράφει σήμερα ο ΠτΘ. Μιλούν ο Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης, ο Σταμάτης Σακελλίων, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η Παναγιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ροδόπης και ο Δημήτρης Ανθούσης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Ροδόπης.

Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής:«Δεν θα πληρώσουν τη νύφη αυτοί που την πλήρωναν πάντα»

«Ως συνδικαλιστικό κίνημα άποψή μας είναι ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Όσον αφορά στα μέτρα δεν ειπώθηκε κάτι εξειδικευμένο, για παράδειγμα η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι γενικό και αόριστο, θα πρέπει να ειπωθεί για ποιες κατηγορίες εργαζομένων αφορά και αν υπάρχουν πολιτικές στρεβλώσεις στο θέμα να το συζητήσουμε.

 

Γενικά και αόριστα όμως τέθηκε το θέμα της αύξησης, θεωρώ όμως ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Από την άλλη όσον αφορά στο πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπου υπάρχουν υπερβολές με αντιμισθίες και με συμμετοχές σε επιτροπές θα πρέπει να μπει κάποια τάξη, η χώρα επιτέλους να φθάσει σε ένα σημείο στο οποίο θα υπάρχει ισονομία για όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί να είναι χαμηλοί και εφτακόσια ευρώ και στο δημόσιο να φθάνουν τις τρεις χιλιάδες. Δεν ζητάμε να εξομοιωθούν οι μισθοί αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες διαφορές. Δημιουργείται έτσι κοινωνικό πρόβλημα. Είμαστε αντίθετοι στο πάγωμα των μισθών των χαμηλόμισθων. Έχει αποδειχθεί και από μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι με τις αμοιβές αυτές οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν άρα δεν πρέπει να μειωθούν ή να μείνουν στάσιμοι αυτοί οι μισθοί. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει στα χαμηλά εισοδήματα μια αύξηση ώστε και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

 

Σε ερώτηση αν τα μέτρα είναι αναγκαία ο κ. Μαγαλιός τονίζει ότι «δεν πρέπει να είναι αναγκαία μόνο από τη μία πλευρά. Πρέπει να πιάσει αυτούς που δεν πλήρωναν και δεν ήταν εντάξει απέναντι στην εφορία. Πρέπει το κράτος αυτά να τα διορθώσει αλλά αυτοί που πλήρωναν μια ζωή δεν θα πληρώσουν και πάλι τη νύφη».
Μέχρι στιγμής η ΓΣΕΕ δεν αντέδρασε για τα μέτρα ενώ όπως τονίζει ο κ. Μαγαλιός δεν έχει καθορισθεί ακόμη η ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η ΓΣΣΕ, αλλά «αυτό θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Παναγιώτης Τσουκαλάς, γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ροδόπης:«Και πάλι οι εργαζόμενοι στο μάτι του κυκλώνα»

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την ΑΔΕΔΥ. Από την αρχή φαινόταν ότι θα υπάρξει μια επιδρομή στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων με την περικοπή του 10% των επιδομάτων και τα φορολογικά μέτρα αλλά και το πάγωμα των προσλήψεων. Με όλα αυτά βλέπουμε και πάλι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Καλώς λοιπόν η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε πανελλαδική κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη, ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα αυτά»

Σταμάτης Σακελλίων, εκπρόσωπος Αγωνιστικής Συνεργασίας: «Βλέπουμε μια πολιτική Καραμανλή με πρόσωπο Παπανδρέου»

«Τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν την οικονομία της χώρας σε βαθιά ύφεση. Πλήττουν ευθέως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν δίνουν απαντήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας. Ουσιαστικά ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό ότι θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάτι που απέχει πόρρω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις μετεκλογικές, μέχρι και αυτό που πριν λίγες ημέρες έλεγε και ο κ. Λοβέρδος. Βλέπουμε μια πολιτική Καραμανλή με πρόσωπο Παπανδρέου».

Παναγιώτα Βενετοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ροδόπης: «Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν την συνενοχή»

«Τα μέτρα λιτότητας ήταν γνωστά από την αρχή που ανέλαβε η κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως ο εκπαιδευτικός κλάδος αντέδρασε με μια απεργιακή κινητοποίηση τον Νοέμβρη του 2009 και συνεχίζει με τα ίδια αιτήματα και τις ίδιες διεκδικήσεις και στις 10 του Φλεβάρη, ημέρα που κήρυξε 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ, στην οποία και συμμετέχουμε. Όσον αφορά στο οικονομικό, συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τομέα σαφώς και θα είμαστε μαχητικότεροι, γιατί με τα μέτρα λιτότητας μειώνονται οι μισθοί μας. Είναι γνωστό ότι θα έχουμε μείωση 10% των επιδομάτων που αυτό για ένα πρωτοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό σημαίνει 40 έως και 50 ευρώ μείωση μισθού και βλέποντας ότι στην αγορά δεν υπάρχει μείωση στην τιμές των προϊόντων, αλλά αύξηση γίνεται κατανοητή η δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά στα θέμα της συνταξιοδότησης με την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν ξέρω αν καταργηθεί αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα με 35 χρόνια υπηρεσίας και αν θα πάμε στα 37 ή τι θα συμβεί με αυτούς που έχουν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Όλα είναι μετέωρα και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Εξ όσων ακούμε θα υπάρξει εξίσωση στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

 

Δεν θέλουμε να διαχωρίσουμε τα δύο φύλα και ότι το ένα ασθενέστερο από το άλλο αλλά αν πάρουμε την πραγματικότητα οι γυναίκες εκτός από σύζυγοι είναι και μάνες με ανήλικα ή όχι παιδιά και είναι πολύ δύσκολο για τις γυναίκες αυτές αυτό το μέτρο. Για την αύξηση των ορίων ηλικίας το περιμέναμε αλλά όχι τόσο έντονα είμαστε στην ΕΕ και πρέπει να εξισωθούν και ισορροπηθούν κάποια θέματα αλλά θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση και τον οικονομικών απολαβών, δεν μπορούμε μόνο να έχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων και των μισθών. Εάν θέλουμε να βαδίσουμε όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουμε την αύξηση ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση μισθού και σύνταξης. Πιστεύω ότι σαφώς και θα υπάρξει αντίδραση από τον κόσμο. Τα μέτρα είναι σκληρά γιατί διερχόμαστε μια οικονομική κρίση και βλέπουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση σαφώς και θα υπάρξει ανοχή αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος της εργατιάς δεν θα ανεχτεί την συνενοχή. Να μην πληρώσει μόνο ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος. Μια ζωή την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, και όταν λέω εργαζόμενοι δεν μιλώ μόνο για το δημόσιο τομέα αλλά και για τον ιδιωτικό, και οι συνταξιούχοι».

Δημήτρης Ανθούσης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Ροδόπης: «Η αντιλαϊκή θύελλα θα συνεχισθεί»

«Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα να βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα, να δυναμώσουν την πάλη τους,- και μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού που κάνουν επιτακτική παρά ποτέ την ανάγκη να υπάρξει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων,- με αιτήματα του ΠΑΜΕ και με την ίδια δυναμική της επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους να απαντήσουν στις 10 Φλεβάρη με μια μαζική δυναμική μαχητική πετυχημένη πανεργατική απεργία.

 

Όσον αφορά στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα πρέπει να έχουν καμία στήριξη και συναίνεση από τους εργαζόμενους καμία στήριξη και συναίνεση στην εφαρμογή μιας άγριας κυριολεκτικά αντιλαϊκής πολιτικής με μέτρα που είναι προαποφασισμένα από την ΕΕ μέτρα που επί της ουσίας έχει ανάγκη το κεφάλαιο με τη συναίνεση του ΛΑΟΣ και της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να σημάνει ένας πανεργατικός ξεσηκωμός τώρα όλους να τους απασχολεί για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα, την απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη και την συγκέντρωση στην πλατεία στις 10 το πρωί που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

 

Η νέα αντιλαϊκή θύελλα, για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε. Θεωρούμε θα συνεχιστεί πιο άγρια και δε θα έχει τελειωμό. Με αυτή την έννοια οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν πίσω θα έρθουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα που θα σαρώσουν ότι έχει απομείνει για τους εργαζόμενους.

 

Η εργατική τάξη δεν έχει καμία ευθύνη για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τα ελλείμματα και δεν πρέπει να την πληρώσουν. Να την πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που δούλευαν για αυτό.

 

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους, για να ανατρέψουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. Και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αυτή την ώρα που κλιμακώνεται η επίθεση κατά των εργαζομένων και τοπικά στο νομό μας και πανελλαδικά βάζουν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική. Η δε ΓΣΕΕ αποφεύγει να πάρει μέρος στη συζήτηση για την απεργία της 10ης Φεβρουαρίου για την οποία έχουν πάρει αποφάσεις δεκατέσσερα εργατικά κέντρα και εννιά Ομοσπονδίες και εκατοντάδες χιλιάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Χθες σε συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής δεν καλέσθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και για αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε. Όσον αφορά στην ΑΔΕΔΥ που έχει κηρύξει απεργία για τις 10 Φλεβάρη το πλαίσιο της απεργίας και τα αιτήματά της είναι ρηχά, είναι πίσω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Νομού Ροδόπης που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα σας τόνιζε ότι «δεχόμαστε τη μείωση μισθών αρκεί αυτή να είναι αναλογική». Πρέπει να καταγγελθούν αυτές οι δηλώσεις οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την πληρώσουν. Για αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά και να μην συναινέσουν στα αντιλαϊκά μέτρα με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.