Αντιδρασεις για την ατμοσφαιρικη ρυπανση απο την εξορυξη μαρμαρου στη Δραμα

Συμπαράσταση προς τους κατοίκους του Βώλακα από την τοπική Ένωση Ξενοδόχων

Αντιδράσεις καταγράφονται στην ΠΕ Δράμας λόγω της αύξησης στις λατομικές δραστηριότητες που έχει σαν αποτέλεσμα την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους του Βώλακα καθώς και της ευρύτερης περιοχής (Γρανίτης) που βιώνουν καθημερινά την περιβαλλοντική ρύπανση του χωριού τους λόγω της εξόρυξης μαρμάρου που πραγματοποιείται στα λατομεία της περιοχής. Όπως εξηγεί «η συνεχής αύξηση των νέων λατομείων δημιουργεί μια άκρως ενοχλητική και επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους κατοίκους (σύννεφα σκόνης, εκρήξεις, πλημμύρες κ.α.) όσο και για την περιβαλλοντική ισορροπία του τόπου».

Η Ένωση σπεύδει να διευκρινίσει πως «η συμβολή του κλάδου είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής μας» αντιτείνοντας ωστόσο πως «η συνεχής αύξηση λατομείων στην περιοχή διαιωνίζει ένα απηρχαιωμένο καθεστώς, για έναν τομέα οικονομικών δραστηριοτήτων που ευθύνεται για μεγάλες, και σε μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτες, ζημιές στο περιβάλλον. Γεγονός που παραπέμπει σε αναπτυξιακά πρότυπα παρωχημένων δεκαετιών».

Ταυτόχρονα τονίζει πως «η συνεχής υποβάθμιση του επίπεδου περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών που επηρεάζονται από τις λατομικές δραστηριότητες, με  σημαντικότερο αυτό των δασικών περιοχών και η διατάραξη της ποιότητας ζωής στην περιοχή καθιστούν την καθημερινότητα των κατοίκων ανυπόφορη».

Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας παραθέτει και στοιχεία του μητρώου του επαγγελματικού επιμελητηρίου της Δράμας, σύμφωνα με τα οποία είναι εγγεγραμμένες περί τις 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαρμαροβιομηχανίας και αφορούν, είτε λατομικές επιχειρήσεις, είτε επιχειρήσεις επεξεργασίας μαρμάρου -κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται στην λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας- προκειμένου να υποστηρίξει κλείνοντας πως «η διατήρηση της μαρμαροβιομηχανίας της Δράμας είναι μείζονος σημασίας, με τα προβλεπόμενα όμως μέτρα για τον σαφή καθορισμό της λατομικής περιοχής και την πλήρη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Η συνύπαρξη δε της μαρμαροβιομηχανίας με άλλες εξίσου σημαντικές επιχειρήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, όπως είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, είναι καθοριστική για την πολύπλευρη ομαλή λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.