Αντιδρασεις για τα Duty-Free πρατηρια στους μεθοριακους σταθμους

Φωτιές έχει ανάψει στον κλάδο των βενζινοπωλών η φημολογούμενη λειτουργία των πρατηρίων Duty-Free στους μεθοριακούς σταθμούς, πρατήριων, δηλαδή, που θα πουλάνε αφορολόγητα υγρά καύσιμα. Η εταιρία «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ)» είχε καταθέσει αίτηση για λειτουργία των πρατηρίων αυτών και το ζήτημα ανακινήθηκε μετά την έναρξη εργασιών τις τελευταίες ημέρες στο μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, σε ένα έργο, που είχε για πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί. Η εγκατάσταση πρατηρίων με αφορολόγητα καύσιμα αφορά αυτή τη στιγμή τρεις μεθοριακούς σταθμούς, αυτόν της Κακκαβιάς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αυτόν των Ευζώνων στα σύνορα με τα Σκόπια και αυτόν των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία. Η ανησυχία των βενζινοπωλών είναι ευρύτερη καθώς αναμένεται όλη η Βόρεια Ελλάδα να πληγεί από τις μειωμένες τιμές των πρατηρίων στους μεθοριακούς σταθμούς. Γιατί οι τιμές, που θα προσφέρονται σε αυτά τα πρατήρια, θα είναι τιμές διυλιστηρίων, δηλαδή αρκετά κάτω από το 1€. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολείπονται κατά μεγάλο βαθμό από τις τιμές, που κυκλοφορούν σήμερα στα βενζινάδικα, αλλά και από αυτές των γειτονικών χωρών. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι βενζινοπώλες της Βορείου Ελλάδος αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλο πρόβλημα με ένα φαινόμενο, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονταν βενζίνη από τις γειτονικές χώρες, και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, όσον αφορά τη δική μας περιοχή. Κι ενώ εξέφραζαν τα παράπονα και τις ανησυχίες τους για το φαινόμενο αυτό, η ενδεχόμενη λειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καύσιμων φαντάζει ως το τελειωτικό χτύπημα για τους ίδιους.

Για το ζήτημα αυτό, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή συνάντηση των προέδρων των βενζινοπωλών της Βορείου Ελλάδος στη Δράμα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και αντιδράσεις τους. Το πρώτο κλίμα, που επικρατεί στις τάξεις τους και το στίγμα των θέσεων τους μας το έδωσε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ροδόπης, κ. Δημήτρης Εμμανουήλ.

«Θίγονται πολλά ζητήματα, πέρα από τον κλάδο των βενζινοπωλών»

Όπως μας δήλωσε ο κ. Εμμανουήλ, «με αυτήν την εξέλιξη θίγονται πολλά ζητήματα πέραν από το πλήγμα των βενζινοπωλών στις περιοχές, όπου θα λειτουργήσουν τα πρατήρια αφορολόγητων καύσιμων». Όπως εξήγησε, «ενισχύεται πλέον και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στις μεταφορές. Με την απελευθέρωση μάλιστα του επαγγέλματος των μεταφορών, θα μπορούν να έρχονται οι βούλγαροι επαγγελματίες, να παίρνουν το αφορολόγητο πετρέλαιο και να κατεβάζουν το κόστος». Από την άλλη μεριά επισήμανε και τον κίνδυνο ενίσχυσης του φαινομένου της λαθρεμπορίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «τα ξένα φορτηγά, που μπορούν να γεμίσουν με 1000-1500 λίτρα, θα μπορούσαν να τα προμηθεύσουν σε κάποιον δικό μας όχι καλό συνάδελφο. Κι ενώ μιλάμε για πάταξη της λαθρεμπορίας και εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να κάνουμε αυτοκάθαρση στον κλάδο μας, με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια άλλη κερκόπορτα». Από την άλλη, δεν παρέλειψε να επισημάνει και το γεγονός ότι με μόνη τη λειτουργία των πρατηρίων αυτών, αλλά και σε περίπτωση παρασπονδιών, χάνει και το ελληνικό κράτος μεγάλα ποσά εσόδων.

«Ένα είδος ταφόπλακας για τον κλάδο μας»

Όσον αφορά το χτύπημα, που δέχεται ο κλάδος των βενζινοπωλών, ειδικά εκείνων, που εδρεύουν γύρω από τους μεθοριακούς σταθμούς, από μια τέτοια εξέλιξη ο κ. Εμμανουήλ ήταν κατηγορηματικός. Όπως τόνισε, «αυτό θα ήταν ένα είδος ταφόπλακας». «Ήδη σβήσαμε με τις τιμές», συνέχισε, «αφού ο κόσμος στράφηκε προς άλλες πηγές θέρμανσης. Εμείς είμαστε σε άμεση συρρίκνωση και προς κλείσιμο. Ήδη έχουμε συρρικνώσει τα κέρδη μας, αφού έχει μειωθεί σε όλους μας η κατανάλωση». Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις, που θα επέλθουν στον Έβρο και στις άλλες περιοχές, παρατηρώντας ότι η εικόνα αυτή δεν είναι πολύ μακριά από εμάς, αφού αύριο μπορεί να θιχτούμε άμεσα, αν δημιουργηθεί ένα παρόμοιο πρατήριο αφορολογήτων καυσίμων στην περιοχή της Νυμφαίας, μετά την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα. «Στην περιοχή των Κήπων», τόνισε, «υπάρχουν τουλάχιστον 10 πρατήρια, που θα κλείσουν αμέσως μόλις ανοίξει αυτό με τα αφορολόγητα καύσιμα». Τέλος, επιφυλάχτηκε και για τις αποφάσεις, που θα ληφθούν στην επικείμενη συνάντηση των βενζινοπωλών της βορείου Ελλάδος, τονίζοντας την «ανάγκη καθορισμού ορισμένων ασφαλιστικών δικλείδων, σε περίπτωση, που η κυβέρνηση αποδεχτεί να λειτουργήσουν αυτοί οι σταθμοί». Τις δικλείδες αυτές θα συζητηθούν στη συνάντηση την προσεχή Κυριακή.

Αναμένονται ανοδικές τάσεις και για το επόμενο διάστημα

Απαισιόδοξος δήλωσε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών νομού Ροδόπης, κ. Εμμανουήλ, και για την πορεία της τιμής των καυσίμων. Η ανοδική τροχιά, που παρουσιάζουν οι τιμές σε διεθνές επίπεδο το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να πλήξει και τη χώρα μας. «Η τιμή του βαρελιού», παρατήρησε ο κ. Εμμανουήλ, «πλησιάζει τα 100€ και είναι η υψηλότερη της τριετίας. Οπότε αυτή η πορεία παρασύρει και όλους εμάς». Όσον αφορά τις αυξήσεις, που παρατηρούνται αυτήν την περίοδο, έκανε λόγο για 3 λεπτά αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, αλλά και περισσότερα από 10 λεπτά στην τιμή της βενζίνης. Από εδώ και στο εξής ο πρόεδρος των βενζινοπωλών δεν απέκλεισε την περαιτέρω αύξηση των τιμών, κάνοντας λόγο για ανοδικές τάσεις για το επόμενο διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.