Αντιδρα ο τεχνικος κοσμος για την τροπολογια του ΥΠΑΙΘ

Απαξίωση του ρόλου του αλλά και προσπάθεια υποβάθμισης των Πολυτεχνικών Σχολών «βλέπει» το ΤΕΕ

Δημήτρης Λουρίκας, Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης: «Αντί διαλόγου με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς το Υπουργείο πέρασε εν κρυπτώ μία παράλογη τροπολογία»

Ανάστατος είναι ο τεχνικός κόσμος της χώρας μετά την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημέ-νη, τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολε-γίων και κάποιων ξένων Πανεπιστημίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών.

Σε αυτή την κατεύθυνση η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του σώματος της Αντιπρο-σωπείας του ΤΕΕ (με μόλις 2 παρών και χωρίς καμία ψήφο κατά, σε σώμα 220 με-λών) αποτυπώνει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση των μηχανι-κών για αντίδραση απέναντι στην διάταξη που ψηφίσθηκε.

Με σκληρή γλώσσα, σε ψήφισμά της, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον προαναγ-γέλλει προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές.

Το ψήφισμα της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του ΤΕΕ κατά την τακτική συνεδρίαση της 19ης Δε-κεμβρίου 2020 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, έχει ως εξής:

«Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτο-βάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυ-βέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευ-ταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν α-ναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα.

Η Αντιπροσωπεία του  Τ.Ε.Ε.

Α)  Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμι-ση.

Β)  Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγ-γραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Γ)  Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε.:

  • να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.
  • από κοινού με τα Μέλη της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του Τ.Ε.Ε. με τα Πολυ-τεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορ-φες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.»

«Η απόφαση του ΥΠΑΙΘ εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας και απαξίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης»

Τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στις τάξεις των μηχανικών επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, εξηγώντας πως κύριο θέμα της αντίδρασης είναι η δυνατότητα που θα δίνεται πλέον στους αποφοίτους κολλεγίων να εγγραφούν στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων δίχως να έχει προηγηθεί καμία άλλη διαδικασία.
«Μιλάμε για την πλήρη ανατροπή του συστήματος» τόνισε ο κ. Λουρίκας για να εξηγήσει πως «μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ένας μηχανικός τελειώνει όλο τον κύκλο των σπουδών του, τον πενταετή, για να πάρει το δίπλωμά του και ταυτόχρονα δίνει εξετάσεις στο τεχνικό επιμελητήριο για αναγνώριση των προσόντων και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως Επαγγέλματος. Όλα αυτά ξαφνικά ανατρέπονται με μια “βραδινή” τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς διάλογο με τους  επιστημονικούς φορείς και χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα».

Σχολιάζοντας την «αιτιολόγηση» από πλευράς του Υπουργείου, που βασίζεται στην διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης έκανε λόγο για παράλογη απόφαση η οποία «εφόσον εκχωρεί κάποιες αρμοδιότητες σε ένα τμήμα, σε μία διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων κολλεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας για εμάς, αλλά και απαξίωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης». «Θα μπορούσε το υπουργείο να συζητήσει πρώτα το θέμα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ώστε να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ή αν μη τι άλλο να υπάρξει διάλογος» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως αντίθετα «το Υπουργείο εν κρυπτώ, ξαφνικά, σε μία τροπολογία, πέρασε την διάταξη αυτή, φέρνοντας τεράστια αναστάτωση στον χώρο των μηχανικών».

Αξιολόγηση τύπου ΕΣΠΑ και στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» οι αιτήσεις για το οποίο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ «ανοίγουν» τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με τον ίδιο, ερωτηθείς σχετικά και με τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή αλλά και το γεγονός ότι στο παράδειγμα της Ηπείρου, το διαθέσιμο ποσό «εξανεμίστηκε» μέσα σε μισή ώρα, επανέλαβε την πρόταση του ΤΕΕ για τη θέσπιση μίας διαφορετικής διαδικασίας, που δεν θα έχει ως κριτήριο έγκρισης της αίτησης τον χρόνο κατάθεσής της. «Το Εξοικονομώ λέει ότι θα πρέπει να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ, άρα θα πρέπει να βρω τη βέλτιστη λύση. Η βέλτιστη λύση βρίσκεται σε συνεννόηση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό. Ο μηχανικός θα του προτείνει κάποιες λύσεις, αν μπορεί οικονομικά να τις αποδεχτεί ο ιδιοκτήτης τις αποδέχεται, αλλιώς πηγαίνουμε σε κάποιες άλλες παρεμβάσεις που πάλι θα παρέχουν κάποια μορφή εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διαδικασία, η οποία όμως διαδικασία, η δουλειά δηλαδή που κάνει ο μηχανικός με αυτή την πρακτική που ακολουθείται ακυρώνεται» σημείωσε ο ίδιος για να προτείνει την δημιουργία ενός «ανοιχτού» συστήματος στο οποίο θα μπορούν να κατατίθενται οι αιτήσεις και να ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, δίνοντας και ικανό διάστημα εξέτασης των κατατεθειμένων προτάσεων και την έγκριση αυτών με κριτήριο βαθμολογικό, ανάλογα με τον βαθμό ολοκλήρωσης της πρότασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.