Ανθρωποι τριτης ηλικιας απο Καζακσταν και Ουκρανια

Για δεκαπέντε ημέρες φιλοξενείται στην περιοχή μας η αποστολή από ανθρώπους τρίτης ηλικίας από το Καζακστάν και την Ουκρανία, στα πλαίσια του προγράμματος του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στην αποστολή συμμετέχουν 11 άτομα από το Καζακστάν και 21 άτομα από την Ουκρανία. Κατά την παραμονή τους στην περιοχή είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και να επισκεφθούν τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη.

Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΔΟΝΑ) του Δήμου Κομοτηνής Κωνσταντίνο Μιχελή, τα μέλη της αποστολής από το Καζακστάν και την Ουκρανία επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη. Ο κ. Γιαννακίδης θέλησε να μεταφέρει περιγραφικά τη φυσιογνωμία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρουσία των παλιννοστούντων στην περιοχή.

Ο πρώην δήμαρχος της Μαριούπολης της Ουκρανίας Νίκος Χαροπός, μιλώντας εκ μέρους της αποστολής, ενημέρωσε τον κ. νομάρχη για την ιστορία της Ουκρανίας και την πολυπληθή παρουσία Ελλήνων Ομογενών εκεί όπου μόνο 75.000 εκ των 260.000 Ομογενών διαμένουν στη Μαριούπολη, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις ευχαριστίες για την θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν εδώ στην περιοχή.

Μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου θα παραμείνει εδώ η ξένη αποστολή προκειμένου να συνεχίσει την γνωριμία με την περιοχή, ακολουθώντας το πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης αλλά και της Δράμας.

Ο Κωνσταντίνος Μιχελής, πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΔΟΝΑ) του Δήμου Κομοτηνής, αναφερόμενος στην επίσκεψη της εν λόγω αποστολής είπε: «Είναι ένα πρόγραμμα του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Είχαν δηλώσει 20 άτομα από το Καζακστάν, τελικά ήρθαν 11 άτομα και άλλοι 21 από την Ουκρανία, άνθρωποι τρίτης ηλικίας, οι οποίοι είναι πολύ ευχάριστοι, χαρούμενοι. Μας έχουν δώσει άλλο τόνο. Χθες στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας ήταν μαζί με τους ντόπιους και πέρασαν πολύ ωραία.

Ήρθαν το βράδυ της Πέμπτης 27ης Σεπτεμβρίου και θα φύγουν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα κάθε μέρα είναι διαφορετικό, στο πλαίσιο του οποίου θα δουν όλη την Θράκη και την Δράμα. Τους αρέσει πολύ η θάλασσα και γι’ αυτό μας παρακαλάνε να πηγαίνουμε όπου έχει θάλασσα. Πήγαμε παντού, θα πάμε και στην Μαρώνεια. Νομίζω ότι όλα για την ώρα πάνε πολύ καλά».


Όσο για την ανταπόδοση επίσκεψης στις χώρες των μελών της αποστολής με συμμετοχή των ντόπιων ανθρώπων τρίτης ηλικίας, ο κ. Μιχελής τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί αυτό το θέμα, ενώ πιστεύει ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς το ίδιο πρόγραμμα με την ανταπόδοση δικής μας επίσκεψης, με συμμετοχή των ντόπιων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στην Ουκρανία και στο Καζακστάν».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.