Ανθρωποι και… 5/9/2008

«Δε ζητάω ρουσφέτι. Με ιδρώτα δουλεύω και θέλω αυτά που δικαιούμαι. Με τη δουλειά να μπορέσω να τα βγάλω πέρα, με τον ιδρώτa μου. Θέλω αυτό που δικαιούμαι» δηλώνει ο κ. Μουσταφά Μεμέτ, κάτοικος στην οδό Μαραθώνος, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου και άριστος γνώστης των προβλημάτων της δικής του πληθυσμιακής ομάδας. «Είναι πολύ δύσκολη η ζωή» δηλώνει και προσθέτει «Είμαι 46 ετών και δεν μπορώ να πω ότι την χαίρομαι. Τα προβλήματα είναι πολλά και μετά το ευρώ έγιναν περισσότερα για μας τους φτωχούς».

Πώς την βλέπετε την κίνηση κύριε Μουσταφά;

Είμαι άνθρωπος της πιάτσας, γνωρίζω τι γίνεται με την κίνηση και τι απασχολεί τον κόσμο. Άσχημα τα πράγματα, είμαστε για κλείσιμο. Έχω ένα τοστάδικο και δεν βλέπω να παραμένει για πολύ καιρό ακόμη ανοιχτό.

Γιατί δεν τρώει ο κόσμος;

Ο κόσμος τρώει, αλλά όλα ανεβαίνουν. Κι εμείς δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Ειλικρινά, δεν ξέρω, τι να κάνω; Πουλάς 1,50 ευρώ το τοστ και ο άλλος το πουλά 1,20. Για πες μου, τι μπορώ να κάνω; Αν πουλήσω φθηνά, θα μπω μέσα.

Πόσο καιρό έχετε το μαγαζί αυτό;

Πέντε – έξι μήνες είναι που έχω αυτό το κατάστημα. Είχα καφενείο παλιότερα. Τι να κάνω, αλλάζω αντικείμενο και όποιο πιάσει. Η δουλειά μας είναι σαν το λαχείο. Αν σου πάει καλά και σταθείς τυχερός, σώθηκες.

Πρέπει να είστε, όμως, και καλός στην δουλειά σας;

Ναι, αν είμαι καλός, ο κόσμος θα με προτιμάει, αλλά αυτό δεν φτάνει. Ο κόσμος ψάχνει το φθηνό και για δέκα λεπτά ακόμη φεύγει αλλού. Όταν πουλάω ένα ευρώ την coca cola και ο άλλος σαράντα λεπτά, τι θα κάνεις εσύ, δεν θα πας να την πάρεις από τον άλλο;

Πόσες ώρες δουλεύετε;

Μπαίνω στις 11:30 το μεσημέρι στο μαγαζί και βγαίνω στις 2:00 τα ξημερώματα. Ο γιος μου είναι άνεργος, η γυναίκα μου άνεργη κι όλοι μας περιμένουμε από αυτό το μαγαζί.

Γιατί δεν δουλεύει ο γιος σας;

Δεν τον παίρνουν στη δουλειά, έχει όρεξη, ψάχνει, αλλά δεν βρίσκει. Εγώ δούλευα στα λιπάσματα Life, τέλειωσε η τρίμηνη σύμβαση και μου είπαν άντε γεια. Τώρα τους παρακαλάω να με πάρουν ξανά και δεν γίνεται τίποτα. Ήμουν συνεπής, τακτικός και πάντα ορεξάτος.

Πήγατε και σε γραφεία πολιτικών να τους ζητήσετε να μεσολαβήσουν;

Δε ζητάω ρουσφέτι. Με ιδρώτα δουλεύω και θέλω αυτά που δικαιούμαι. Με τη δουλειά να μπορέσω να τα βγάλω πέρα, με τον ιδρώτα μου. Θέλω αυτό που δικαιούμαι.

Πού μένετε;

Μένω στη Μαραθώνος. Κι άλλοι στην γειτονιά έχουν πρόβλημα με την ανεργία, θέλουν να δουλέψουν, αλλά δεν βρίσκουν δουλειά. Όλοι είναι άνεργοι.18 και 19 χρονών και είναι άνεργοι.

Ο γιος σας πήγε σχολείο;

Πήγε ναι! Ήρθε η ώρα να πάει φαντάρος και δεν είχα λεφτά να τον στείλω. Πήγα να πάρω βοήθημα από τον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσω τη δουλειά και μου λένε «δεν δικαιούσαι». Πήγε σε σεμινάρια, παρακολούθησε ακόμη και μαθήματα για υπολογιστές, είναι καλός τεχνίτης, αλλά δεν βρίσκει δουλειά. Αυτό δεν είναι άδικο;

Τελικά, τι συμπεραίνετε, είναι δύσκολη η ζωή;

Είναι πολύ δύσκολη η ζωή. Είμαι 46 ετών και δεν μπορώ να πω ότι την χαίρομαι. Τα προβλήματα είναι πολλά και μετά το ευρώ έγιναν περισσότερα για μας τους φτωχούς.

Το παλεύετε όμως;

Το παλεύουμε, τι να κάνουμε. Έρχονται οι λογαριασμοί του ΤΕΒΕ, του ρεύματος, του τηλεφώνου. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το νερό! Καταλαβαίνεις σε τι φάση βρισκόμαστε;

Μήπως ξοδεύετε πολλά για την διασκέδασή σας;

Δεν έχουμε έξοδα διασκέδασης. Πού να είχαμε και τέτοια, ποτά και ξενύχτια, θα το είχαμε ήδη κλείσει. Δουλειά – σπίτι είμαστε και πάλι δεν βγαίνουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.