Ανθρωποι και… 4/9/2008

Στα 42 του εγκατέλειψε τη δουλειά που έκανε επί 18 χρόνια και βρέθηκε ξανά στο μηδέν, να αναζητεί ένα νέο επαγγελματικό χώρο. «Έφυγα 42 χρονών, για την Βιομηχανική Περιοχή ήμουν μεγάλος σε ηλικία. Είχα κάτι οικονομίες και αναγκάστηκα να κάνω αυτή τη δουλειά. Έχει πάρα πολύ φόρτωμα και ξεφόρτωμα», δηλώνει ο Δημήτρης Λιάκος, ιδιοκτήτης φορτοΤΑΧΙ και σημειώνει «Ψάχνουν για φθηνά ημερομίσθια. Ίσως και οι εργοδότες να έχουν δίκαιο. Τη δουλειά τους κάνουν, κι εγώ, αν ήμουν εργοδότης, ίσως, το ίδιο να έκανα, θα κοίταζα να βγάλω κάτι περισσότερο».

Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά κύριε Λιάκο;

Κάνω αυτή τη δουλειά τρία χρόνια. Είμαι «φρέσκος» στο επάγγελμα, έχω φορτοΤΑΧΙ και αναλαμβάνω τις μετακινήσεις στρατιωτικών, φοιτητών και ό,τι άλλο τύχει.

Έχετε δουλειά; Υπάρχει ζήτηση των υπηρεσιών σας;

Αυτή την εποχή έχει δουλειά, τον χειμώνα είναι δύσκολα. Περιμένουμε την έλευση και την φυγή των φοιτητών. Κάποιοι φεύγουν, κάποιοι έρχονται και έτσι θα μπορέσουμε να δουλέψουμε και να αλλάξει κάπως η εικόνα προς το καλύτερο.

Πώς έρχονται οι φοιτητές στην πόλη μας;

Έρχονται οργανωμένοι και με δικά τους αυτοκίνητα, κάτι το οποίο απαγορεύεται. Η δουλειά αυτή είναι δικό μας αντικείμενο. Μπορούμε να πηγαίνουμε σε όλη την Ελλάδα, μεταφέρουμε φοιτητικά έπιπλα, οικοσυσκευές και ό,τι άλλο.

Είναι ακριβές αυτές οι μετακινήσεις;

Κοστίζουν ναι, γιατί είμαστε «αγκαζέ», το παίρνουμε από το σπίτι και το πηγαίνουμε στο άλλο σπίτι. Δεν μεσολαβεί άλλο φορτηγό.

Τι έχουν οι φοιτητές στα σπίτια τους;

Τα πάντα. Aγοράζουν, ψυγεία, πλυντήρια, κρεβάτια, σαλονάκια, καναπέδες, πολυθρόνες. Είναι άνετη η φοιτητική ζωή.

Τι σας λένε φεύγοντας; Κάνουν παράπονα;

Δεν έχουν κανένα παράπονο. Τρία χρόνια τώρα από τους φοιτητές που φεύγουν, μόνο καλά λόγια ακούμε. Όλοι θέλουν να βρεθούν στην Κομοτηνή.

Πού κυμαίνονται οι τιμές σας;

Μέσα στην πόλη οι τιμές κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το τι έχουν να μεταφέρουν. Ορισμένοι φοιτητές έχουν πολλά πράγματα. Εμείς παίρνουμε 40 ευρώ, μαζί με τα εργατικά, πέστε 100 ευρώ. Οι μετακινήσεις εκτός εξαρτώνται από τον προορισμό και πόσο μακρινός θα είναι, συνήθως 400 ευρώ μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Γιατί επιλέξατε αυτή τη δουλειά;

Έμεινα άνεργος μετά από 18 χρόνια. Δούλευα σε Βιομηχανία της περιοχής και αναγκάστηκα να φύγω, γιατί δεν άντεχα άλλο. Με ενοχλούσε ο τρόπος του εργοδότη, ίσως, λόγω Βουλγαρίας, νόμιζαν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Έχουν πάρει πολύ αέρα, μας «έφαγε» η Βουλγαρία δυστυχώς.

Τι επιδιώκουν οι εργοδότες;

Ψάχνουν για φθηνά ημερομίσθια. Ίσως και οι εργοδότες να έχουν δίκαιο. Τη δουλειά τους κάνουν, κι εγώ, αν ήμουν εργοδότης, ίσως, το ίδιο να έκανα, θα κοίταζα να βγάλω κάτι περισσότερο.

Δυσκολευτήκατε να βρείτε δουλειά, όταν μείνατε άνεργος;

Δυσκολεύτηκα, ναι! Έφυγα 42 χρονών, για την Βιομηχανική Περιοχή ήμουν μεγάλος σε ηλικία. Είχα κάτι οικονομίες και αναγκάστηκα να κάνω αυτή την δουλειά. Έχει πάρα πολύ φόρτωμα και ξεφόρτωμα.

Όμως συνεχίζετε…

Πρέπει να ζήσουμε και εμείς, έχω οικογένεια. Οπότε τι να κάνω;

Τι λέει ο κόσμος έξω;

Ο κόσμος γκρινιάζει πάρα πολύ. Ειδικά τώρα με τα νέα φορολογικά μέτρα του κ. Αλογοσκούφη είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένος.

Γκρινιάζει άδικα, δίκαια ή από συνήθεια;

Δεν έχει άδικο, τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Δεν μας μένουν λεφτά για να βάλουμε στην άκρη, να τα αποταμιεύσουμε για αργότερα. Ίσα – ίσα έρχονται. Σπουδάζω την κόρη μου και είμαι αναγκασμένος να εξασφαλίζω για τις σπουδές της 800 ευρώ το μήνα.

Σπουδάζει σε Τμήμα που το ήθελε;

Σπουδάζει Βιβλιοθηκονομία. Δεν το ήθελε, έτυχε να είναι, όμως, καλό τμήμα και έμεινε. Έδωσε εξετάσεις για να περάσει κάπου και πέρασε εκεί. Είναι καλή Σχολή και είναι ευχαριστημένη.

Τι στόχους έχετε τώρα στη ζωή σας, τι όνειρα κάνετε;

Τώρα θέλω να έχω πάντα δουλειά, αυτό μόνο και τίποτε άλλο. Στην ηλικία που είμαι δεν με παίρνει να κάνω πάλι νέο ξεκίνημα, δεν αντέχω άλλο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.