Ανθρωποι και… 12-06-2008

Οι εξετάσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου ολοκληρώνονται την Τρίτη. Ο «Γολγοθάς» των παιδιών τελειώνει και μαζί το κοπιαστικό πρόγραμμα της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς. «Κάθε μέρα στο σχολείο είχαμε επτάωρο και στο φροντιστήριο τέσσερις ώρες. Εγώ είχα δεκαεννέα ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο. Την μια τρίωρα, την άλλη τετράωρα, γυρνούσα στο σπίτι στις εννέα το βράδυ και διάβαζα για το σχολείο 1,5 ώρα», δηλώνει η Έφη Πετρίδου και η Θεοδώρα Νικολάου προσθέτει: «Στο φροντιστήριο γίνεται η σημαντικότερη δουλειά. Στο σχολείο κάποιοι καθηγητές τα εξηγούν μόνο μια φορά και όποιος κατάλαβε –κατάλαβε».

Ακόμη με τις εξετάσεις της Β΄ Λυκείου;

Έφη Πετρίδου: Έχουμε «λαλήσει» από το διάβασμα. Δεκαπέντε μαθήματα, τρία Κατεύθυνσης και δώδεκα Γενικής δεν είναι λίγα. Τώρα γράφουμε κάθε μέρα. Δίνουμε το πρωί, πάμε για έναν καφέ και μετά επιστρέφουμε σπίτι για την προετοιμασία του επόμενου μαθήματος.

Πώς πήγατε μέχρι τώρα;

Έφη Πετρίδου: Είναι δύσκολα τα μαθήματα και τα θέματα, εκτός από αυτά που τα αγαπάμε. Για μένα που είμαι «Θετική» Κατεύθυνση, είναι τα μαθηματικά, η άλγεβρα και η γεωμετρία. Του χρόνου αρχίζουν τα δύσκολα.

Πόσες ώρες διαβάζατε;

Θεοδώρα Νικολάου: Όταν έγραφα Κατεύθυνση διάβαζα τρεις ώρες το κάθε μάθημα. Τώρα δεν διαβάζω πολύ. Μια – δύο ώρες την ημέρα. Δεν αντέχω άλλο.

Έφη Πετρίδου: Μην φανταστείτε ότι περίσσευε χρόνος για πολύ διάβασμα. Κάθε μέρα στο σχολείο είχαμε επτάωρο και στο φροντιστήριο τέσσερις ώρες. Εγώ είχα δεκαεννέα ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο. Την μια τρίωρα, την άλλη τετράωρα, γυρνούσα στο σπίτι στις εννέα το βράδυ και διάβαζα για το σχολείο 1,5 ώρα.

Αυτό που λένε για υποβάθμιση του Λυκείου ισχύει;

Έφη Πετρίδου: Εννοείται ότι ισχύει. Διαβάζαμε μόνο για το φροντιστήριο. Στο σχολείο ίσα –ίσα που πηγαίναμε. Κουβαλούσαμε δύο τρία τετράδια και τα βιβλία ήταν κάτω από το θρανίο για να λέμε ότι είμαστε εντάξει.

Τι κάνατε στο σχολείο;

Θεοδώρα Νικολάου: Κάναμε αστεία. Χαβαλέ. Εξαρτιόταν και από τους καθηγητές. Με τους παλιούς καθηγητές κάναμε και μάθημα, με τους νεαρότερους σε ηλικία ήταν πιο χαλαρά. Στην τάξη όλα τα παιδιά είμαστε μαζί από το Γυμνάσιο, και είναι πολύ χαλαρά, πολύ ωραίο το κλίμα. Το αγαπάμε το σχολείο. Η υποβάθμιση οφείλεται στο πρόγραμμα, στα μαθήματα και στους καθηγητές.

Έφη Πετρίδου: Πηγαίνουμε στο σχολείο για να βρισκόμαστε μαζί με τους φίλους μας. Μας αρέσει που είμαστε με τα παιδιά. Βαρύτητα δίνουμε στα μαθήματα του Φροντιστηρίου και όχι του Σχολείου. Μέχρι τώρα τα πηγαίνουμε καλά, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε όλοι να τα πάμε και καλύτερα.

Πού γίνεται καλύτερη δουλειά;

Θεοδώρα Νικολάου: Στο φροντιστήριο γίνεται η σημαντικότερη δουλειά. Στο σχολείο κάποιοι καθηγητές τα εξηγούν μόνο μια φορά και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε. Γνωρίζουν και εκείνοι ότι ακολουθεί το φροντιστήριο και εκεί θα λυθούν οι όποιες απορίες. Μεγαλύτερη σημασία δίνουν στα παιδιά με υψηλή βαθμολογία και όχι στους υπόλοιπους, δεν τους έχουν και πολύ σε εκτίμηση.

Πόσα χρήματα ξοδεύουν οι γονείς σας για το Φροντιστήριό σας;

Θεοδώρα Νικολάου: Το μήνα 350 ευρώ φεύγουν στο Φροντιστήριο. Υπάρχουν και όλα τα άλλα έξοδα, βιβλία, βοηθήματα, ένδυση, φαγητό, εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι.

Έφη Πετρίδου: Στοιχίζει 400 ευρώ το φροντιστήριο. Πήρα «πακέτο» στο φροντιστήριο που πάω και πληρώνω 400 ευρώ το μήνα. Οι γονείς προσπαθούν για το καλύτερο και δεν θέλω να τους απογοητεύσω.

Πώς ζείτε αυτή τη «δοκιμασία» των εξετάσεων; Τι σκέφτεστε όταν μένετε μόνοι;

Έφη Πετρίδου: Νομίζω ότι είναι μια «δοκιμασία» που θα περάσει. Θέλω να πάω στην Τρίτη Λυκείου, να δώσω εξετάσεις, να περάσω στο Πανεπιστήμιο και να φύγω. Να φύγω από εδώ. Να απαλλαγούμε από την εξάρτηση. Τώρα είμαστε συνέχεια: Φροντιστήριο, σχολείο, σπίτι, εκτός από ένα Σάββατο.

Τι νομίζετε ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Θεοδώρα Νικολάου: Νομίζω ότι οι περισσότεροι καθηγητές θα ήθελαν να μην υπάρχουν βαθμοί στο σχολείο. Βάζουν απλόχερα υψηλούς βαθμούς για να ικανοποιούν γονείς και μαθητές, αλλά δεν οδηγεί αυτό ούτε στο διάβασμα ούτε στην μελέτη.

Έφη Πετρίδου: Σε μερικά Λύκεια το κακό παράγινε με την υψηλή βαθμολογία. Βλέπω μαθητές που έχουν είκοσι, αλλά δεν το αξίζουν. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.