Ανθρακες ο θησαυρος των αναλογικων διοδιων για την Εγνατια

Εξαιρέθηκε με τροπολογία από τη διάταξη

Εξαιρείται η Εγνατία Οδός της διάταξης, που ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των αναλογικών διοδίων. Με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, η Εγνατία οδός εξαιρείται της διάταξης, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με την αύξηση των σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος της.
 
Εισαγάγοντας την τροπολογία η υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη τόνισε πως η αρχική διάταξη έχει στόχο να εξασφαλιστεί καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου της χώρας, ευνοϊκότερα και δικαιότερα διόδια, κατάργηση των μετωπικών διοδίων, βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών και της ασφάλειας των πολιτών.
 
Η κ. Χρυσοβελώνη ανέφερε ότι αυτή η διάταξη επικροτήθηκε από πολλά ευρωπαϊκή κράτη, αλλά δεν είχαν την ίδια άποψη οι θεσμοί, οι οποίοι «αντί να στηρίξουν την όλο πιο γρήγορη εφαρμογή του συστήματος, πιέζουν σθεναρά να εξαιρεθεί από την διάταξη αυτή η Εγνατία και να εφαρμοστεί η ΚΥΑ του 2014, που οδηγεί σε απαξίωση ένα πολύ σημαντικό δίκτυο οδικών μεταφορών στην Ελλάδα», όμως η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία στη Βουλή ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στην αξιολόγηση και στο μοντέλο αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού.
 
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως στα τέλη Μαΐου, πριν την ψήφιση της τροπολογίας, αλλά μετά την ψήφιση της διάταξης για τα αναλογικά διόδια, ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτσης, είχε υπογράψει ΚΥΑ μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο για τη λειτουργία νέου σταθμού διοδίων, του πρώτου στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία των υπόλοιπων σταθμών τόσο στον βασικό άξονα από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου αλλά και τη λειτουργία σταθμών διοδίων και στους υπόλοιπους κάθετους άξονες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.