Ανθιζουν οι Πολιτιστικες Αλκυονιδες

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΛΗΣ, πρόεδρος της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής και ο Χρήστος Λαμπάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, μίλησαν στην εκπομπή «Παράθυρο με θέα την παιδεία, την Ευρώπη, τον πολιτισμό» για τις πολιτιστικές Αλκυονίδες της Κοινότητας Νέων και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου στη λειτουργία των εστιών, αλλά ακόμη και σ’ αυτή τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Οι Πολιτιστικές Αλκυονίδες ξεκινούν το Σάββατο με συναυλία ελληνικού και ξένου ροκ, που θα γίνει στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής και ολοκληρώνονται με μια θεατρική παράσταση που θα ανέβει στις 5 και 6 Δεκέμβρη και είναι αφιερωμένη στο ροκ.

Κοινότητα Νέων και Κομοτηνή

Εκδήλωση για το Μισέλ Φαϊς

Την αυλαία ανοίγει η ροκ μουσική και στη συνέχεια των Πολιτιστικών Αλκυονίδων τη σκυτάλη παίρνουν ο πρύτανης του ΔΠΘ, Ιωάννης Σχινάς, η φιλόλογος Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, ο διδάκτωρ θεολογίας Σταμάτης Σακελλίων και ο υπεύθυνος του Λογοτεχνικού Τμήματος της Κοινότητας, Μπάμπης Καλπάνης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το τελευταίο βιβλίο του Μισέλ Φαϊς «Ελληνική Αϋπνία».

Οι φετινές Αλκυονίδες είναι ροκ, με την έννοια της ελευθερίας του λόγου, του λόγου που ορθώνεται απέναντι στο κοινωνικό κατεστημένο και ομολογεί τα ανομολόγητα του εσωτερικού κόσμου. Ο Γιώργος Σάρλης παραπέμπει στο Μαγιακόφσκι. «Σ’ ένα στίχο του λεει ‘να γυρνάς το μέσα έξω και να μοιάζει σαν ένα στόμα’.

Στις φετινές Αλκυονίδες είχαμε σα στόχο να κάνουμε ένα αφιέρωμα στη ροκ, αλλά υπάρχουν και κάποια σχέδια δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρημάτων».

Τα όσα δε μπορούν να γίνουν έχουν να κάνουν με μια συναυλία των Magic de Spell, μια εκδήλωση με καλεσμένο τον Κώστα Τριπολίτη και μια παράσταση με έργο του Αριστοφάνη από ένα πολιτιστικό σύλλογο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Χρήστος Λαμπάκης εξηγεί ότι και στις τρέχουσες εκδηλώσεις έχουν προκύψει οικονομικά προβλήματα αλλά τ’ αντιμετωπίζουν.

Αντι- ροκ

Ο Γιώργος Σάρλης, δίνοντας την ταυτότητα της έκθεσης βιβλίου, εξηγεί ότι επιλέγουν βιβλία που είναι αφιερωμένα στο ροκ και στο αντίθετό του. «Βιβλία που μιλούν για το αντίθετο της επαναστατικότητας, δηλαδή την καθήλωση και την υποχωρητικότητα. Είναι μια έκθεση αφιερωμένη στο ροκ και το αντι-ροκ.

Αντι-ροκ είναι τα φαινόμενα που έχουμε στο πανεπιστήμιο που υποβιβάζουν τα πτυχία μας, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και μάς φέρνουν σε μια κατάσταση αναξιοπρέπειας».

Ο Χρήστος Λαμπάκης δίνει τη δική του ερμηνεία: «Αντι- ροκ είναι η ίδια η στάση των συμφοιτητών μας που έχουν αδρανοποιηθεί και αφήνουν άλλους ν’ αποφασίζουν για λογαριασμό τους» και προς ενίσχυση των παραπάνω ο Γιώργος Σάρλης αναφέρει ότι υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι που στα 10 χρόνια λειτουργίας τους δεν έχουν κάνει παρά 7 γενικές συνελεύσεις. «Μάθαμε να διαχειριζόμαστε το έλλειμμά μας κι όχι αυτό που θέλουμε να διεκδικήσουμε. Μάς απασχολεί να μη χάσουμε κάτι κι όχι το να κερδίσουμε». Το συμβιβασμό τον αναγάγει ο Γιώργος σε έλλειψη επιθυμιών. «Μου είχε διατυπωθεί η άποψη ότι αυτά που λέω τώρα στα 30 και στα 40 θα τα έχω ξεχάσει και θα λέω άλλα και τότε είχα πει ‘τώρα είμαι 20 και οφείλω να μιλάω έτσι’. Δεν υπάρχουν μόνο οι αληθινές επιθυμίες αλλά και οι επίπλαστες κι ακριβώς επειδή κάποιοι έχουν αναλωθεί σ’ αυτές αδιαφορούν για τις υπόλοιπες».

Μια εικόνα των προτεραιοτήτων των φοιτητών αποτυπώνεται στις εκδηλώσεις που γίνονται από φοιτητικούς συλλόγους. Κυριαρχεί το «πνεύμα» του πάρτι σε γνωστό κλαμπ της πόλης…

«Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το ΔΣ ενός συλλόγου και διαπιστώσαμε, μπαίνοντας στα γραφεία, ότι ο τοίχος ήταν γεμάτος με αφίσες από πάρτι» σημειώνει ο Χρήστος Λαμπάκης. «Αντίθετα, στο στέκι της Κοινότητας Νέων οι τοίχοι είναι γεμάτοι από εκδηλώσεις και από συναυλίες» αντιπαραβάλλει.

Ροκ

Από Διονύση Σαββόπουλο και Δήμο Μούτση μέχρι το «Δε σε κρίνω που δε μ’ αγαπάς» – πρωτοερμηνευμένο από το Μανόλη Αγγελόπουλο – θ’ απολαύσει το κοινό που θα παρακολουθήσει το αφιέρωμα στο έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι στις 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής. Ο Γιώργος Σάρλης και ο Χρήστος Λαμπάκης εξηγούν ότι οι πρόβες συνεχίζονται θερμά από τους συνεργάτες της Κοινότητας Νέων.

Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου θ’ ανεβεί η παράσταση της Κοινότητας με «συνειρμούς που προκύπτουν από το ροκ. Παρουσιάζονται διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας, οι οποίες είτε με χιουμοριστικό είτε με άλλους τρόπους μάς καθηλώνουν, παρατηρούμε το πώς αντιδρούμε απέναντι σ’ αυτούς και το πώς εξελίσσεται η ζωή μέσα από τη δράση και την αντίδραση.

Τα κείμενα είναι δικά μας και όλη η παράσταση γίνεται πάντα υπό τη διεύθυνση και την καθοδήγηση της Μυρσίνης Λαντζουράκη. Η παράσταση θα γίνει στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής». Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχουν την πινελιά του Νίκου Μαθιουδάκη, ο οποίος αν και αποφοίτησε έχει κρατήσει θερμή την επαφή του με την πόλη.

Οι εκδηλώσεις κλείνουν πανηγυρικά στις 7 ή στις 8 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν αναχωρήσουν για τετραήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Δεκεμβρίου.

Νέα ΣΥΝΩΡΑ

Με γοργά βήματα προχωρούν τα μέλη της Κοινότητας Νέων που συνεργάζονται για την έκδοση του περιοδικού ΣΥΝΩΡΑ στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες με ποικίλη θεματολογία, για την οποία μιλά ο Γιώργος Σάρλης. «Οι φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα, η περίπτωση του Γιώργου Μοναστηριώτη, που ήταν στρατιώτης πενταετούς θητείας και αρνήθηκε να πολεμήσει στο Ιράκ και καταδικάστηκε. Ο Παναγιώτης Μουχτερός έγραψε ένα κείμενο για την υποχρηματοδότηση και την περιθωριοποίηση των δήμων και κοινοτήτων από την κεντρική εξουσία».

Οι συναντήσεις στο στέκι της Κοινότητας Νέων γίνονται κάθε Κυριακή στις 3.00 το μεσημέρι στην Πατριάρχου Ιωακείμ Γ 6 και μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ενδιαφέρονται. Ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονται είναι και η υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου και ο ρόλος που οφείλουν να διαδραματίσουν οι φοιτητές όταν λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα που τους αφορούν.

Ένα από τα τμήματα της Κοινότητας είναι και αυτό του χορού που συναντιέται σε λάτιν και τάγκο ρυθμούς κάθε Τρίτη και Τετάρτη βράδυ στις 9.30 στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης, απέναντι από τη Λέσχη.

Εστίες

Οι εστίες και τα ενοικιαζόμενα από το πανεπιστήμιο διαμερίσματα – δωμάτια στην περιοχή της Εκτενεπόλ καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης 950 φοιτητών. Οι συνθήκες των εστιών παραμένουν προβληματικές αν και ο σύλλογος οικοτρόφων έχει πολύ καλή σχέση με τις πρυτανικές αρχές και τον αρμόδιο αντιπρύτανη Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου. Τα ασθενή οικονομικά του πανεπιστημίου και το έλλειμμα που έφτασε στα 10 εκ. ευρώ έχουν αναβάλει και τα σχέδια για βελτίωση των συνθηκών στις εστίες. «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με διαρκείς διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχουν καεί πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Εξακολουθούμε να μην έχουμε χώρο όπου θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχουμε ελλείψεις επίπλων στα δωμάτια. Οι καρέκλες είναι δεκαπενταετίας και καταστρέφονται, όπως και τα στρώματα. Θέρμανση έχουμε δύο ώρες το απόγευμα και το βράδυ» μεταφέρει ο Γιώργος Σάρλης. «Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε ως σύλλογος οικοτρόφων αποφασίσαμε να αναζητήσουμε συνεργασία με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, ώστε από κοινού να επιδιώξουμε ν’ ασκήσουμε πίεση προς τους υπευθύνους».

Επισημαίνει ότι τροχοπέδη στις διεκδικήσεις είναι και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλειοψηφία των φοιτητών, που περιμένουν οι βελτιώσεις να γίνονται από τους άλλους ακόμη κι αν πρόκειται για θέματα που τούς αφορούν άμεσα.

Πολιτιστική Κοινότητα Νέων Κομοτηνής

Πολιτιστικές Αλκυονίδες

Ξεκίνησαν το 1985 με όνειρα για προσφορά, με αγάπη για δημιουργία, με πολιτισμό στην αγκαλιά της Κοινότητας Νέων, του πολιτιστικού συλλόγου των φοιτητών του Δ.Π.Θ., στην Κομοτηνή, στην πόλη που ξέρει να χωνεύει ανθρώπους, πολιτισμούς, θρησκείες.

Η Κοινότητα Νέων δε φιλοδοξεί από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της παρά να συνδράμει αποφασιστικά στην πολιτιστική ζωή της Ροδόπης και ιδιαίτερα της Κομοτηνής. Γι’ αυτό και λειτουργούν στο πλαίσιο της τμήματα, όπως λογοτεχνικό, μουσικό, θεατρικό, φωτογραφικό, εικαστικό και οικολογικό-εκδρομικό.

Μέσα σ’ αυτά τα τμήματα κατάφερε να αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα, με πολυάριθμες κινηματογραφικές προβολές, με εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, βιβλίου, θεατρικές παραστάσεις, με μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, με νότες και ποίηση, με μεράκι και όνειρο…

Αλκυονίδες…ένα χαμόγελο στο χειμώνα

Οι Πολιτιστικές Αλκυονίδες είναι διοργάνωση, που έχει θεσμοποιηθεί με στόχο να δείξει: πως το Πανεπιστήμιο είναι ζωντανός οργανισμός για την Κομοτηνή, πως όταν ανταμώνουν οι φοιτητές με την πόλη ο καρπός είναι γόνιμος, γεμάτος χυμό και ζωντάνια και πως, σε τελική ανάλυση, κάτι κινείται….

Ελάτε λοιπόν να ανταμώσουμε με τη μουσική, το λόγο, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το σκίτσο, ν’ αφουγκραστούμε την τέχνη και να μαζέψουμε τα ερεθίσματα αξιολογώντας τα ο καθένας με το δικό του αισθητήριο. Γιατί αυτή είναι ακριβώς η μαγεία: μέσα από την κοινή συμμετοχή στην πολιτιστική προσφορά ενώνονται διαφορετικά αισθητήρια, ιδιοσυγκρασίες και ψυχοσυνθέσεις και από τις αλληλοσυγκρούσεις και τις συμφωνίες προκύπτει ένα γοητευτικό αμάλγαμα.

Οι νότες, οι στίχοι, οι φωτογραφίες, τα σκίτσα, το θέατρο, η ταινία … κι εμείς σας περιμένουμε….

Η Κοινότητα Νέων για ακόμα μια χρονιά τιμά την παράδοση που η ίδια δημιούργησε, τις Πολιτιστικές Αλκυονίδες.

Ελπίζουμε, η φοιτητική Κοινότητα, αλλά και η πόλη της Κομοτηνής να αγκαλιάσει τις προσπάθειες της Κοινότητας Νέων με τον ενθουσιασμό και την αγάπη που μας έχει συνηθίσει. Οι εκδηλώσεις μας ας αποτελέσουν πραγματικά «πολιτιστικές αλκυονίδες» μέρες μέσα στις πρώτες μέρες του χειμώνα.

Το ραντεβού μας κάθε Δεκέμβριο έχει δοθεί από καιρό.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Σάββατο 27/11 Συναυλία από το «Ελληνικό και Ξένο Ροκ» τμήμα στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, στις 8.30 μ.μ.

Κυριακή 28/11 Βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Μισέλ Φάις «Ελληνική Αϋπνία» από το Λογοτεχνικό Τμήμα. Στις 8.00 το απόγευμα στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με την παρουσία του συγγραφέα.

Τρίτη 30/11, Τετάρτη 1/12 & Πέμπτη 2/12 Προβολές ταινιών από το Κινηματογραφικό Τμήμα με κοινή θεματική την αντισυμβατικότητα και το ροκ σαν φιλοσοφία ζωής (δύο προβολές την ημέρα , στις 8.00 το απόγευμα και στις 10.00 το βράδυ, στην μικρή αίθουσα του «ΡΕΞ» )

Τετάρτη 1/12 – Κυριακή 5/12 Έκθεση Βιβλίου από το Λογοτεχνικό Τμήμα, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Εκλογή», με θέμα «Rock Vs Συμβιβασμός…Όταν συναντούν τη ζωή γίνονται βιβλίο…», στην έκθεση θα υπάρχουν και Παιδικά Βιβλία. Επίσης Έκθεση Σκίτσου και Φωτογραφίας από τα αντίστοιχα τμήματα, καθώς επίσης και Έκθεση έργων «Puzzle» από Κομοτηναίους δημιουργούς. Καθημερινά 11.30-2.30 και 17.00 – 21.00 (Σαββατοκύριακο 10.00-15.00&17.00-21.00) στον χώρο εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων.

Παρασκευή 3/12 Συναυλία από το « Έντεχνο Λαϊκό» τμήμα στις 8.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.

Κυριακή 5/12 & Δευτέρα 6/12 Παράσταση από το Θεατρικό Τμήμα στις 9.00 στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.