Ανταμωμα των Ηπειρωτων Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης

Το αντάμωμα των Ηπειρωτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουνίου στην Κομοτηνή. Διοργανωτής των εκδηλώσεων ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, ο αρχαιότερος σύλλογος του Νομού Ροδόπης, που αριθμεί 220 περίπου μέλη και λειτουργεί τμήματα χορευτικών.

Μιλώντας στον ΠτΘ, ο γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης κ. Ιωάννης Κατσάνος, τονίζει ότι είναι το πέμπτο αντάμωμα που πραγματοποιείται και φέτος ήταν η σειρά του Συλλόγου της Κομοτηνής να το διοργανώσει. «Συνήθως πραγματοποιείται το δεύτερο ή το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, εφόσον λαμβάνουμε πάντα υπόψιν να έχουν τελειώσει οι εξετάσεις των μαθητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φέτος λοιπόν ήταν η σειρά του δικού μας συλλόγου να το διοργανώσει. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι σύλλογοι Ηπειρωτών από τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Ξάνθης και επαρχίας Χρυσούπολης. Εκτιμούμε ότι η συμμετοχή θα υπερβεί των προσδοκιών μας και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των πατριωτών Ηπειρωτών του Νομού Ροδόπης αλλά και των υπολοίπων νομών, όπως και των φίλων των μελών μας».

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης είναι από τους αρχαιότερους συλλόγους. «Ιδρύθηκε το 1926 με τον τίτλο «Αδελφότητα Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης» εν συνεχεία μετά τους πολέμους επαναδραστηριοποιείται και τελευταία μετενομάσθη «Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων». Είναι γεγονός ότι έχει βοηθήσει τον νομό στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη του νομού, αλλά και προσφέροντας στα πολιτιστικά δρώμενα με τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων».

Ημερίδα για την Εγνατία Οδό

Για πρώτη φορά φέτος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων η πραγματοποίηση ημερίδας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν μόνο η συγκέντρωση και χοροί. «Για πρώτη φορά φέτος αποφασίσαμε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης να διοργανώσουμε ημερίδα. Μετά από προβληματισμό καταλήξαμε στη διοργάνωσή της με τίτλο «Εγνατία Οδός – (Πύλη Ανατολής – Δύσης) Χθες – Σήμερα – Αύριο». Η Εγνατία Οδός είναι συνδεδεμένη με τους Ηπειρώτες γιατί μας θυμίζει τα παλιά χρόνια τότε που ταξιδεύαμε με καραβάνια, με κάρα, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, διότι η φτώχεια και η μιζέρια μας είχε προβληματίσει στην εποχή που ζούσαμε. Δεν φύγαμε γιατί δεν μας χωρούσε η πατρίδα μας ή δεν αφήσαμε τους δικούς μας γιατί δεν μας ήθελαν. Αναγκασθήκαμε και πήραμε το δρόμο της ξενιτιάς εξαιτίας της φτώχειας και μιζέριας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο κάθε Ηπειρώτης πρέπει να τη δεχθεί. Σε αυτήν την ημερίδα στην οποία ο Σύλλογος δίνει μεγάλη έμφαση είναι προσκεκλημμένοι να μιλήσουν εμπεριστατωμένα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Στυλιανίδης, ο πατριώτης μας υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕκ. Σταύρος Καλογιάννης και φυσικά επιλέξαμε και ένα εξαίρετο επιστήμονα από το νομό Ροδόπης, αρχιτέκτονα και Διευθυντή ΔΙΣΑ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τον κ. Κωνσταντίνο Καλούδη». Η εκδήλωση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στις 10:30 στην αίθουσα Παπανικολάου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χορευτικές εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Αρκάδια. «Στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν οι χορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών των Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Σερρών. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα απονεμηθούν αναμνηστικές πλακέτες σε όσους μας στήριξαν όχι μόνο από το Νομό Ροδόπης αλλά και από άλλα μέρη και φυσικά θα ακολουθήσει ηπειρώτικο γλέντι με το καλύτερο κλαρίνο της Ηπείρου τον κ. Σταύρο Καψάλη και στο τραγούδι τον Ηπειρώτη τον Γιώργο Κούρτη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς αλλά και τους χορηγούς επικοινωνίας, την ΕΤ3, το R-CHANNEL, το «Ράδιο Παρατηρητής» και την Εφημερίδα Χρόνος».

Στέγη του συλλόγου

Προσφάτως ο δήμαρχος Κομοτηνής παραχώρησε στέγη στο Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης, συγκεκριμένα αίθουσα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο. «Θα ήθελα εκ μέρους του Συλλόγου να ευχαριστήσω το δήμαρχο Κομοτηνής για την παραχώρηση στέγης. Με δική του πρωτοβουλία η αίθουσα τακτοποιήθηκε, βάφτηκε και εμείς εκτιμούμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουν εγκατασταθεί εκεί».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.