Ανταμωμα Συκορραχιωτων

Αντάμωμα μνήμης, αλλά και ελπίδας ήταν η σύναξη την Συκορραχιωτών με την ευκαιρία της γιορτής του Προφήτη Ηλία το Σάββατο το βράδυ στην πλατεία του χωριού. Ένα σεργιάνι στο χθες κάτω από το χλωμό φως του καλοκαιριού μέχρι το χαΐδεμα της δροσιάς τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Αίσθηση γλυκών στιγμών του χθες και του σήμερα, εφόσον κάποια πράγματα, όπως η αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, δεν αλλάζει και η σύνδεση των αναμνήσεων παραμένει ζωντανή όσο κι αν έχουμε στήσει γύρω μας πύργους και πυργάκια.

Μια συνάντηση με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών Συκορράχης και παρόντες κατοίκους του χωριού από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια συνάντηση «θεσμό» όπως την αποκάλεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Νάκου, που καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, τονίζοντας την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτήν γεγονός που αποδεικνύει «την έντονη ανάγκη που έχουμε όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά να ανταμώσουμε και όχι μόνο να θυμηθούμε τα παλιά, αλλά να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να οικοδομήσουν ανάλογες σχέσεις». Η κ. Νάκου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου, που ήδη μετρά πέντε χρόνια ζωής, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή και την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρή στην πραγμάτωση των στόχων του συλλόγου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στις άρρηκτες σχέσεις που έχει με τον οικισμό της Συκορράχης από πολύ παλιά και στάθηκε στην ιδιαίτερη ομορφιά του χωριού. Έδωσε τα εύσημα στο Σύλλογο για τις προσπάθειές του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες του Συλλόγου.

Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του Έβρου κ. Δερμεντζόπουλος, κ. Γεροντόπουλος, κ. Ντόλιος, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Η γιορτή τελείωσε και το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου με επίκεντρο το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Μια ευκαιρία για τους απανταχού Συκορραχιώτες να συμπληρώσουν το κομμάτι της μνήμης… Αναζητώντας παλιούς φίλους και αναμνήσεις… Με τη θύμηση και τα όνειρα να τους σπρώχνουν και πάλι στο χωριό τους… Με τις μνήμες ζωντανές…Γνωρίζοντας ότι ψυχή του χωριού είναι εκεί κάθε χρόνο και τους περιμένει.

Οι άνθρωποί του, οι συνήθειές τους, η δουλειά τους, η μικρή αυλή του σπιτιού τους, τα χωράφια τους, η γραμμή του τρένου που το χωρίζει στα δύο…

Εικόνες πολύτιμες βαθιά χαραγμένες στην καρδιά…

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.