«Ανταμωμα Ελληνικου Παραδοσιακου Χορου»

Εκδήλωση με τίτλο «Αντάμωμα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Υφαντών από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος». Η εκδήλωση συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα leader+ και σε αυτήν συμμετείχαν τα συγκροτήματα των Εβριτών Ν. Ροδόπης, «Αρκαδιανή» της Τρίπολης, Μικρασιατών «Κιζδερβέν» και το χορευτικό του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος».

Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Κυπριανίδης στόχο έχει να γίνει θεσμός. «Ο σύλλογός μας θέλοντας να κάνει την υπέρβασή του αποφάσισε να διοργανώσει ένα κύκλο εκδηλώσεων ξεκινώντας με τη συγκεκριμένη που ουσιαστικά αποτελεί αντάμωμα μέσα από το χορό και το τραγούδι». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης που κάλεσε τους νέους να χορέψουν όπως είπε για την ειρήνη. Παρόντες επίσης ήταν οι αντινομάρχες κ. Τσαραμπουλίδης και Γρηγορόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Μούχτσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δαμιανίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μανανάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πετρίδης και πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα «Αρκαδιανή» της Τρίπολης με χορούς από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τον Τσακώνικο, τον Τσάμικο και τον Καλαματιανό. «Το χορευτικό συγκρότημα «Αρκαδιανή» ιδρύθηκε το 1993. Στα 13 χρόνια ζωής της έχει να επιδείξει πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και πλήθος αξιόλογων δραστηριοτήτων. Έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα: Νάουσα, Λευκάδα, Σάμο, Κεφαλονιά, Ξάνθη, Πάρο, Σέρρες, Χανιά, Ρόδο, κ.α. αλλά και στο εξωτερικό: Αυστρία, Ρωσία, Ρουμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Κούβα. Έχει συμμετάσχει επίσης, σε τηλεοπτικές εκπομπές στην κρατική τηλεόραση, ΕΤ1, ΝΕΤ, και στον Alpha στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Σκοπός του χορευτικού συγκροτήματος «Αρκαδιανή» είναι η διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της μουσικοχορευτικής παράδοσης όλων των περιοχών της Ελλάδος.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης που ιδρύθηκε το 1994 από εβρίτες που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας και έχει σαν στόχο τη διάσωση και διατήρηση των ηθών και εθίμων του Έβρου και γενικότερα της Θράκης, έχοντας εκπροσωπήσει επάξια την πόλη μας στη Θράκη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας κολακευτικά σχόλια παρουσίασε με την πρώτη του χορευτική ομάδα χορούς Μακεδονίας και συγκεκριμένα τους χορούς, Ράικος, Τσουράπια, Κόρη Ελένη, Γκάιντα, Συρτός λεβέντικος και Μακεδονικό Χασάπικο.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασής του το Χορευτικό Συγκρότημα «Αρκαδιανή» Τρίπολης παρουσίασε χορούς της περιοχής Νεστάνη Αρκαδίας. Συγκεκριμένα το χορό «Αϊ Γιώργης» και την αναπαράσταση του δρώμενου «Μέρμηγκας ή Τρυγητής».


Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών «Κιζδερβέν». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1982 και εκπροσωπεί όλους τους πρόσφυγες από το Κιζδερβέντ της Μ. Ασίας, που ανήκει στο Ν. Νικομήδειας. Οι Έλληνες κάτοικοι (περίπου 3000) της περιοχής μιλούσαν ένα γλωσσικό ιδίωμα με διάφορες προσμείξεις (Ελληνικά, Τουρκικά, Σλάβικα, Λατινικά).

Ο Σύλλογος με τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, προσπαθεί να περισώσει ό,τι έχει σχέση με τις παραδόσεις και τα έθιμα της ευρύτερης περιοχής του Κιζδερβέν (Νικομήδεια, Νίκαια, Προύσα) και να φέρει σε επαφή τους πρόσφυγες που είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή από αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες και το χορευτικό του τμήμα παρουσιάζει χορούς απ’ όλη τη Μ. Ασία. Οι χοροί που παρουσίασε ο σύλλογος ήταν:

Κόνιαλι, αντικρυστός χορός από το Ικόνιο της Μ. Ασίας που χορευόταν στις περισσότερες περιοχές της Μ. Ασίας και του Πόντου με διαφορετικές παραλλαγές βημάτων. • Χορμάν γερί, αλονότοπος χορός από την Καππαδοκία. Χορευόταν στο αλώνι. • Απτάλικος, ανδρικός χορός είδος ζεϊμπέκικου, πολύ διαδεδομένος και αγαπητός στους κατοίκους των παραλίων της Μ. Ασίας. Χορεύεται με αργές κινήσεις και βαριά πατήματα. • Χορός των μαντηλιών, αντικριστός χορός από τα Φάρσαλα της Καππαδοκίας. Οι χορεύτριες χορεύουν σιωπηλές κρατώντας στα χέρια τους μαντήλια. • Ο χορός χορευόταν στους γάμους και στα γλέντια. Χορός των κουταλιών, χορός αντικρυστός, ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή της Καππαδοκίας. Οι χορευτές κρατάνε ξύλινα κουτάλια και τα χτυπάνε ρυθμικά. Τα ζευγάρια είναι πάντα άνδρας με άνδρα και γυναίκα με γυναίκα. Και τέλος • Καρσιλαμάς χορός ιδιαίτερα διαδεδομένος στους Έλληνες της Μ. Ασίας. Χορευόταν ελεύθερα κατά ζεύγη με αργή ρυθμική κίνηση και ιδιαίτερη ποιότητα και ευαισθησία σε σχέση με άλλους καρσιλαμάδες που συναντάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο λυράρη Ιορδάνη Καμενίδη που πρόσφατα αλλά και άκαιρα έφυγε από τη ζωή ήταν αφιερωμένο το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος». Μέσα από το cd «Ομεύω και ονειρεύκουμαι θυμούμαι και πορεύω» έγινε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του από τη μεγάλη χορευτική ομάδα του Συλλόγου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το χορό Ομάλ.

Στη συνέχεια Τικ Τονγιας και Τρομαχτόν, χοροί από το Καρς, τρία της Κότσαρι, και Κότσαρι, Σερενίτσα και Εικοσιένα από την περιοχή της Αργυρούπολης. Στον Ιορδάνη Καμενίδη ήταν αφιερωμένος και ο Πυρρίχειος, ενώ το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το χορό Λετσίνα, Τρυγόνα Γουρούχ και έκλεισε με Τρυγόνα Ματσούκας.

Με χορούς της Νάξου ολοκλήρωσε την παρουσία του ο σύλλογος «Αρκαδιανή» και συγκεκριμένα με τους χορούς Βλάχα Νάξου, Συρτός, Μπαλλαριστός, Μπάλλος, ενώ στη συνέχεια ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης ολοκλήρωσε την παρουσία του με χορούς της Θράκης, συρτό, συγκαθιστό, ξέσυρτο, χασαπιά, μπαϊντούσκα, ζωναράδικο και συγκαθιστό καρσιλαμά.

Το πρόγραμμα τελείωσε με το χορό της φιλίας με τη συμμετοχή όλων των συγκροτημάτων.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.