Ανταλλαγη επιστολων στο πλαισιο των κανονων του διαλογου… Αποτελεσματα ομως;

Ένα ενδιαφέρον για τον τόπο ζήτημα ετέθη τελευταία από την εφημερίδα «Ελεύθερη Αποψη» των Σαπών, στο φύλλο της 23ης Ιουνίου, σχετικά με το πόσο προχώρησε η επιθυμούμενη σύνδεση της ΑΣΠΑΙΤΕ με την τοπική κοινωνία, ένα ζήτημα που πραγματικά «καίει» σ’ έναν δήμο που διαρκώς απογυμνώνεται από υπηρεσίες και δομές. Ζήτημα προς συζήτηση στο οποίο η εφημερίδα επιμέριζε τις ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους, από το υπουργείο Παιδείας και την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τους απλούς σαπαίους, επιζητώντας, όπως κάθε ταλαιπωρημένος και παρατημένος, σ’ αυτή τη χώρα, τόπος, βελτιωμένες πρακτικές.
 
Στο κείμενο αυτό της εφημερίδας απάντησε η ΑΣΠΑΙΤΕ, με επιστολή που γνωστοποίησε στον τοπικό τύπο και υπογράφεται από την Αικατερίνη Κασιμάτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΕΠΠΑΙΚ –ΑΣΠΑΙΤΕ και τον Αθανάσιο Καραφύλλη Δ/ντή του ΕΠΠΑΙΚ -ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών, μέσω της οποίας εκφράζεται η εναντία άποψή τους, αλλά κατονομάζεται και η …αφορμή του άρθρου, η μη καταβολή συνδρομής δηλαδή στην εφημερίδα!!!
 
«Επί της …ουσίας» δηλαδή οι επισυμβαίνοντες διάλογοι στην εποχή μας – για να διασκεδάσουμε λίγο τη μηδενική αποτελεσματικότητα από τους διαλόγους μεταξύ κωφών που διεξάγονται στην εποχή μας, όσο για τον τύπο είναι δεν είναι η «τελευταία τρύπα του ζουρνά» σήμερα, κατά την άποψη τουλάχιστον ενίων!!! Κι όμως, όπου υπήρχε τύπος, κλασικά μέχρι τώρα αυτός ο τόπος θεωρούνταν πλεονασματικός!!!
 
Ακολουθούν τα δυο «διαλεγόμενα» μεταξύ τους κείμενα, το σχόλιο της «Ελεύθερης Άποψης», καθώς και η απαντητική σ’ αυτό επιστολή της ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών.Τ.Β. 

Ι.Το σχόλιο της «Ελεύθερης Άποψης» 

«Χωρίς ουσιαστική παρουσία
και φέτος η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες
 
Μία από τα ίδια ήταν και φέτος για την πόλη, για τον δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Σαπών η λειτουργία της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες. Δυστυχώς ούτε φέτος, παρ’ ότι αρχικά φαίνονταν διαφορετικά τα πράγματα, η συγκεκριμένη σχολή δεν κατόρθωσε να προσφέρει τα αναμενόμενα και τα προσδοκώμενα στον τόπο.
 
Με την ολοκλήρωση της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς θλιβερή παραμένει η διατύπωση πολιτών και φορέων από τις Σάπες, ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική σύνδεση της σχολής με την κοινωνία, δεν υπήρξε σημαντική προσφορά στην τοπική οικονομία, δεν υπήρξε αποτελεσματική παρουσία στο εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι του δήμου.
 
Φυσικά γι’ αυτή την κατάσταση η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους παράγοντες της σχολής.
 
• Ευθύνη έχει το υπουργείο για τον τρόπο και τη μορφή της λειτουργίας της που δεν ευνοεί την ευρεία παρουσία της στα τοπικά πράγματα.
 
• Ευθύνη έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν αξιοποίησε όσο θα έπρεπε το δυναμικό της σχολής.
 
• Ευθύνη έχουν και οι διοικούντες της σχολής γιατί δεν έκαναν τα ανοίγματα που έπρεπε στην τοπική κοινωνία.
 
• Ευθύνη έχουμε όλοι οι πολίτες και οι φορείς αυτής της πόλης γιατί μείναμε μακριά και παρακολουθούσαμε αδρανείς και άπραγοι την όλη κατάσταση.
 
Ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε όλοι με τη νέα χρονιά η ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών να παίξει έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.» 

ΙΙ. «Η απάντηση του ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ στο δημοσίευμα της «Ελεύθερης Άποψης» 

 Σάπες, 4/7/2016
 
Σε απάντηση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της Εφημερίδας «Ελεύθερη Άποψη της Ροδόπης» της 23/06/2016 με τίτλο «Χωρίς ουσιαστική παρουσία και φέτος η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες», θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ ως Ανώτατη Σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένας θεσμός που υπήρξε πάντα ανοιχτός στην τοπική κοινωνία, ένας θεσμός που αφουγκράζεται τις ανάγκες της και αξιοποιεί τις δυνάμεις της. Η μακρά παράδοση δυναμικής παρουσίας της στον ακαδημαϊκό χώρο συνοδεύεται από την επιδίωξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες στις οποίες λειτουργούν παραρτήματά της στο πλαίσιο που ορίζει ο θεσμικός της ρόλος.
Η ίδρυση και λειτουργία του ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες αποδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, όσο και στην προσωπική ζωή και στην επαγγελματική σταδιοδρομία των σπουδαστών. Το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.) παρέχει υψηλής στάθμης παιδαγωγική κατάρτιση που συνοδεύεται από επαρκή πρακτική άσκηση στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι σημαντικό λοιπόν ότι στην ακριτική περιοχή της χώρας μας η ΑΣΠΑΙΤΕ καλύπτει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, πλήρως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά στάνταρντs στο πεδίο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Από την άλλη αξίζει να επισημανθεί ότι η τοπική κοινωνία των Σαπών αγκάλιασε από την αρχή το εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου οφείλεται μεταξύ άλλων στη στήριξη που παρείχε η τοπική κοινωνία στην ΑΣΠΑΙΤΕ.
 
Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα η συνεργασία του Ιδρύματος με την κοινωνία ήταν και είναι αρμονική και εποικοδομητική σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο του ανοίγματος της Σχολής στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του τόπου, το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 διοργανώθηκε επιστημονική ημερίδα από το ΕΠΑΙΚ Σαπών σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ η έκδοση των Πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας ήταν χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς Σαπών. Επιπροσθέτως, σημαντική είναι η προσφορά της Σχολής στην τοπική κοινωνία, καθώς με απόφαση του Διευθυντή του ΕΠΠΑΙΚ Σαπών και της Επιστημονικής Υπευθύνου ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ και σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2014-15 και της τότε διευθύντριας της ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΑΠΩΝ τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος καταβλήθηκαν εξολοκλήρου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της πόλης των Σαπών. Εξαίρεση αποτελεί ποσό, ύψους 96 ευρώ, που δεν εγκρίθηκε από την κεντρική διοίκηση παρά τη θετική εισήγηση του Διευθυντή του ΕΠΠΑΙΚ ΣΑΠΩΝ, το οποίο αφορούσε συνδρομή σε τοπική εφημερίδα, διότι δεν προβλέπεται στη λίστα λειτουργικών εξόδων του ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ.
 
Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ και να το αξιοποιήσουμε σε μια κατεύθυνση με απτά και πολλαπλά οφέλη για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριές του, αλλά και την τοπική κοινωνία.
 
Με εκτίμηση
Αικατερίνη Κασιμάτη
Επιστημονικά Υπεύθυνη ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ
 
Αθανάσιος Καραφύλλης
Δ/ντής ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.