Ανωτερη Σχολη Παιδαγωγικης και Τεχνολογικης Εκπαιδευσης στις Σαπες

Τη δημιουργία παραρτήματος Ανώτερης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις Σάπες, η οποία θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα φιλοξενεί από 60 έως 100 σπουδαστές, ανακοίνωσε το Σάββατο από την Κομοτηνή ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την είδηση μετέφερε το πρωί του Σαββάτου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με το δήμαρχο Σαπών Γιώργο Πιλιλίτση, τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Χρήστο Παπαγεωργίου, τον προϊστάμενο της Α/θμιας Μαρίνο Κωνσταντινίδη και τον προϊστάμενο της Β/θμιας Κώστα Πανδρεμένο, καθώς και τον αντιδήμαρχο Σαπών Γιώργο Σταυρίδη.Η πόλη των Σαπών έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, ανάμεσα σε δυο μεγάλα αεροδρόμια κι εξυπηρετεί κατοίκους όλης της περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης. Πρόσθεσε δε ότι το Δ.Σ. της ΑΣΠΕΤΕ θ’ αναζητήσει και τοπικά στελέχη για να διδάξουν στη νέα σχολή. Οι εισακτέοι θα παραμείνουν για δυο εξάμηνα στις Σάπες. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ακόμη ότι 25 μαθητές από σχολεία λυκείων της Ροδόπης θα ταξιδέψουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Στρασβούργο για να ενημερωθούν για τις ευρωπαϊκές δομές.

Πρόγραμμα EUROSCOLA

Αρχικά, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από το πρόγραμμα EUROSCOLA προσφέρουν σε 25 παιδιά από τα 12 Λύκεια του Ν. Ροδόπης (ανάμεσά τους και το μειονοτικό) τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια εκπαιδευτική εκδρομή που θα γίνει στο Στρασβούργο, για να δουν τις ευρωπαϊκές δομές. Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι η επιλογή θα γίνει από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, με κριτήριο το βαθμό της προηγούμενης χρονιάς και τη γνώση ξένης γλώσσας.

Να αναφέρουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης τη δυνατότητα να εκφράσουν όλοι μαζί τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, από το 1992 οργανώνει τις ημερίδες «EUROSCOLA» στο Στρασβούργο.

Στις ημερίδες συμμετέχουν κάθε χρόνο μαθητές Λυκείων από διάφορες Νομαρχίες της Ελλάδας που ανακοινώνονται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νομαρχίες που συμμετέχουν επιλέγονται εκ περιτροπής από την Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του ΥΠΕΠΘ.

Τη διαδικασία επιλογής των μαθητών και οργάνωσης της επίσκεψής τους στο Στρασβούργο την έχει εξ ολοκλήρου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της οικείας νομαρχίας.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές γύρω από ευρωπαϊκά θέματα εκδρομές, ο κ. Πανδρεμένος εξήγησε ότι πέρυσι ταξίδεψαν 30 μαθητές στο Στρασβούργο, αλλά μέσα από μια διαφορετική διαδικασία, με την έννοια ότι έγραφαν έκθεση, έπαιζε ρόλο ο βαθμός και η γνώση της ξένης γλώσσας.

ΑΣΠΕΤΕ στις Σάπες

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αμέσως μετά την ίδρυση παραρτήματος Ανώτερης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις Σάπες από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, η οποία είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και μιας τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο, τους τοπικούς διευθυντές και προϊσταμένους εκπαίδευσης και του δημάρχου Σαπών. «Βλέποντας την ανάγκη στήριξης που έχει αυτή η περιοχή του νομού μας σχεδιάζουμε μια παρέμβαση που θ’ αναβαθμίσει την περιοχή και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για απασχόληση και ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά από ομόφωνη εισήγηση του Δ.Σ. και υπουργική απόφαση που έλαβα ως αρμόδιος υπουργός, δημιουργείται στις Σάπες παράρτημα της ΑΣΠΕΤΕ».
Εξήγησε ότι το παράρτημα θα φιλοξενεί ετησίως από 60 έως 100 φοιτητές οι οποίοι θα έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και πρόσθεσε ότι η Σχολή είναι ο διάδοχος της παλιάς ΣΕΛΕΤΕ, που είχε δημιουργηθεί το 1959 στην Ελλάδα, με στόχο τότε να δοθεί έμφαση στα τεχνικά επαγγέλματα. Ο υπουργός Παιδείας θύμισε ότι το 2002 έγινε η μετεξέλιξή της σε Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα. «Η Σχολή είναι ισόβαθμο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσιδιάζουν στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα έχει δική της δομή, διοικητικό συμβούλιο και πρόεδρο που εδρεύει στην Αθήνα.

Παρέχει δυο ειδών εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Οι βασικές σπουδές που είναι ισότιμες με τις σπουδές των ΤΕΙ, οι οποίες παρέχονται στην Αθήνα και μόνο για τέσσερα χρόνια, υπάρχει όμως η δυνατότητα για ένα χρόνο να παρέχονται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα υπηρεσίες παιδαγωγικής κατάρτισης για εκπαιδευτικούς ή υποψηφίους εκπαιδευτικούς και δεύτερον επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης εκπαιδευτικών ή μη.

Όσοι ακολουθούν επιτυχώς αυτά τα προγράμματα αποκτούν πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας ή πιστοποιητικό επιμόρφωσης και εξειδίκευσης.

Η ΑΣΠΕΤΕ, εκτός από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει θα δώσει και τη δυνατότητα σε όλους τους αποφοίτους πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ΑΜ-Θ και όλης της Ελλάδας που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν στις Σάπες τον πρώτο χρόνο σπουδών να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό που θα τους επιτρέψει εφόσον είναι υποψήφιοι στο ΑΣΕΠ να διορίζονται κατά προτεραιότητα». Εξήγησε ότι με τα μόρια που θα λάβει ένας απόφοιτος της Σχολής των Σαπών θα κερδίσει περίπου 4 χρόνια.

Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι απόφοιτοι αυτής της Σχολής θα μπορούν να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στα Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια της χώρας γιατί αποκτούν διδακτική και παιδαγωγική ικανότητα.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η ΑΣΠΕΤΕ θα λειτουργήσει στις Σάπες από το Σεπτέμβρη και κατόπιν συνεργασίας των τριών πλευρών θ’ αξιοποιηθεί προσωρινά το παλιό σχολείο των Σαπών το οποίο θα αναλάβουν να αναπαλαιώσουν ο δήμος Σαπών μαζί με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Θα λειτουργούν δυο αίθουσες διδασκαλίας με όλο το απαιτούμενο εποπτικό υλικό, ένα εργαστήρι ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια αίθουσα γραμματειακού αρχείου, καθώς και η αίθουσα προσωπικού. «Έχει εγκριθεί από τα προγράμματα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα η κατασκευή του κτιρίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, κατά συνέπεια εκεί θα φιλοξενηθούν κάθετα όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσονται στην επαρχία των Σαπών. Θα είναι η έδρα του παραρτήματος του Ερευνητικού Κέντρου που θα λειτουργεί στην Αθήνα. Στο παράρτημα των Σαπών θα λειτουργεί και βιβλιοθήκη, με στόχο την επιμόρφωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Εκεί θα λειτουργεί τις πρωινές ώρες υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, πιθανότατα μια συμβουλευτική γονέων. Τις απογευματινές ώρες οι χώροι θα μπορούν ν’ αξιοποιηθούν για την ΑΣΠΕΤΕ.

Μέχρι τότε θα επιταχύνουμε, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές για να υποδεχτούμε τους πρώτους φοιτητές στο δήμο Σαπών το Σεπτέμβρη».

Τόνισε ότι οι σπουδαστές της ΑΣΠΕΤΕ είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας που έρχονται συνειδητά για ένα νέο κύκλο σπουδών. Μίλησε επίσης για τις δυνατότητες που έχουν οι απόφοιτοι. «Έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν και να διδάξουν στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, στα ΤΕΙ όπως και να συμμετέχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, με επιπλέον μόρια»
είπε.

Πρόσθεσε ότι μέσα από την ΑΣΠΕΤΕ των Σαπών δημιουργείται ένα στελεχιακό δυναμικό που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματικών και τεχνικών λυκείων της περιοχής.

Ο Ε. Στυλιανίδης μετέφερε την ικανοποίησή του μια και θα είναι ο αρμόδιος υπουργός που θα υπογράψει τη σχετική απόφαση. Το εκπαιδευτικό έργο θα συντονίσει ένας διευθυντής από την ΑΣΠΕΤΕ.

Γ. Πιλιλίτσης: «Προώθηση απασχόλησης, αρωγή στη γνώση»

Ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Στυλιανίδη για τη συνολική του προσφορά στο δήμο Σαπών κι έδωσε έμφαση στα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται στο δήμο, προώθηση απασχόλησης, αρωγή στη γνώση, για να εκσυγχρονίσουμε την κοινωνία μας. Θέλησε να αναφέρει ότι ο υπουργός Παιδείας στέκεται αρωγός και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή κι όχι μόνο σ’ αυτά που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Ευχαρίστησε επίσης τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και τους δυο προϊσταμένους εκπαίδευσης. Τον ευχαρίστησε επίσης για τη δημιουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που είναι στα σκαριά.

Η πόλη των Σαπών, όπως εξήγησε ο δήμαρχος διαθέτει ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καθώς επίσης κι ένα ξενοδοχείο που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών.

Χ. Παπαγεωργίου: «Θα πετύχουμε την αναβάθμιση όλων των αποφοίτων των πανεπιστημίων»

Ο κ. Παπαγεωργίου με τη σειρά του σημείωσε ότι η ίδρυση του παραρτήματος στις Σάπες έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα αποφοίτων πανεπιστημιακών σχολών που κατοικούν στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς ήταν η μοναδική πανελλαδικά που είχε στερηθεί το παράρτημα της ΑΣΠΕΤΕ. «Μικρός αριθμός αποφοίτων μας υποβάλλονταν σε δαπάνη και ταλαιπωρία προκειμένου ν’ αποκτήσουν το πτυχίο της ΑΣΠΕΤΕ και πήγαιναν να φοιτήσουν στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο.

Με τη λειτουργία της ΑΣΠΕΤΕ θα πετύχουμε την αναβάθμιση όλων των αποφοίτων των πανεπιστημίων, θα τους δώσουμε το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, γιατί η περιφέρειά μας έχει ιπτάμενους εκπαιδευτικούς που φεύγουν μέσα σ’ ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαγεωργίου
ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για την ανταπόκριση που έδειξε στο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πρόσθεσε ότι η προκήρυξη για την εισαγωγή στην ΑΣΠΕΤΕ γίνεται κάθε χρόνο το Μάρτιο και καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων για κάθε παράρτημα, όπως και οι προϋποθέσεις. Λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός πτυχίου, η εμπειρία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και η γνώση ξένων γλωσσών. Οι αιτήσεις υπερβαίνουν κάθε χρόνο τις 2.000 κι επιλέγονται περίπου 400 με 500 πτυχιούχοι.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι την τελευταία φορά υπεβλήθησαν 3.750 αιτήσεις για όλα τα παραρτήματα. Στην παρούσα φάση η ΑΣΠΕΤΕ φιλοξενεί 390 σπουδαστές, αριθμός που θα αυξηθεί λόγω του νέου παραρτήματος των Σαπών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.