«Ανοιξτε την καρδια σας στον Αυτισμο»

Εκδήλωση γνωριμίας από τον Σύλλογο ΔΑΔΑΑ στην Κομοτηνή για τα άτομα με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger

Κάλεσμα σε όλους τους Κομοτηναίους να γνωρίσουν και να έλθουν σε επαφή με τον Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό & Asperger (ΔΑΔΑΑ), που κάνει «άνοιγμα» στην κοινωνία της Κομοτηνής με την εκδήλωση γνωριμίας «Ανοίξτε την Καρδιά σας στον Αυτισμό» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 20:30 στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου έκαναν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συλλόγου.
 
Ο σύλλογος ήδη έχει ξεκινήσει τις δράσεις του, με την δημιουργία γραφείου στο χώρο που στεγάζεται το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας αλλά και την προσέγγιση του ΤΕΦΑΑ, όπου και για συγκεκριμένες ώρες έχει δοθεί χώρος στην πισίνα για μαθήματα. Μάλιστα τα μέλη του συλλόγου τόνισαν πως η Κομοτηνή θα γίνει η δεύτερη έδρα του Πανελληνίου Συλλόγου, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται στην πόλη μας, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200 άτομα με αυτισμό.
 
Στην εκδήλωση της Πέμπτης ομιλητές θα είναι η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου Αντιπρόεδρος στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία) και εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ και της ΕΕΠΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων) με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό», η κ.Ελένη Πουρτσίδου (νομικός) με θέμα: «Παροχές και Επιδόματα των Ατόμων με αυτισμό» και η κ. Λούντα Βαρτσένκο (καθηγήτρια φυσικής αγωγής) με θέμα: «Η σπουδαιότητα της άθλησης στα αυτιστικά παιδιά».

Βαγγέλης Λαφτσής «Όποιο πρόβλημα παραμένει κλειστό, γίνεται μεγαλύτερο»

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαγγέλης Λαφτσής, ο σύλλογος θέλει να αγκαλιαστεί η εκδήλωση από την τοπική κοινωνία, με το σκεπτικό πως όποιο πρόβλημα παραμένει κλειστό, γίνεται μεγαλύτερο.
 
Άλλωστε θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αποδοχή από τον κόσμο και η συμπαράσταση, ώστε να κατανοήσουν όλοι πως κάτι διαφορετικό δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα. 

Ευγενία Εξακοΐδου «Θέλουμε να έρθουν γονείς, που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς κοντά μας, να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε»

Από την πλευρά της η γραμματέας του συλλόγου κ. Ευγενία Εξακοΐδου, τόνισε πως ο σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση, τη βοήθεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους. Ο Σύλλογός θέλει να προσεγγίσει όλους όσους αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον περιστατικά του αυτιστικού συνδρόμου (σε οποιαδήποτε μορφή ή ηλικία), που αγωνίζονται για τις θεραπείες και το μέλλον τους για να διεκδικήσουν περισσότερα δικαιώματα στην τοπική κοινωνία, αλλά και να δημιουργήσουν δομές που θα έχουν ως σκοπό την απασχόληση των παιδιών και την ένταξή τους στο σχολείο με τον καλύτερο τρόπο.
 
Από το διάστημα ενεργοποίησης του ΔΑΔΑΑ, σημείωσε, έχουν δει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, ενώ υπάρχουν σύλλογοι που αμέσως ενδιαφέρθηκαν για τις ανάγκες του ΔΑΔΑΑ. Όπως τόνισε, με τις πρώτες εκδηλώσεις θέλουν να τονίσουν πως η αποδοχή λύνει το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. «Το να έρθουν γονείς, που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς κοντά μας, να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, να πουν τα εσώψυχά τους, να το αντιμετωπίσουν πιο ανοιχτά, αυτό νομίζω είναι το Α και το Ω» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
 
Η οικογένεια άλλωστε είναι αυτή που θα βοηθήσει περισσότερο στην κοινωνικοποίηση και στην εκπαίδευση του παιδιού, με μεγάλο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση να παίζει ο αθλητισμός. Για αυτό και τα μέλη του Συλλόγου απευθύνθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην Κοσμήτορα της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου κ. Μαρία Μιχαλοπούλου για την οργάνωση προγράμματος άσκησης για τα μέλη του, στο Κλειστό Γυμναστήριο αλλά και στο Κολυμβητήριο.
 
Το πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε θετικά για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας ψυχοκινητικής και της πισίνας (σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες) με τα μέλη της ΔΑΔΑΑ να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους γονείς για τη δημιουργία τμημάτων ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το τμήμα της κολύμβησης.
 
Τέλος η κ. Εξακοΐδου τόνισε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών, που δύσκολα κατατάσσονται είτε στο ειδικό είτε στο κανονικό σχολείο, και μπορεί, αν μπουν στο λάθος πλαίσιο, να μην έχουν την πληρέστερη εξέλιξη που θα μπορούσε ένα παιδί να έχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.