Ανοιξε ο δρομος για την επαναλειτουργια της Shelman στη BIΠΕ Κομοτηνης

Γιώργος Κυμπαρίδης «Η απόφαση για την Shelman μία νίκη που προήλθε από τα χέρια των ίδιων των εργαζομένων της»

Χαμόγελα αισιοδοξίας για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας Shelman στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, έφερε μαζί της η απόφαση του δικαστηρίου που εξεδόθη την περασμένη Παρασκευή, μετά από μπαράζ καθυστερήσεων παρά τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων – πιστωτών, και η οποία εγκρίνει το αίτημά τους για την πώληση της μονάδας ως σύνολο.
 
Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε, καθώς η δίκη έγινε τον περασμένο Απρίλιο, η απόφαση αυτή σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, ανοίγει τον δρόμο για τη διαδικασία του πλειστηριασμού του εργοστασίου εν συνόλω. Εξέλιξη που κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το εργοστάσιο τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό παραμένει ζωντανό, παρά την ανησυχία που υπήρξε στις τάξεις των εργαζομένων για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση της απόφασης. 

Στα 11 εκατ. ευρώ περίπου η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού 

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία εφόσον καθαρογραφεί θα επιτρέψει την εκκίνηση των νόμιμων διαδικασιών για τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ορίζει επίσης και σημαντικούς όρους κάτω από τους οποίους αυτός θα πραγματοποιηθεί, όπως η τιμή εκκίνησης η οποία ορίστηκε περίπου στα 11 εκατ. ευρώ, ο ελάχιστα απαιτούμενος αριθμός απασχόλησης του παλαιού προσωπικού και ο χρόνος υποχρεωτικής λειτουργίας της μονάδας.
 
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία «τοπική νίκη» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κυμπαρίδης. «Μία νίκη η οποία προήλθε από τα χέρια των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια ζητούσαν να πάρουν πίσω τη ζωή τους και όχι απλά τις θέσεις εργασίας τους» επεσήμανε τονίζοντας «ότι αυτή δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε μεθόδευση ή βοήθεια, η οποία θα έπρεπε να είχε προσφερθεί από την πρώτη στιγμή από την πολιτεία». 

«Οι εργαζόμενοι, λόγω της τεχνογνωσίας τους, μπορούν να αποτελέσουν άμεσο συνεργάτη του οποιονδήποτε επενδυτή θελήσει να την επαναλειτουργήσει» 

Μία απόφαση που δίνει ανάσα στους 130 εργαζομένους της εταιρείας στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι των οποίων οι οικονομικές απαιτήσεις θα ικανοποιηθούν με την εκποίηση του εργοστασίου, αν όχι 100% σε ένα ποσοστό της τάξεως του 80% όπως υπογράμμισε ο κ. Κυμπαρίδης. « Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Shelman, επειδή η εφαρμογή της πτωχευτικής διαδικασίας ξεκίνησε πριν την ψήφιση του νέου κώδικά πολιτικής δικονομίας που θέτει σε προτεραιότητα, ως προς το κομμάτι των πιστωτών τις τράπεζες, οι απαιτήσεις των πιστωτών της θα ικανοποιηθούν με βάση τις παλαιότερες διατάξεις, φέρνοντας στις πρώτες θέσεις τους εργαζόμενους και κατόπιν το δημόσιο».
 
Μία πολύ σημαντική όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος απόφαση για τους εργαζόμενους «οι οποίοι κατάφεραν να παραμείνουν σε στάση αναμονής μέχρι σήμερα, αρνούμενοι μάλιστα να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τους και να παλέψουν, με πολύ έξυπνο τρόπο, για να καταδείξουν ότι το εργοστάσιο αυτό έχει και την δυναμική, και το πελατολόγιο και την γνώση ώστε να επαναλειτουργήσει. Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν και την εξειδίκευση αλλά και την συνοχή και την θέληση να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία ενός εργοστασίου που διακρινόταν για την ποιότητά του τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές των αραβικών χωρών, ακόμα και στην Αφρική, και οι οποίοι κυρίως μπορούν να αποτελέσουν άμεσο συνεργάτη του οποιονδήποτε επενδυτή μπει στην επιχείρηση και θελήσει να την επαναλειτουργήσει».
 
Κλείνοντας ο κ. Κυμπαρίδης τόνισε πως η εξέλιξη αφορά και το κομμάτι της ψυχολογίας συνολικά όλων όσων επιχειρούν στην περιοχή της Ροδόπης και στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής καθώς «η εικόνα που προωθείται από την εξέλιξη αυτή προς τρίτους είναι ότι η περιοχή έχει προοπτικές και μπορεί κανείς να επενδύσει έχοντας ως πυλώνες ανάπτυξης της δραστηριότητάς του όλες αυτές τις υποδομές των λιμανιών, αεροδρομίων, του κάθετου άξονα, της Εγνατίας οδού κ.ο.κ.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.