Ανοικτη επιστολη απο την Ανεξαρτητη Κινηση Οικονομολογων Ελλαδας

Ενόψει των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Το δικό τους μήνυμα ενόψει των εκλογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα διεξαχθούν την Κυριακή στέλνουν δύο υποψήφιοι της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας. Συγκεκριμένα  ο κ. Ανδρέας Χρίστου και ο κ. Γεώργιος Νικολάου, υποψήφιοι για την Τοπική Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης και την Συνέλευση των αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε.(υπόλοιπης Επικρατειας), σε ανοικτή επιστολή που υπογράφουν καταθέτουν μία σειρά από ερωτήματα περί του διακυβεύματος των επερχόμενων εκλογών για να τονίσουν πως «οφείλουμε να αλλάξουμε σελίδα και να αναστήσουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο, για την υπεράσπιση του Επαγγέλματος μα».
 
Παράλληλα υπογραμμίζουν πως «είναι εξαιρετικά λυπηρό και απόλυτα αντιδεοντολογικό να εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης μόνο το 40% περίπου του συνολικού δυναμικού του, καταγγέλλοντας «τις μέχρι σήμερα πρακτικές φίμωσης της φωνής των συναδέλφων και αποκλεισμού της συμμετοχής των από την εκλογική διαδικασία»
 
Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή έχει ως εξής:
 
«Συνάδελφε οικονομολόγε,
 
Στις 11 Δεκέμβρη ψηφίζουμε για την ανάδειξη της Τοπικής Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης και μελών της Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε.
 
Οφείλουμε να αλλάξουμε σελίδα και να αναστήσουμε το Οικονομικό Επιμελητήριο, για την υπεράσπιση του Επαγγέλματος μας, την υπεράσπιση  των συναδέλφων και της κοινωνίας, την υπεράσπιση της χώρας μας.
 
Οφείλουμε να στηρίξουμε όλους αυτούς που δεν θεωρούν το ΟΕΕ αναπαυτήριο κομματικών στελεχών, χώρο επαγγελματικής αποκατάστασης και ως εφαλτήριο για την μετέπειτα κάλυψη πιθανόν πολιτικών ή θεσμικών θέσεων. Αυτούς που θ’ ανοίξουν επιτέλους το ΟΕΕ σε όλους τους οικονομολόγους, ελεύθερους επαγγελματίες, Δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους, χωρίς προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς ή περιορισμούς από την διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αυτούς που δεν θεωρούν ότι η συμμετοχή των συναδέλφων οικονομολόγων εξαντλείται και ολοκληρώνεται με την εγγραφή τους σ’ αυτό. Αυτούς που επιδιώκουν μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ όλο το γίγνεσθαι του επιμελητηρίου, για περισσότερη Δημοκρατία και διαφάνεια στα πεπραγμένα του.
 
Οφείλουμε να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε απερίφραστα τις μέχρι σήμερα πρακτικές φίμωσης της φωνής των συναδέλφων και αποκλεισμού της συμμετοχής των από την εκλογική διαδικασία. Είναι εξαιρετικά λυπηρό και απόλυτα αντιδεοντολογικό να εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης μόνο το 40% περίπου του συνολικού δυναμικού του, που εν τέλει αν το ποσοστό αυτό αναχθεί σε ποσοστό ψηφισάντων (στη βάση προηγούμενων αποτελεσμάτων) δυστυχώς αναμένεται αυτό να μην ξεπερνά το 20% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων συναδέλφων.
 
Αυτονόητα λοιπόν τα ερωτήματα μας. Για ποια Δημοκρατία να πανηγυρίσουμε; Για ποιες πλειοψηφίες, για ποιο συλλογικό φορέα μιλάμε, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ευρίσκεται εκτός εκλογικής διαδικασίας; Για ποιο συλλογικό φορέα μιλάμε όταν συνειδητά και σκοπίμως κατά την άποψη μας, αφαιρείται  από τους συναδέλφους το βασικό και ιερό δικαίωμα του «εκλέγειν». Ποιες  άραγε σκοπιμότητες εξυπηρετεί α αποκλεισμός αυτός; Προφανής κατά την κρίση μας ο λόγος, η διατήρηση και μη διατάραξη των υπαρχόντων κομματικών ισορροπιών των παρατάξεων.
 
Εμείς επιδιώκουμε και οραματιζόμαστε ένα άλλο Επιμελητήριο, όλων των μελών του, που να  εργάζεται για όλους ανεξαιρέτως τους οικονομολόγους, για κάθε ομάδα συναδέλφων ξεχωριστά και για όλους μαζί, και όχι για μεμονωμένες ομάδες συμφερόντων και ισχνές μειοψηφίες. Δυστυχώς ορισμένες ομάδες συναδέλφων έχουν εξαιρεθεί από τις δραστηριότητες και τις στοχεύσεις του Επιμελητηρίου μας.
 
Συνάδελφε οικονομολόγε,
 
το  Επιμελητήριο μας, με σαφή θεσμοθετημένο ρόλο, με τις γνώσεις και εμπειρίες των μελών του, εξακολουθεί να μένει μακριά από την κοινωνία, απαθής παρατηρητής στη καταιγίδα που πλήττει τη χώρα μας, μακριά από τους οικονομολόγους και τα προβλήματα τους, μακριά από προτάσεις, θέσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
 
Συνάδελφε οικονομολόγε,
 
Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ποιος ασκεί το Οικονομολογικό Επάγγελμα, πιο επίπεδο σπουδών απαιτείται, ποια δικαιώματα έχει κάθε επίπεδο σπουδών, ποια είναι τα όρια άσκησης επαγγέλματος κάθε ομάδας συναδέλφων, ποιο αντικείμενο έχει κάθε ομάδα συναδέλφων και ποια είναι τα ασυμβίβαστα σε κάθε ομάδα. Μια συντεταγμένη κοινωνία που ενδιαφέρεται για όλους θα πρέπει να έχει σαφείς κανόνες και πλαίσια στην άσκηση του επαγγέλματος.
 
Πρέπει και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους μας που έχουν χάσει την εργασία τους ή δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με το τέλος των σπουδών τους, δημιουργώντας θεσμούς διαρκούς επιμόρφωσης για ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας.
 
 Η ενίσχυση του επαγγέλματος του Οικονομολόγου, πρέπει να είναι άρρηκτα προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, στη συμβολή του στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και της περιοχής μας.
 
 Το Ο.Ε.Ε. πρέπει ν’ ανέβει στο επίπεδο που του αρμόζει και του αξίζει.
 Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά και όλους μαζί τους συναδέλφους.
Μόνο έτσι το επιμελητήριο μας θα παίξει το ρόλο που πρέπει και επιβάλλεται να παίξει.

 Με εκτίμηση,

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε)

 Ανδρέας Χρίστου(Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης-Κομοτηνή)

 Γεώργιος Νικολάου(Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων-Κομοτηνή)

Υποψήφιοι για την Τοπική Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης και την Συνέλευση των αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε.(υπόλοιπης Επικράτειας)»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.