Ανοιγουν τα πανια τους και ψαρευουν τουριστες στα Αβδηρα της Ξανθης

Ανοίγουν τα πανιά τους στα Άβδηρα της Ξάνθης και συνεχίζουν μια σπουδαία παράδοση που έχουν δημιουργήσει στην αλιεία από αρχαιοτάτων χρόνων. Αντί, όμως, για γαύρους, παλαμίδες και γοφάρια, «ψαρεύουν» τουρίστες. Όπως δηλώνει η δήμαρχος Αβδήρων, η κ. Εύα Τσακίρη το πρόγραμμα : «Fish Tourism» τους δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο καλοί είναι, όχι μόνο ρίχνοντας σηκώνοντας τα δίχτυα, αλλά και “Ψαρεύοντας” και τουρίστες. Η αρχή έγινε με την διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα τον Ιχθυοτουρισμό στην Ευρώπη, τον περασμένο Μάιο. Τότε τέθηκε και ο στόχος, τα Άβδηρα να γίνουν το Brindisi της Ιταλίας. Το δεύτερο βήμα υλοποιήθηκε με την ένταξη του δήμου Αβδήρων στο πρόγραμμα: «Αλιευτικός τουρισμός και Ιχθυοτουρισμός: Σχεδιασμός συνδυαστικών στρατηγικών της αγοράς για τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και της τουριστικής ζήτησης», πρόγραμμα γνωστότερο με το ακρωνύμιο «Αλιευτικός Τουρισμός» (Fish Tourism), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg III, (Δέσμη Β, πρόγραμμα Archimed, Άξονας προτεραιότητας 3, Μέτρο 3.4 «Βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού»).

Ποιοι υλοποιούν το έργο;

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από: α)Αγροτουριστική Α.Ε. – Επικεφαλής Εταίρος (με εξειδίκευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού), β) Province of Brindisi Ιταλίας – Εταίρος Νο 2 (εξειδίκευση στον τουρισμό), γ) Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης – Εταίρος Νο3 (εξειδίκευση στον τουρισμό), δ) Δήμος Αβδήρων – Εταίρος Νο4 (παράκτια αλιευτική περιοχή), ε) Δήμος Αγίου Κηρύκου – Εταίρος Νο 5 (νησιωτική αλιευτική περιοχή).

Στα Άβδηρα της Ξάνθης, στο Brindisi της Ιταλίας και στον Άγιο Κήρυκο οι αλιείς δεν θα βγαίνουν για ψάρεμα μόνοι τους. Αντιθέτως, θα έχουν στο πλευρό τους, «βοηθούς» τους τουρίστες – επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή και θέλουν να γνωρίσουν τις θαλάσσιες ομορφιές της, αλλά και την εμπειρία του ψαρέματος στο πλευρό ενός έμπειρου ψαρά. «Θα έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να ρίχνουν τα δίχτυα και να τα σηκώνουν με ψάρια γεμάτα, αλλά και να μαγειρεύουν τις θαλασσινές λιχουδιές που δεν προωθούνται στο εμπόριο» δηλώνει η δήμαρχος Αβδήρων κ. Εύα Τσακίρη και δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το ενδιαφέρον που δείχνουν, όχι μόνο αλιείς από τα Άβδηρα, αλλά και από Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη. Στόχος του προγράμματος, όπως εξηγεί η ίδια, είναι η πιλοτική εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού και ιχθυοτουρισμού στις επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος, μεταφέροντας σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία από την Ιταλία. Όχι αναίτια, στο Brindisi της Ιταλίας, 600 αλιείς ενισχύουν το εισόδημά τους, ξεναγώντας τουρίστες. «Μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες, ώστε να διαφοροποιηθεί η διαχείριση των αλιευτικών πηγών, να περιοριστούν οι συνέπειες στα αλιευτικά αποθέματα λόγω της υπερ – αλίευσης», δηλώνει η κα Τσακίρη εξηγώντας ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την εγκατάλειψη της αλιείας. Αντιθέτως, οι αλιείς θα συνεχίζουν να ρίχνουν τα δίχτυα τους στο θρακικό πέλαγος. Παράλληλα, δίδεται η ευκαιρία στην περιοχή να προβάλει την πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιάς της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το πρόγραμμα “Fish Tourism” θα «συμπαρασύρει» νέους να ασχοληθούν με την αλιεία, αλλά θα δώσει και ώθηση στους γυναικείους συνεταιρισμούς της Θράκης προωθώντας τα προϊόντα που παράγουν στους επισκέπτες που θα καταφθάνουν στην περιοχή.

Οι τελικοί ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι: οι αλιείς και οι οικογένειές τους, οι ενεργά εμπλεκόμενοι στον τομέα της αλιείας (ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών), οι τουρίστες που επισκέπτονται τις παράκτιες αλιευτικές περιοχές, οι ενεργά εμπλεκόμενοι στον χώρο του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι προωθείται η ένταξη του αλιευτικού τουρισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία» 2007-2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να επιδοτούνται οι αλιείς για μια τέτοια δραστηριότητα. Υπολογίζεται ότι κάθε αλιέας θα εισπράττει 10.000 ευρώ για την κατάλληλη προετοιμασία του αλιευτικού σκάφους. Ενώ το κόστος μίας ημερήσιας εκδρομής για ψάρεμα, που στην Ιταλία φθάνει κατά μέσο όρο στα 80 ευρώ, στα Άβδηρα εκτιμάται ότι θα κοστίζει 50 ευρώ. Ήδη, ο δήμος Αβδήρων εξετάζει σοβαρά τις δυνατότητες που ανοίγει ο ιχθυοτουρισμός στην περιοχή, έχοντας εκδώσει και σχετικό πολυσέλιδο εγχειρίδιο και τουριστικό έντυπο με cd για την προσέλκυση των επισκεπτών.

Ποιες ευκαιρίες δημιουργούνται…

Όσον αφορά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, σύμφωνα με την κ. Εύα Τσακίρη, περιλαμβάνονται: α) η δημιουργία συνεργείων με τον ευρύτερο τουριστικό τομέα, β) η συμπληρωματικότητα του εισοδήματος των αλιέων από την παραδοσιακή αλιεία, γ)η δημιουργία νέων επαγγελματικών προοπτικών, δ) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ε) η ανάπτυξη μιας οικολογικής και ταυτόχρονα αποδοτικής δραστηριότητας, ζ) η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αλιέων, σχετικά με τη βιολογία και τον κύκλο ζωής ψαριών. Στα σκάφη που συμμετέχουν στα πρόγραμμα αλιευτικού τουρισμού είναι απαραίτητες κάποιες μετατροπές, ώστε να πληρούν τους όρους ασφάλειας και υγιεινής για τους επιβαίνοντες. Η μετατροπή αυτή κοστίζει- ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους- από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Στο πλευρό τους, για να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι Έλληνες αλιείς στα άγνωστα «νερά» του τουρισμού, θα έχουν τους μακρινούς «συγγενείς» από το Brindisi της Ιταλίας, ψαράδες, οι οποίοι εντάχθηκαν στα προγράμματα του αλιευτικού τουρισμού και είναι έτοιμοι να μοιραστούν την πλούσια εμπειρία τους. Άλλωστε, στο Brindisi της Ιταλίας είναι κοινό μυστικό στους 600 αλιείς και στην τοπική κοινωνία, ότι μια βόλτα με την βάρκα, ωφελεί πολλαπλά αλιείς και επισκέπτες.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.