Ανοιγουν οι πιστοποιημενες παιδικες χαρες του Δημου Κομοτηνης

30 οι πιστοποιημένες, ενώ ακόμα 12 θα προστεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου

Συνεχής ο έλεγχος για φθορές και βανδαλισμούς

Ανοίγουν σταδιακά οι παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής, μετά το κλείσιμό τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Έτσι τα παιδιά της πόλης, αλλά και των οικισμών, θα μπορέσουν να μπαίνουν ελεύθερα σε αυτές (αν και πολλά ήδη έμπαιναν, παρά τις κλειδωμένες πόρτες) ώστε να περάσουν ώρες ξενοιασιάς, πολλές φορές με τους φίλους τους υπό το βλέμμα των γονέων.

Όπως σημείωσε η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δέσποινα Πάσσου με το άνοιγμα των σχολείων και την βελτίωση, έστω και εν μέρει του καιρού, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης έδωσε εντολή να καθαρίζουν και να ανοίγουν τις παιδικές χαρές που είχαν κλείσει λόγω του κορωνοϊού.

Μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διαδικασίες, στο Δήμο Κομοτηνής θα υπάρχουν 30 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, ενώ 12 αναμένεται να έχουν πιστοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ποιες οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές

Ο Δήμος Κομοτηνής, σημείωσε η κ. Πάσσου, κάθε χρόνο υλοποιεί έργο για τις συντηρήσεις Παιδικών Χαρών, με τον προϋπολογισμό ανά έτος τα τελευταία τρία χρόνια να ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ.

Οι πρώτες παιδικές χαρές που πιστοποιήθηκαν ήταν οι 6 που κατασκευάστηκαν με το πρόγραμμα LEADER, στους οικισμούς Ν. Σιδηροχωρίου, Αιγείρου, Φαναρίου, Μέσης, Πόρπης και Ν. Καλλίστης, στις οποίες κάθε χρόνο γίνεται ανανέωση του πιστοποιητικού.

Μέσω της δωρεάς του TAP, κατασκευάστηκαν, υπό την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας και πιστοποιήθηκαν ακόμα 6 παιδικές χαρές, στους οικισμούς Θρυλορίου, Μεσοχωρίου, Κοσμίου, Ροδίτη, Φύλακα και Μεγάλου Δουκάτου.

Οι 9 καινούριες παιδικές χαρές της πόλης πλέον, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί και τα πιστοποιητικά τους θα αναρτηθούν στους χώρους τους, είναι στην Πλατεία Χ.Ε.Ν., Πλατεία Εξηντάρη, Οδός Χατζηαντωνίου, Πλατεία Κατσαντώνη, Πλατεία Καραϊσκάκη, Συμβολή Οδών Σοφιδών Και Ζαλόγγου, Πλατεία Εμπορίου, Οδός Ευξείνου Πόντου-Τέρμα, Συμβολή Οδών Ευξείνου Πόντου Και Ευτέρπης.

Σύντομα επίσης αναμένεται, σύμφωνα με την κ. Πάσσου, η πιστοποίηση ακόμα 9 παιδικών χαρών, που κατασκευάστηκαν μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, αυτή τη φορά τόσο εντός της πόλης όσο και οικισμούς, και συγκεκριμένα στην Οδό Ιασωνίδη, τον ΟΣΕ, την οδό Λαμπουσιάδη, την Καρυδιά, το Κόσμιο -τριγωνική νησίδα, δύο παιδικές στον οικισμό Αγίων Θεοδόρων, σε πλατεία και κοινότητα, στην Παραδημή και στην τριγωνική νησίδα  στα Παγούρια.

Το σύνολο λοιπόν των πιστοποιημένων παιδικών χαρών στο Δήμο Κομοτηνής θα ανέρχεται στις 30, ενώ ελπίζουν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φτάσει τις 42, με τις 12 παιδικές χαρές που κατασκευάζει ο Δήμος.

Αυτές είναι στο Πάρκο της Αγ. Παρασκευής, στην Πλ. Ειρήνης, τη Μ. Αλέξανδρου & Ολύμπου, την Πηνειού, την Αγ. Στυλιανού Εργατικά, την Μπελογιάννη, την Πλατεία Νίκης, και τους οικισμούς Κάλχα, Πανδρόσου, Σιδηροχωρίου, Γρατινής, και Μικρού Κρανοβουνίου.

Κάποιες από αυτές, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με την παιδική χαρά στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής να υπολείπονται μόνο τα μεγάλα σύνθετα, ενώ στην Κεντρική Πλατεία θα μπουν τα νέα δάπεδα και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το νέο παιχνίδι.

60 θα είναι οι παιδικές χαρές στο Δήμο Κομοτηνής

Αξίζει να σημειώσουμε πως πολλές παιδικές χαρές στο Δήμο Κομοτηνής ξηλώθηκαν πριν από μερικά χρόνια, όπως και είχε γίνει σε όλη την Ελλάδα, λόγω της ανάγκης πιστοποίησής τους για να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν τα παιδιά.

Από την καταγραφή που έχει γίνει, οι περίπου 90 παιδικές χαρές που υπήρχαν σε πόλη και οικισμούς τα προηγούμενα χρόνια, τελικά θα υπάρχουν περίπου 60.

Οι περισσότερες που καταργήθηκαν, σημείωσε η κ. Πάσσου, ήταν σε οικισμούς, σε κάποιους από τους οποίους ενώ υπήρχαν ελάχιστα παιδιά είχαν εγκατασταθεί πολλαπλές παιδικές χαρές, ή σε σημεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως αυτή που υπήρχε στο τέρμα της οδού Βύρωνος, ή δεν ήταν χαρακτηρισμένες ως παιδική χαρά (όπως για παράδειγμα ο χώρος εντός του Βυζαντινού κάστρου).

Μέχρι το τέλος του 2020 λοιπόν οι περισσότερες θα είναι πιστοποιημένες, ενώ ο Δήμος συνεχίζει σε νέες με την κατασκευή παιδικής χαράς στην οδό Γοργοποτάμου.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέραμε τις παιδικές χαρές σε ένα επίπεδο που είναι και παραμένουν ασφαλείς για τα παιδιά» τόνισε.

Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι μόνο η κατασκευή και η πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς, αλλά και η διατήρηση της πιστοποίησης, τόσο για το κάθε παιχνίδι, όσο και για το σύνολο της παιδικής χαράς.

Για αυτό και ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση με εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο ελέγχει κάθε 15 μέρες τα παιχνίδια και την παιδική χαρά, ώστε να είναι σε καλό επίπεδο, και να διορθώνονται ζημιές.

Το άσχημο όμως είναι, σημείωσε η κ. Πάσσου, ότι ενώ η Τεχνική υπηρεσία δουλεύει με μεράκι για να δημιουργήσει τις παιδικές χαρές, υπάρχουν συνεχώς βανδαλισμοί, από τους ελαφρούς, όπως το γκράφιτι, μέχρι και πιο βαριούς, όπως καταστροφές στα παιχνίδια.

«Θέλουμε ο κόσμος να σέβεται αυτές τις δομές, που είναι για τα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παιχνίδια για ΑμεΑ σε κάθε παιδική χαρά

Ερωτηθείσα για την πρόταση που είχε υπάρξει για την κατασκευή παιδικών χαρών για ΑμεΑ, η κ. Πάσσου σημείωσε πως σε κάθε παιδική χαρά υπάρχει παιχνίδι για ΑμεΑ, την κούνια φωλιά, ενώ γενικότερα θέλουν να έχουν τις παιδικές χαρές κοινές χωρίς να διαχωρίζονται τα παιδιά.

Βέβαια υπάρχει μια παιδική χαρά πλήρως για ΑμεΑ, εντός του Ειδικού σχολείου, όμως γενικότερα προτιμούν να βάζουν παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεικτές παιδικές χαρές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.