«Ανοιγμα» στην Ευρωπη μεσω Φαναριου

Στον οικισμό του Φαναρίου βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι του «ΠτΘ» το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπου βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ ωραία εικόνα, αυτή Ελλήνων και Μαλτέζων μαθητών να συνδιαλέγονται γύρω από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους ως ευρωπαίους πολίτες.
 
Τόσο οι Μαλτέζοι μαθητές όσο και περίπου 16 νέοι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης ν. Ροδόπης βρίσκονταν στην περιοχή του Φαναρίου εδώ και μία περίπου εβδομάδα, από τις 6 Ιουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων (Youth exchange – Erasmus+ KA1) στόχος του οποίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή τους γύρω από ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 

Οι φιλοξενούμενοι μαθητές το Σάββατο, όταν και τους συναντήσαμε, ξεναγήθηκαν στον οικισμό του Φαναρίου και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τη συναυλία των Swinging Mice που πραγματοποιήθηκε το ίδιο βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα» που υλοποιεί η ΔΚΕΠΠΑΚ, ενώ το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στην Κομοτηνή, όπου μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν και τα γραφεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχεία νομού Ροδόπης, από όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα.
 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος κ.κ. Γεώργιο Γιαντσόπουλο και Ήβη Παπαδοπούλου, βασικός στόχος του προγράμματος είναι το «άνοιγμα» των ντόπιων μαθητών στην Ευρώπη, μέσω της ανταλλαγής ιδεών αλλά και της επαφής με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα καθώς και η κοινωνικοποίησή τους μέσα από αθλήματα και εξωτερικές δραστηριότητες.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαντσόπουλος είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα αυτή σε μαθητές, μέσω της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ν.Ροδόπης, εκφράζοντας την ελπίδα θεσμοθέτησης αλλά και εξέλιξης του προγράμματος αυτού στο μέλλον. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.