«Ανοιγμα» προς την μουσουλμανικη μειονοτητα της Θρακης και δριμυ κατηγορω προς την κυβερνηση με επαναφορα του αιτηματος για εκλογες

Έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κομοτηνή - «Οι εκλογές, σήμερα, δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο• είναι μέρος της λύσης»

Η Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θράκη, το διήμερο 17 και 18 Δεκεμβρίου, όπου επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Φυλάκιο και το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, την 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, ενώ είχε σύσκεψη και με παραγωγικούς φορείς του Έβρου στο εκεί Επιμελητήριο, όπου και παρουσίασε τον σχεδιασμό της ΝΔ και τις προτεραιότητές της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
 
Νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου ο κ.Μητσοτάκης βρέθηκε στο Μουσείο των Αβδήρων και στο Δημαρχείο της Μύκης, ενώ πρώτη του στάση στη Ροδόπη, αποτέλεσε το Διοικητήριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπου είχε συνάντηση με αυτοδιοικητικούς της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, για να ακολουθήσει η κεντρική πολιτική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Chris & Eve Mansion» το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
 
Κατά την είσοδό του στον χώρο της ομιλίας ο Πρόεδρος της ΝΔ έγινε αποδεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από το πολυπληθές ακροατήριο, προερχόμενο από το σύνολο της Θράκης.
 
Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ.Λευτέρης Αυγενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος και πολλά στελέχη της ΝΟΔΕ Ροδόπης, καθώς και κομματικά στελέχη, ενώ μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, η επικεφαλής κ. Φελίνα Καζάκου και πολλά στελέχη της δημοτικής παράταξης «Εμείς …η Πόλη». 

«Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη γράψει το προοίμιο στο 4ο Μνημόνιο» 

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του καταγγέλλοντας τα έως τώρα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές. «Από τη Μεταπολίτευση και μετά, καμία εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα μας τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν δύο χρόνια. Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση. Η οικονομία από την ανάπτυξη, γύρισε ξανά σε ύφεση και με τεράστιο κόστος για τη χώρα. Μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση ακυρώθηκαν». «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έταξε στους πάντες τα πάντα. Φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας το οποίο κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει ήδη γράψει το προοίμιο στο 4ο Μνημόνιο, με μακρά λιτότητα για πολλά χρόνια και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και όλα αυτά με μια ανεπαρκή μείωση για το χρέος, πολύ μικρότερη σε ονομαστική αξία αλλά ετήσια ελάφρυνση από την διπλή αναδιάρθρωση του 2012 – 2013».
 
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία Κυβέρνηση «κατώτερη των περιστάσεων» η οποία «ανέβηκε στην εξουσία λέγοντας ψέματα και κρατιέται με δικαιολογίες, τερτίπια και τεχνάσματα. Διχάζουν την κοινωνία και χρεώνουν τη δική τους ανικανότητα στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Είναι η πρώτη Κυβέρνηση που κατηγορεί, όχι μόνο την προηγούμενη, αλλά την επόμενη. Βιάζονται να πάνε πίσω στην Αντιπολίτευση φαίνεται. Σύντομα θα τους κάνουμε το χατίρι». 

«Η απόλαυση της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα και την παρέα του έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα» 

«Ο κ. Τσίπρας είναι, σήμερα, ο καλύτερος σύμμαχος όλων εκείνων των ακραίων φωνών στην Ευρώπη που θέλουν την απομόνωση της Ελλάδας» συνέχισε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «ανήθικο και επικίνδυνο» γιατί «θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες των Ελλήνων».
 

«Η απόλαυση της εξουσίας από τον κ. Τσίπρα και την παρέα του έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα. Οι εκλογές, σήμερα, δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο. Είναι μέρος της λύσης για το πρόβλημα του τόπου» επεσήμανε υποσχόμενος πως «θα βάλω πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων. Και θα το αποδείξω από τώρα, που είμαι στην Αντιπολίτευση. Ώστε να μπορώ και αύριο, που θα είμαστε Κυβέρνηση, να σας κοιτάζω όλους στα μάτια, χωρίς να ντρέπομαι. Η στάση μας θα είναι καθαρή έναντι όλων». 

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας» 

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αναφερόμενος και στο έργο του πατέρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που όπως είπε τότε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας «κήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας».
 

Μια πολιτική που όπως επεσήμανε «άλλαξε τη ζωή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και χάρη στην οποία μπόρεσε να ενταχθεί ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική μας ζωή. Οπισθοδρομικές πρακτικές ή καταστάσεις όπως οι μπάρες ή το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγενείας καταργήθηκαν. Έκτοτε, όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις – άλλες με λιγότερη και άλλες με μεγαλύτερη επιτυχία – συνέχισαν αυτήν την πολιτική. Και τα αποτελέσματα ήταν θετικά».
 
«Σήμερα, 25 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας εκφράζει απολύτως η φράση με την οποία ξεκινά το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων για την ανάπτυξη της Θράκης: «Είναι για μας απαραβίαστες αρχές ο σεβασμός στην προσωπικότητα και την ελευθερία του ατόμου, η θρησκευτική, γλωσσική, κοινωνική και πολιτιστική του ελευθερία, η απρόσκοπτη έκφραση των ηθών και των εθίμων του». Με τον ίδιο απόλυτο τρόπο, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε εξτρεμιστική φωνή που θέλει να επενδύσει στο μίσος και στο φανατισμό» συνέχισε για να τονίσει πως «η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα έχει απομονώσει πλήρως τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και έχει μείνει μακριά από φαινόμενα εξτρεμισμού». 

Περί αμφισβητήσεων της Συνθήκης της Λωζάνης και προσφυγικού 

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανησυχητική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη γειτονική Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως οποιεσδήποτε δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από την τουρκική πλευρά «είναι καταδικαστέες και πρέπει να μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό» καλώντας τη γείτονα χώρα να επιδιώξει «σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, όπως αυτές που επιδιώκει η ελληνική πλευρά».
 

Ακολούθως επανέλαβε την στήριξή του «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» στο πρόσωπο του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Νίκου Αναστασιάδη στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας πως αυτό έχει μεν περιοριστεί, ωστόσο σοβαροί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται «που η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί, με σχέδιο και με σοβαρότητα». 

Τα οικονομικά μέτρα της ΝΔ στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας» 

Στη συνέχεια υπενθύμισε τη «Συμφωνία Αλήθειας» που παρουσίασε προ μηνών στην Θεσσαλονίκη, δεσμευόμενος εκ νέου για τη δραστική μείωση των φόρων, από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, στην επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
 
Εξειδικεύοντας στην Θράκη ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ξεχωριστά στις προτάσεις του για κάθε νομό της, ούτως ώστε η Θράκη να απογειωθεί αναπτυξιακά, όπως τόνισε, μέσα από τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης της Θράκης και της σωστής αξιοποίησης των όσων, πλούσιων μέσων διαθέτει.
 

«Τα κοινοτικά χρήματα δεν αρκούν για να αναπτυχθεί η Θράκη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα σήμερα. Χρειάζεται πρωτίστως η ραγδαία μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όχι μόνο εδώ, παντού. Χρειάζονται συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για να μπουν μπροστά μεγάλα έργα που το δημόσιο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αλλά και δεν μπορεί μετά την ολοκλήρωση να διαχειρίζεται με ανταγωνιστικότητα» επεσήμανε.
 
Για τον Έβρο ξεχώρισε τα έργα του ΤΑΠ, την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και την διασύνδεσή του με τους οδικούς άξονες και την Εγνατία, ενώ για την Ξάνθη την γρηγορότερη δυνατή ολοκλήρωση μεγάλων αρδευτικών έργων, την ανάδειξη του παραδοσιακού της οικισμού καθώς και την ταχεία ολοκλήρωση του κάθετου άξονα με τη Βουλγαρία. 

Η υποστήριξη του ΔΠΘ, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Θράκης οι κύριες προτάσεις για την Θράκη 

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, επέμεινε στην ανάδειξη και την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ως ενός πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή, τασσόμενος υπέρ της μεγαλύτερης αυτονόμησης των δημόσιων Πανεπιστημίων, ώστε να μπορούν να γίνουν εστίες προσέλκυσης ξένων φοιτητών, στην έκδοση βίζας μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας ή ακόμα και την πλήρη κατάργησή της για τους Τούρκους πολίτες, με στόχο την αύξηση του τουριστικού κύματος στην περιοχή και την διευκόλυνση του εμπορίου. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υποδομών και την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Θράκης, που, όπως είπε, παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν φθηνή πηγή ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και τα ελληνικά προϊόντα να μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει σε ευρωπαϊκές αγορές. 

Κάλεσμα «συστράτευσης» προς παραδοσιακούς αλλά και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ 

«Είμαστε έτοιμοι, είμαι έτοιμος, να μπούμε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας» κατέληξε ο ίδιος, καλώντας τόσο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ όσο και όσους στο παρελθόν δεν την στήριξαν με την ψήφο τους να δείξουν εμπιστοσύνη στην ΝΔ και να συνταχθούν μαζί της τόσο στις εκλογές όσο και την επόμενη μέρα «στο δύσκολο έργο για να σηκώσουμε ξανά όρθια την πατρίδα μας».
 
«Στέκομαι, σήμερα, μπροστά σας με τρεις καθαρές δεσμεύσεις. Και σας ζητάω να τις μεταφέρετε κι εσείς σε κάθε πολίτη» τόνισε τέλος υποσχόμενος πως «από το δικό μου στόμα, ψέματα δεν θα ακούσετε. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κορόιδεψε τους πολίτες και σήμερα δεν τους ακούει κανείς. Δεν θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος. Θα δεσμευτούμε για 5 πράγματα και θα γίνουν και τα 5. Θα πούμε λίγα, θα γίνουν όλα. Δεύτερον η πρότασή μας αφορά τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολλών. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας[…] και τρίτον θα ενώσουμε πάλι όλους τους Έλληνες. Η πρότασή μας είναι ένα νέο πατριωτικό όραμα. Για να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη στα πόδια της. Μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού, είναι καιρός να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι μας παιδιά της ίδιας πατρίδας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.