Ανοιγει τις πορτες του στο κοινο το Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης

Καθημερινά από 9 π.μ. έως 1.30 μ.μ., με εισιτήριο 1 ευρώ για τους ενηλίκους

Όπως είχαμε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για τη συνεργασία του Μορφωτικού Ομίλου με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού θα σήμαινε την αλλαγή σελίδας για το επί χρόνια κλειστό Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Η έγκριση δόθηκε πράγματι και μάλιστα ομόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ενώ από την επομένη εβδομάδα το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες στο κοινό.
 
Η συνεργασία του ΜΟΚ με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής συνίσταται συνοπτικά στη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του Μουσείου εκ μέρους του πρώτου και στην ανάληψη από τη Δημοτική Επιχείρηση των λειτουργικών εξόδων και της υποχρέωσης διάθεσης προσωπικού για την καθημερινή λειτουργία του. Η διάρκεια της παραχώρησης θα είναι τριετής, όσο και το υπόλοιπο της θητείας της παρούσας διοίκησης του δήμου.
 
Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης στο δημοτικό συμβούλιο η πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φελίνα Καζάκου, πήρε τον λόγο και, αφού επικρότησε την προωθούμενη συνεργασία, διαπίστωσε μια αντίφαση στην πρακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή σε ανάλογες περιπτώσεις. «Φάσκουμε και αντιφάσκουμε λιγάκι», σχολίασε χαρακτηριστικά, για να παρατηρήσει ότι «τον προηγούμενο καιρό υπήρχε μία πρόθεση της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει κάποια κτίρια, η λειτουργία των οποίων ανήκει στη ΔΚΕΠΠΑΚ, γιατί αδυνατούσαμε να τα λειτουργήσουμε ενδεχομένως ή να τα συντηρήσουμε με βάση τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ισχύουν σε κάθε περίπτωση». «Σε αυτήν την περίπτωση», επισήμανε η κ. Καζάκου, «βλέπουμε ότι πλέον η Δημοτική Επιχείρηση αναλαμβάνει έναν μεγάλο ρόλο, που αφορά στη λειτουργία του συγκεκριμένου Μουσείου». «Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν προβλεφθεί στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας», συνέχισε, «τα κόστη λειτουργίας του Μουσείου, τα ωράρια, το προσωπικό με το οποίο θα επανδρωθεί το Μουσείο και πώς θα λειτουργήσει, από την άποψη ότι όταν αναλαμβάνουμε κάτι θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι σε αυτούς με τους οποίους θα συνάψουμε τη συνεργασία».
 
Στην κ. Καζάκου απάντησε αναλυτικά η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία εξήγησε καταρχήν πως σε ό,τι αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, ήτοι τις πληρωμές για ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ και καθαριότητα, το κόστος για τη δημοτική επιχείρηση δε θα είναι σημαντικό. Επιπλέον έχει συμφωνηθεί η αποκατάσταση κάποιων χώρων του Μουσείου, με μικροεπισκευές και μικροσυντηρήσεις για την καλή λειτουργία του, εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν, κατά την κ. Λιβεριάδου, από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.  Όσον αφορά στο ζήτημα του προσωπικού, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η διάθεση μιας υπαλλήλου, που θα λειτουργεί καθημερινά το Μουσείο, από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, ενώ τα σαββατοκύριακα οι επισκέπτες θα εξυπηρετούνται με ραντεβού. Στο παραπάνω έργο θα συνδράμουν εθελοντικά και τα μέλη του Μορφωτικού Ομίλου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για παιδιά και για μαθητές σχολείων, ενώ έχει οριστεί εισιτήριο ύψους 1 ευρώ για τους ενήλικες.


 
«Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο όχι μόνο για επισκέπτες από τον τόπο μας», σημείωσε η κ. Λιβεριάδου, «αλλά και για όλους τους ξένους, που έρχονται, και κατ’ επανάληψη έχουν απευθυνθεί σε εμάς, πιστεύοντας ότι το Μουσείο είναι του δήμου». «Το κτίριο είναι εξαιρετικό», τόνισε σε άλλο σημείο η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, «και έχει έναν υπέροχο πλούτο μέσα του, που είναι κειμήλια από τον 18ο και τον 19ο αιώνα». «Το κτίριο είναι πραγματικά πολιτιστική κληρονομιά γι’ αυτόν τον τόπο», συνέχισε, «και δεν πρέπει να απαξιώνεται, αλλά να βγει προς τα έξω. Υπάρχουν αντικείμενα μέσα που είναι μοναδικά ή υπάρχουν δύο-τρία σε όλη την Ελλάδα».
 
Κατόπιν των παραπάνω εξηγήσεων, η πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Καζάκου εκδήλωσε την ειλικρινή χαρά της για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ δε δίστασε και να συγχαρεί την κ. Λιβεριάδου. «Ειλικρινά χαίρομαι κι επειδή εδώ έτυχε πολλές φορές να σας κριτικάρω σχετικά με τις πολιτικές σας, σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του επικεφαλής της «Λαϊκής Παρέμβασης», κ. Νίκου Φακιρίδη, που έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική απόφαση, εκτιμώντας ότι το Λαογραφικό Μουσείο «είναι κάτι που στερείται από τους δημότες εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του ΜΟΚ» και επισημαίνοντας ότι «έτσι πρέπει να συμβαίνει, αυτά ο δήμος πρέπει να τα λειτουργεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.