Ανοιγει ο δρομος για τη νομιμοποιηση των γεωτρησεων
Τη δυνατότητα νομιμοποίησης των υφιστάμενων «παρανόμων» γεωτρήσεων, που κάνουν χρήση κατά κύριο λόγο οι αγρότες για την άρδευση των καλλιεργησίμων εκτάσεών τους, προσφέρει πλέον η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ, σε εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 150559/10-6-2011 (ΦΕΚ, 1440/ τ.Β’/16-6-2011), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α. 110424/11-04-2012 (ΦΕΚ.1190/τ.Β’ /11-04-2012). Πρόκειται για τη δυνατότητα κατοχύρωσης από πλευράς των ενδιαφερόμενων του «υφισταμένου δικαιώματος χρήσης νερού» και εν συνεχεία της δυνατότητας έκδοσης Άδεια Χρήσης Ύδατος, διαδικασία που γίνεται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, στο βαθμό που αυτή θα γίνει μέχρι το Σάββατο 16 Ιουνίου.
Το «αγκάθι» της προηγούμενης νομοθεσίας
Για να νομιμοποιήσει κανείς τη γεώτρηση, που είχε ανοίξει σε ιδιόκτητο χώρο, έπρεπε ουσιαστικά να περάσει μέσα από έναν «Γολγοθά» για να τα καταφέρει. Ο προηγούμενος νόμος του 2011, που προέβλεπε επίσης τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, απαιτούσε σειρά παραστατικών, που προϋπέθεταν την ύπαρξη προηγούμενης άδειας, της οποίας είχε λήξει ο χρόνος ισχύος της.
Τι συνέβαινε όμως για όσους δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν σχετική άδεια νομιμοποίησης της γεώτρησης; Οι συγκεκριμένοι είχαν στα χέρια τους ένα μεγάλο «αγκάθι», όπως παραδέχτηκε ο κ. Γιώργος Καμπάς, Μηχανικός Περιβάλλοντος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κ. Γιώργου Ούστογλου.
Ευεργετικά τα αποτελέσματα της νομιμοποίησης για τους παραγωγούς
Το αδιέξοδο πλέον για τους κατόχους γεωτρήσεων λύνεται με την ισχύ της νέας νομοθεσίας, σύμφωνα με τον κ. Καμπά, με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τους ιδίους, όσο βέβαια και για τις υπηρεσίες υδάτων. Αναφορικά με τους αγρότες και τους παραγωγούς, πολλοί κατά το παρελθόν άνοιγαν χωρίς σχεδιασμό γεωτρήσεις, ακόμα και με χειρωνακτικό τρόπο, τις οποίες μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με μηχανάκια πετρελαίου. Από τη στιγμή, που το πετρέλαιο στις μέρες μας έχει γίνει πολύ ακριβό και ίσως ασύμφορο για τους παραγωγούς, η πολιτεία τους προσφέρει το δικαίωμα πλέον να ηλεκτροδοτήσουν τις γεωτρήσεις και να μειώσουν έτσι το κόστος παραγωγής τους. Η ηλεκτροδότηση βέβαια των γεωτρήσεων περνάει πρωτίστως από τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, νομιμοποίηση που η διαδικασία της έχει απλουστευτεί πλέον καθοριστικά.
Συγκεκριμένα, απαιτείται μόνο μια υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου και ορισμένα άλλα δικαιολογητικά, τεχνικής όμως φύσεως, όπως για παράδειγμα παραστατικά της κυριότητας του χώρου που βρίσκεται η γεώτρηση. Σημειωτέον μάλιστα ότι η όλη διαδικασία είναι εντελώς δωρεάν μέχρι τις 16 Ιουνίου, εν αντιθέσει με το επόμενο διάστημα που θα προβλέπεται πληρωμή παράβολου ύψους 200 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι όσοι δε νομιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους, δεν απειλούνται μεν με την επιβολή προστίμου μελλοντικά, αλλά εκτός από το «μπλοκάρισμα» της ηλεκτροδότησης που θα υπομείνουν, μπορεί να βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τις διατάξεις του νόμου 3199/2003, ο οποίος προβλέπει ως ποινικό αδίκημα το άνοιγμα γεώτρησης χωρίς άδεια. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως μπορούν να προστρέξουν στα οικεία τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ή στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων, για να νομιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους.
Καταγραφή γεωτρήσεων και δημιουργία τράπεζας πληροφοριών για την ορθολογική χρήση των υδάτων
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το δεύτερο στόχο του μέτρου, την καταγραφή δηλαδή των ποιοτικών και ποσοτικών κυρίως χαρακτηριστικών των υδάτων από τις υπηρεσίες, και σε αυτόν τον τομέα αναμένονται σημαντικά βήματα από τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων. «Καταγράφουμε τις αδειοδοτημένες γεωτρήσεις, για να έχουμε έναν απόλυτο έλεγχο κυρίως της ποσότητας του νερού, που χρησιμοποιείται», υπογράμμισε ο κ. Καμπάς, ενώ ο κ. Ούστογλου, συμπλήρωσε πως θα δημιουργηθεί πλέον μια τράπεζα πληροφοριών, που θα περιλαμβάνει με ακρίβεια πόσες γεωτρήσεις έχουμε στην Περιφέρεια, πού βρίσκονται και τι νερό καταναλώνουν συνολικά. Μια βάση δεδομένων, που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν και θα καταστεί ιδιαιτέρα χρήσιμη για τον έλεγχο και την ορθολογική χρήση των υδάτων.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
