Ανοιχτη «πληγη» ο καθετος αξονας για τους πρατηριουχους της Ροδοπης (+Video)

Γρηγόρης Κακαρέλης «Η απώλεια τζίρου είναι τρομακτική 70-80% σε σχέση με τα χρόνια πριν τον κάθετο άξονα»

Να εκπίπτουν οι αποδείξεις των καυσίμων από τη φορολογία έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, που επισκέφτηκε την Κομοτηνή
 
Την ανάγκη να στηριχθεί η παραμεθόριος περιοχή με μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση των φόρων ώστε να περιοριστεί η διαρροή χρημάτων από την άλλη πλευρά των συνόρων τόνισε ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή το Σάββατο 29 Οκτωβρίου.
 
Ο κ. Ασμάτογλου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους βενζινοπώλες της Ροδόπης, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του κάθετου άξονα που έχει οδηγήσει σχεδόν το 1/3 των πρατηρίων που λειτουργούσε πριν 3 χρόνια στο κλείσιμο, λόγω της εύκολα διαθέσιμης πολύ φτηνότερης βενζίνης στη Βουλγαρία, ενώ υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ψωνίζουν τρόφιμα και είδη ρουχισμού από εκεί.
 

Γιώργος Ασμάτογλου

«Το υπουργείο οικονομικών να δει πως θα κρατήσει τους Έλληνες πολίτες να αγοράσουν τα αγαθά από την ελληνική αγορά και όχι τη γειτονική χώρα»

 

Όπως τόνισε ο κ. Ασμάτογλου η συνάντηση αυτή έγινε πριν το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων στην Ξάνθη, όπου θα βρεθούν επαγγελματίες από τους όμορους νομούς. Όπως εξήγησε ο κ. Ασμάτογλου, τα ΔΣ αυτά γίνονται σε όλη την Ελλάδα, γιατί θεωρούν υποχρέωσή τους να ακούν τις ιδιαιτερότητες των προβλημάτων κάθε περιοχής.
 
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών εστίασε στα τοπικά προβλήματα της περιοχής μας, τα οποία έχουν συζητηθεί και με την Κυβέρνηση, που συμπυκνώνονται κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές πύλες των γειτονικών χωρών, ενώ την ίδια ώρα πλήττονται όπως όλοι οι συνάδερφοί τους στη χώρα μας από την υψηλή φορολογία και την έλευση, από το 2017, της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Άλλωστε η ΓΣΕΒΕΕ είχε προβλέψει πως στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε 18.000 κλειστές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δυστυχώς επαληθεύτηκε, και ο αριθμός για το δεύτερο εξάμηνο, που είναι περίπου ο ίδιος, μάλλον θα υπερβεί αυτόν τον αριθμό.
 
«Η υψηλή φορολογία, είτε του ΦΠΑ είτε του φόρου εισοδήματος είτε των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που αφορούν τα καύσιμα φέρνουν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση τις επιχειρήσεις αυτές, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Ελλάδας, και αν εκλείψουν το κράτος δεν θα πιάσει τους στόχους του» παρατήρησε ο κ. Ασμάτογλου για να θυμίσει πως οι ίδιοι είχαν προειδοποιήσει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν έπρεπε να επιβληθεί, και αποδείχτηκαν αληθινοί μιας και το πρώτο
δεκαπενθήμερο του πετρελαίου θέρμανσης παρατηρείται μείωση της τάξης του 40%.
 
Η μείωση αυτού του κύκλου εργασιών, επιφέρει και μείωση εσόδων ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους, μείωση των εισροών από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Έτσι στερούνται και πόρους τα ταμεία του κράτους, και οι εγχώριες επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων καθίστανται μη βιώσιμες με μοναδική λύση το κλείσιμο.
 
«Οι 20.000 επιχειρήσεις που θα κλείσουν, αναλύονται σε 40.000 ενεργούς, αν όχι παραπάνω, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης στα επιδόματα ανεργίας αφενός και αφετέρου στα ταμεία του κράτους» σημείωσε, τονίζοντας πως θα πρέπει να μην αυξηθούν οι ειδικοί φόροι τη νέα χρονιά στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.
 

Ανάσχεση των «διαρροών» από τον κάθετο άξονα

 

Επειδή η Κομοτηνή, και γενικότερα η Θράκη, είναι μια βιομηχανική- αγροτική περιοχή, που κινείται με το πετρέλαιο κίνησης, σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου, αν αυξηθεί ο φόρος τα παραγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα, άρα θα είναι μη ανταγωνιστικά, τονίζοντας πως μετά από 8 χρόνια μνημονίων και ύφεσης, περιμένουμε ακόμα την ανάπτυξη που ποτέ δεν έρχεται.
 
«Θεωρώ ότι είμαστε σε λάθος δρόμο, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια στρατηγική ανάπτυξης γενικότερα για τη χώρα, που δε θα έχει μέσα την υψηλή φορολογία» τόνισε ο κ. Ασμάτογλου εξηγώντας πως μέσα στο θέμα της φορολογίας εντάσσεται και το θέμα του κάθετου άξονα και των «διαρροών» που παρατηρούνται από εκεί τόσο για τους βενζινοπώλες όσο και τους άλλους εμποροβιοτέχνες. Τόνισε δε πως θα πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά αποτελέσματα και να επεξεργαστούμε τα αρνητικά, που προκύπτουν από το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει μικρότερη φορολογία στο φόρο εισοδήματος, στα καύσιμα και το ΦΠΑ, αναγκάζοντας τους πολίτες της Ροδόπης να ψωνίσουν εκεί.
 
Αυτή η υστέρηση από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή δημιουργεί πρόβλημα όσο αφορά τη βιωσιμότητά τους, για αυτό και προτείνουν η απόδειξη που θα παίρνει ο Έλληνας καταναλωτής από κατάστημα στον ελλαδικό χώρο, να εκπέσει από το φόρο εισοδήματός του, ώστε να μπορεί να κινηθεί η οικονομία, ώστε μόνο θετικά αποτελέσματα να έχει το κράτος. «Θα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να δει πως θα κρατήσει τους Έλληνες πολίτες να αγοράσουν τα αγαθά από την ελληνική αγορά και όχι τη γειτονική χώρα» σημείωσε.
 

Αθέμιτος ανταγωνισμός από πρατηριούχους

 

Όσο για τους πρατηριούχους της Ροδόπης, και γενικότερα της Θράκης, ο κ. Ασμάτογλου σημείωσε πως παρατηρούνται πολύ χαμηλές τιμές, κάτι που αποδίδει σε κακώς κείμενα, από ένα δύο «κακούς» όπως τους χαρακτήρισε, συναδέρφους βενζινοπώλες.
 
«Δημιουργούν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί πιθανότατα να δρουν κατά τρόπο όχι ορθόδοξο» σημείωσε, τονίζοντας πως η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από την πολιτεία να υπάρξει απόλυτος έλεγχος σε όλα τα στάδια διακίνησης του καυσίμου, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
 
«Για να μπορέσει ένα πρατήριο και ένας επιχειρηματίας στο χώρο μας να επιβιώσει θα πρέπει να κινείται σε σωστά πλαίσια κέρδους. Το πολύ χαμηλό κέρδος επιφέρει ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιχείρησης» επεσήμανε ο ίδιος για αυτό και εκ μέρους όλων ζήτησε απόλυτο έλεγχο και εξυγίανση της αγοράς, εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπάρχει η πολιτική βούληση για να εξυγιανθεί η πετρελαιαγορά, κάτι που θα επιφέρει έσοδα και στο ελληνικό κράτος. 

Γρηγόρης Κακαρέλης
 
«Από τα 150 πρατήρια πριν 3 χρόνια στη Ροδόπη έχουν απομείνει περίπου 100»

 

Από την πλευρά των βενζινοπωλών της Ροδόπης ο κ. Γρηγόρης Κακαρέλης σημείωσε πως δυστυχώς το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά της περιοχής μας, τα οδηγεί να ψωνίζουν από τη γειτονική χώρα.
«Όταν έχεις δίπλα σου μια πύλη όπου όλα είναι φτηνότερα, με τη βενζίνη να είναι 50 λεπτά φτηνότερα, βλέπουμε όλη τη Ροδόπη να πηγαίνει εκεί και να ψωνίζει τα πάντα»
 
Ο πρώτος κλάδος που πλήττεται είναι ο τομέας τους, γιατί είναι μεγάλη η διαφορά της τιμής. «Έχουν δίκιο και αυτοί όταν βλέπουν τα χρήματά τους να λιγοστεύουν και η αγοραστική τους δύναμη να λιγοστεύει συνεχώς, και έτσι δεν μπορούμε να τους αποτρέψουμε ή να τους παρακαλέσουμε να ψωνίζουν από εδώ» παρατήρησε ο κ. Κακαρέλης για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως θα έπρεπε η πολιτεία, βλέποντας ότι υπάρχει μια ιδιάζουσα περίπτωση στη Ροδόπη και τις άλλες παραμεθόριες περιοχές, να θεσπίσει κάποια άλλα κίνητρα, όπως της φορολογικής απαλλαγής για να βοηθηθούν οι τοπικές κοινωνίες.
 
Η απώλεια τζίρου, σημείωσε, είναι τρομακτική, με απώλεια 70-80% σε σχέση με τα χρόνια πριν ανοίξει ο κάθετος άξονας, με περίπου 100 πρατήρια να έχουν απομείνει από 150 πριν από 3 χρόνια, μια κατάσταση στην οποία βέβαια συντέλεσαν και η κρίση και η υποχρέωση τοποθέτησης συστημάτων εισροών εκροών στα πρατήρια, που ήταν οικονομικά αδύνατη για τους μικρότερους.
 

Ανέστης Βαφειάδης
«Ανάπτυξη χωρίς το εισόδημα να καταναλώνεται στην χώρα μας δεν θα επέλθει»

 

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης τόνισε πως όλη η Ροδόπη βλέπει απώλεια εισοδήματος από το άνοιγμα του κάθετου άξονα, για αυτό και από εδώ και πέρα θα εστιάσουν τις δυνάμεις τους στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.
 
Όπως τόνισε η πρόταση για τις αποδείξεις είναι θετική, ενώ μετέφερε και την πρόταση της Ομοσπονδίας να γίνουν διόδια και στα σύνορα, ώστε να υπάρξει ένα ανάχωμα της κατανάλωσης προς τα έξω, και να μείνουν οι καταναλωτές στην πόλη, ένα αίτημα που κατατέθηκε και γραπτώς στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.
 
«Ελπίζουμε να βρούμε λύση με τη βοήθεια όλων, θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια για να καταλάβει ο μέσος Ροδοπίτης ότι καταναλώνοντάς στο εξωτερικό το μόνο που μειώνει είναι μακροπρόθεσμά την οικογένειά του, τη μείωση μισθών και συντάξεων.
Ανάπτυξη χωρίς το εισόδημα να καταναλώνεται στην χώρα μας δεν θα επέλθει, αυτό πρέπει να γίνει πασιφανές σε όλους τους καταναλωτές», σημείωσε, τονίζοντας πως οι καταναλωτές που πηγαίνουν στη Βουλγαρία δεν είναι πάντα αυτοί που έχουν ανάγκη. «Αν πάμε στα σύνορα, θα δούμε ότι αυτοί που ψωνίζουν είναι συνήθως οι έχοντες, αυτοί οι ίδιοι πρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει καταναλωτική συνείδηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.