Ανοιχτη η πορτα του κυνοκομειου για καθε καλοπροαιρετο

Πρόθυμοι να ακούσουν όποιον θέλει να βοηθήσει ή να προτείνει αλλαγές, οι υπεύθυνοι του κυνοκομείου - Συνεχείς οι βελτιώσεις για την καλύτερη διαβίωση των ζώων, με δεδομένη την οικονομική στενότητα αλλά και τον μεγάλο αριθμό τους

Απάντηση στην διαδικτυακή κριτική που δέχονται το τελευταίο διάστημα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τείνοντας χείρα συνεργασίας σε όσους θέλουν να βοηθήσουν ώστε το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, δεδομένων και των περιορισμών, οικονομικών και άλλων, που μπορεί να έχει, δίνουν σήμερα δια των σελίδων του «ΠτΘ» ο Κτηνίατρος του Κυνοκομείου κ. Θάνος Καραγιώργης και ο υπεύθυνος Καθαριότητας του Δήμου κ. Νίκος Στεργιάδης.
 
Άλλωστε συνεχώς γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση των υπαρχόντων συνθηκών και των θεμάτων που δημιουργούνται από την υπερσυγκέντρωση σκυλιών στο χώρο, με συνεχείς αφίξεις μιας και παρόλο που εδώ και χρόνια γίνονται στειρώσεις σε αδέσποτα, ο πληθυσμός τους αυξάνεται συνεχώς, κάτι που αποδίδεται είτε σε εγκατάλειψη σκυλιών από κατόχους τους ή στην εγκατάλειψη κουταβιών μετά από γέννες, κυρίως δεσποζόμενων σκυλιών. 

Συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του Κυνοκομείου 

«Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι έχουμε ένα πεντάστεροκυνοκομείο» σημείωσε ο κτηνίατρος του κυνοκομείου κ. Θανάσης Καραγιώργης, μιας και θα ήταν το ιδανικό, αλλά δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
 
Αυτή τη στιγμή στο κυνοκομείο φιλοξενούνται 394 ζώα, με το Δήμο να καλύπτει τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών, καταβάλλοντας τα μέγιστα – τόσο οι υπάλληλοι, όσο και η υπηρεσία – ώστε τα κελιά να είναι όσο το δυνατόν καθαρότερα και τα σκυλιά να είναι προστατευμένα όσο το δυνατόν από τις καιρικές συνθήκες.
 
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραγιώργης, είναι το έδαφος στους χώρους των σκύλων, με το υφιστάμενο χώμα ωστόσο να αντικαθίστανται σταδιακά από τσιμέντο με στόχο και οι συνθήκες να γίνουν καλύτερες, αλλά και να είναι ευκολότερη η συντήρηση και ο καθαρισμός του χώρου.
 
Ωστόσο για την αντιμετώπιση των συνθηκών που παρατηρήθηκαν και δημοσιεύτηκαν δια φωτογραφιών τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο διαδίκτυο, στους χώρους που ακόμα υπάρχει χώμα, τοποθετείται χαλίκι, το οποίο όμως λόγω καιρικών συνθηκών φεύγει, με αποτέλεσμα κάθε φθινόπωρο που ξεκινά η περίοδος των βροχών αυτό να ανανεώνεται. 
 
Παράλληλα το χειμώνα τοποθετούνται παραπετάσματα γύρω από το χώρο, κυρίως στο βορρά, ώστε να κόβει τον βορεινό αέρα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν την επέκταση των στεγάστρων, ώστε να μην βρέχονται τα ζώα.
 
Ο κ. Καραγιώργης υπενθύμισε πως οι όποιες εργασίες καθαρισμού γίνονται τις ώρες που είναι παρόντες οι εργαζόμενοι στο κυνοκομείο, και στις ώρες που είναι κλειστό είναι αναμενόμενο πως τα σκυλιά θα κοπρίσουν, όμως τα κελιά καθαρίζονται κάθε πρωί από τους δύο υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με αυτή την εργασία, καθώς και τη σίτιση των ζώων.
 
Πάντως δεν απορρίπτει την κριτική και τις παρατηρήσεις, ζητά όμως να μην γίνονται στο κενό, δηλώνοντας «ανοιχτός» στο να συζητήσει τα διάφορα θέματα που υπάρχουν με όποιον το επιθυμεί.
 
«Καλό είναι αυτοί που καταγγέλλουν, να έρθουν, να καθίσουμε να συζητήσουμε τα προβλήματα που εντοπίζουν. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι τέλεια όλα, πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, όποιες εργασίες και αν γίνουν, για αυτό ας έρθουν να συζητήσουμε και αν βρούμε εφικτές λύσεις, είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ποτέ δεν προσέγγισε κάποιος το κυνοκομείο για να θέσει υπόψη τους κάποιο θέμα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Καραγιώργης εξήγησε πως ελάχιστοι είναι και εκείνοι που έχουν έρθει  να καθαρίσουν τις εγκαταστάσεις για να κατανοήσουν και δια ζώσης πως είναι η δουλειά ενός υπαλλήλου, σε αυτό το περιβάλλον. 

Πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες τα στελέχη της καθαριότητας 

Το Δημοτικό κυνοκομείο λειτουργεί για πολλά χρόνια με προσωπικό, κτηνίατρο, και όλη την υπηρεσία να προσπαθεί να κάνει ότι το δυνατόν καλύτερο για την φιλοξενία των ζώων, σημείωσε με τη σειρά του και ο Υπεύθυνος καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Στεργιάδης.
 
Ο ίδιος επεσήμανε πως το σύνολο των εμπλεκομένων είναι πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, σε όσους αγαπούν πραγματικά τα ζώα και δεν θέλουν, για οποιοδήποτε λόγο, να τα εκμεταλλευτούν, τονίζοντας ωστόσο πως «όσοι επιθυμούν να είναι κοντά μας, είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί οι προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και φυσικά εντός των πλαισίων της νομιμότητας».
 
Άλλωστε θεωρεί πως ο εθελοντισμός είναι μέσα στον Έλληνα, και όπως ως λαός είμαστε φιλόξενοι προς όλους έτσι θα πρέπει να είναι και προς τα ζώα. «Θέλουμε ανθρώπους που να αγαπάνε τα ζώα για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε το κυνοκομείο, αλλά και τον τομέα της καθαριότητας γενικότερα» σημείωσε. 

Εν εξελίξει παρεμβάσεις στον χώρο του κυνοκομείου για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων 

Αυτό το διάστημα, παρόλο που καθυστέρησαν λόγω της γραφειοκρατίας, βρίσκονται εν εξελίξει παρεμβάσεις στο κυνοκομείο, ώστε οι χώροι να γίνουν πιο άνετοι και  φιλόξενοι για τα φιλοξενούμενα ζώα, με πρώτο στόχο την αποσυμφόρηση των κελιών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων.
 
Η υπηρεσία, σημείωσε ο ίδιος «κάνει μόνη της όλες τις εργασίες εντός του χώρου, και είναι ανοιχτή σε προτάσεις» υπογραμμίζοντας ωστόσο και τους περιορισμούς στον χώρο ο οποίος όταν κατασκευάστηκε είχε προδιαγραφές για την φιλοξενία 80 περίπου ζώων.
 
Ο κ. Στεργιάδης στάθηκε και στο ζήτημα της αύξησης των αδέσποτων ζώων, που δεν θα έπρεπε να υφίσταται λόγω της μεγάλης κινητοποίησης και κατ’ επέκταση των στειρώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, γεγονός ωστόσο που συμβαίνει καθώς συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το φαινόμενο των γεννήσεων από δεσποζόμενα ζώα, τα οποία και εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες εν μέρει ή στο σύνολό τους. 

Ραγδαία μείωση στα περιστατικά επιθέσεων 

Την ίδια ώρα στην λειτουργία του κυνοκομείου δεν βοηθά η  έλλειψη αντίστοιχης δομής σε όμορους Δήμους της Ροδόπης, με το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής να «στέκεται» μόνο του στην υφιστάμενη κατάσταση.
 
Τέλος ο κ. Στεργιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των επιθέσεων που καταγράφονται σε όλο τον νομό, τονίζοντας πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο αριθμός των δαγκωμάτων έχει μειωθεί ραγδαία σε σχέση με την περασμένη χρονιά, γεγονός στο οποίο έχει συμβάλλει σημαντικά το κυνοκομείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.