Ανοιχτη Επιστολη

Σε απάντηση όσων ανέφερε ο κ. Χασάπης πρόεδρος Π.Ε.Σ.Υ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε δημοσιογράφους σχετικά με την λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και ότι υπάρχει ηθικό θέμα με τον ακτινολόγο τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το ότι δεν λειτουργεί ο αξονικός, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση, επειδή δεν δέχομαι την παραπληροφόρηση και την παραπλάνηση των συμπολιτών μου να πω τα εξής:

Εδώ και 2 χρόνια, πριν ακόμη γίνουν οι εργασίες εγκατάστασης του αξονικού αλλά και μετά την εγκατάστασή του με επανειλημμένες μου αναφορές αλλά και συνεντεύξεις στον τύπο και στο ραδιόφωνο ζητούσα από την διοίκηση του νοσοκομείου να φροντίσει για την άμεση πρόσληψη προσωπικού δηλαδή γιατρών και χειριστών για να τεθεί σε λειτουργία ο αξονικός.

Μάλιστα σε μία αναφορά μου στις 13/10/2000 με αρ. Πρωτ. 9048 τους τόνιζα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εγκατασταθεί ο αξονικός ,να «τρέχει» η εγγύηση και να μην μπορεί να λειτουργήσει λόγω ελλείψεως εξειδικευμένου προσωπικού.

Φαίνεται δυστυχώς ότι οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν. Διότι πράγματι δεν λειτουργεί ο αξονικός και «τρέχει» η εγγύηση εδώ και 6 μήνες.

Οι υπόλοιπες αναφορές μου προς την διοίκηση με τις οποίες μάλλον κανείς δεν ασχολήθηκε είναι: στις 2-7-2000 αρ. Πρωτ. 5880 στις 12-2-2001 αρ. Πρωτ. 1233, και στις 30-3-2001 αρ. Πρωτ. 4250.

Τον κύριο Χασάπη την μοναδική φορά που επισκέφθηκε το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου πριν από μήνες, όταν πρωτοήρθε στην Κομοτηνή, τον ενημέρωσα με δική μου πρωτοβουλία – για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα- την έλλειψη γιατρών και βοηθητικού προσωπικού και τους φόβους μου ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να τεθεί σε λειτουργία ο αξονικός, με την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση να φροντίσουν άμεσα να φέρουν γιατρούς. Του ανέφερα ότι είμαι ο μοναδικός ακτινολόγος στο νοσοκομείο, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι τέσσερις.

Το αντίστοιχο νοσοκομείο Δράμας έχει (5) πέντε ακτινολόγους και της Ξάνθης τέσσερις (4).

Γιατί κύριε Πρόεδρε του Π.Ε.Σ.Υ. είμαι ο μοναδικός ακτινολόγος του νοσοκομείου πάνω από 1 χρόνο;

Γνωρίζετε μήπως κανένα νομαρχιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα που να λειτουργεί με έναν μόνο ακτινολόγο;

Πως είναι δυνατόν να καλύπτεται το Νοσοκομείο με εφημερίες;

Ποιοι εμποδίζουν νέους ακτινολόγους να έρθουν;

Ποιους βολεύει το κατάντημα και η εγκληματική υποβάθμιση του ακτινολογικού τμήματος του Νοσοκομείου;

Ποιων τα συμφέροντα θίγονται εάν καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις γιατρών στο Ακτινολογικό και λειτουργήσει ο αξονικός;

Η κατάσταση σας ήτανε γνωστή και προ 6μήνου όταν αναλάβατε.

Γιατί δεν φέρατε γιατρούς ώστε να λειτουργήσει ο αξονικός; (Υπάρχουν τρόποι, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε). Γνωρίζετε ότι για την λειτουργία του αξονικού χρειάζεται εξειδίκευση και κατάλληλη εκπαίδευση.

Πως ζητάτε από τον μοναδικό ακτινολόγο να κάνει έστω και μία αξονική (δηλαδή να κοροϊδεύουμε όταν ημερησίως στέλνονται έξω πάνω από 15) την στιγμή που δεν έχω εξειδικευθεί στον αξονικό, αφού ποτέ δεν με στείλατε.

Μήπως έπρεπε να κλείσετε και το ακτινολογικό για 6 μήνες και να με στείλετε στα 60 μου χρόνια αντί να φέρετε νέους γιατρούς;

Ή μήπως υπάρχει η αντίληψη ότι ο αξονικός είναι μια φωτογραφική μηχανή της οποίας η χρήση είναι εύκολη και απλή και μπορούμε να την χειριζόμαστε εις βάρος της υγείας του πολίτη;

Πώς κ. Χασάπη με σπιλώνετε δημοσίως ,λέγοντας ότι θα με περάσετε πειθαρχικό και θα με κρίνετε ανεπαρκή απομακρύνοντάς με έτσι από την θέση μου;

Μήπως θα είστε και κριτής στην επιτροπή κρίσεως και βγάλατε την απόφαση από τώρα;

Φροντίστε λοιπόν με την δύναμη της εξουσίας, που σας δίνει η θέση σας, να φέρετε γιατρούς στο νοσοκομείο –να καλύψετε τουλάχιστον τις κενές οργανικές θέσεις- για να λειτουργήσει το ακτινολογικό.

Είναι ντροπή να υπάρχει ένας μόνον ακτινολόγος, ενώ έπρεπε να είναι τέσσερις.

Φέρτε ακτινολόγους και τότε να με καταδικάσετε, εάν δεν λειτουργεί σωστά το τμήμα.

Δυστυχώς, αρχίζω να πιστεύω ότι εδώ στον τόπο μου, οι σκοτεινές δυνάμεις των ιδιωτικών συμφερόντων εντός και εκτός Ε.Σ.Υ. έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και τα ΠΙΡΑΝΧΑΣ που ανέφερε κάποτε ο κύριος Υπουργός αντί να χτυπηθούν πολλαπλασιάζονται, οι δε υπεύθυνοι αγρόν αγοράζουν.

Τα ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια έχουν γίνει παραρτήματα του νοσοκομείου χωρίς αυτό να προβληματίζει κανέναν.

Ασθενοφόρα του νοσοκομείου με το προσωπικό τους (οδηγοί – νοσηλευτές – τραυματιοφορείς) μεταφέρουν ασθενείς του νοσοκομείου για εξετάσεις έξω στα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ πρέπει να γίνονται στο νοσοκομείο.

Αλήθεια κύριε Πρόεδρε γνωρίζετε πως και πόσες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια;

Υπάρχει επιτροπή που ελέγχει την σκοπιμότητα αυτών των εξετάσεων;

Ξέρετε ότι πολλές γίνονται για να γίνονται;

Γνωρίζετε πόσα εκατομμύρια επιβαρύνονται τα διάφορα ταμεία με τις άσκοπες και επικίνδυνες πολλές φορές εξετάσεις;

Έγινε κάποια έρευνα γι’ αυτό; Στο νοσοκομείο μας πάντως όχι.

Ο κύριος Υπουργός μίλησε για σχέσεις γιατρών νοσοκομείου με ιδιωτικά εργαστήρια.

Ελέγξατε μήπως συμβαίνει και εδώ κάτι ανάλογο;

Περίμενα κύριε Χασάπη, να με είχατε καλέσει στο γραφείο σας (μια και είμαι και ο αρχαιότερος γιατρός του Νοσοκομείου αλλά και Τομεάρχης του Εργαστηριακού Τομέα) για να σας ενημερώσω για τα συμβαίνοντα από πρώτο χέρι μήπως βοηθούσα να βρεθούν κάποιες λύσεις.

Δυστυχώς, τώρα περιμένω να με καλέσετε για να μου επιβάλλετε κάποιες πειθαρχικές ποινές.

Αυτή θα είναι η ανταμοιβή μου για τα 30 χρόνια προσφοράς μου στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Όσον αφορά το ηθικό στο οποίο αναφερθήκατε – σύμφωνα με την υπάρχουσα εγκληματική εγκατάλειψη του ακτινολογικού εργαστηρίου- σίγουρα δεν αφορά εμένα γιατί εγώ, κύριε Χασάπη, αγαπώ και τη δουλειά μου αλλά κυρίως και τον τόπο που γεννήθηκα – μεγάλωσα και ζω πολύ περισσότερο από εσάς.

Εκτός εάν ψάχνετε εξιλαστήριο θύμα να του φορτώσετε την ανικανότητα άλλων και την αδυναμία του συστήματος.

Κομοτηνή 24-9-2001

Και εν γνώσει των συνεπειών της επίθεσης που πρόκειται να δεχτώ.

Στέλιος Παπαδόπουλος

Ιατρός, Διευθυντής Ακτινολογικού

Εργαστηρίου

Γ.Ν. Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.