«Ανοιχτες θαλασσες για ολους» φερνει απο την προσεχη Δευτερα ο «ΠΕΡΠΑΤΩ»

Ευαγγελία Μακρή, καθηγήτρια φυσικής αγωγής «Ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης ενός ατόμου με αναπηρία είναι ο αθλητισμός»

Παρά τις όποιες μικρές βροχερές «εξαιρέσεις» το καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μπήκε για τα καλά. Και καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα. Θάλασσα για όλους! Αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει καταφέρει να επιτύχει ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο οποίος μέσα από το πρόγραμμα «Ανοιχτές θάλασσες για όλους» προσφέρει την δυνατότητα σε άτομα με κινητική αναπηρία, να έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό και να ασκηθούν μέσα σε αυτό, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα.
 
Το πρόγραμμα «Ανοιχτές Θάλασσες για όλους» κάνει πρεμιέρα για το φετινό καλοκαίρι την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, με τα μαθήματα να λαμβάνουν χώρα στην προσβάσιμη παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, ήτοι τις παραλίες του Φαναρίου και της Αρωγής.
 
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί στην ουσία τη συνέχεια του προγράμματος άθλησης στο νερό, που υλοποιεί ο Σύλλογος κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο, το οποίο «επεκτάθηκε» κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου του Συλλόγου κ. Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, με στόχο τόσο την εκμετάλλευση των πανέμορφων παραλιών του Δήμου Κομοτηνής – οι οποίες χάρη στις προσπάθειες του Συλλόγου αλλά και του Δήμου Κομοτηνής έγιναν προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία από το 2007 – και των ευεργετικών ιδιοτήτων του θαλασσινού νερού, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με κινητικές αναπηρίες αλλά και την αναψυχή αυτών, καθώς όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η έχουσα την εποπτεία του προγράμματος, καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Ευαγγελία Μακρή, η άσκηση στο νερό συνδυάζεται και με την ψυχαγωγία των συμμετεχόντων μετά το τέλος του προγράμματος στα καταστήματα της παραλίας με ανταλλαγή απόψεων κ.ο.κ.

«Ευχάριστη έκπληξη τα προσβάσιμα beach bar Φαναρίου και Αρωγής»

Μάλιστα όπως επεσήμανε η ίδια «φέτος είχα την πολύ μεγάλη χαρά να διαπιστώσω πως αρκετοί από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη έχουν καταστήσει τα beach bar τους προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, προσθέτοντας ράμπες οι οποίες ξεκινούν από το τέλος της ασφάλτου και φτάνουν έως και την θάλασσα. Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για την οποία τους ευχαριστούμε». «Αυτό που θέλω προσωπικά να τους πω επειδή ενδεχομένως θα επισκεφτούμε τα καταστήματά τους, είναι ότι περιμένουμε να μας δουν ως πελάτες γιατί έτσι πρέπει. Θα επισκεφτούμε τα καταστήματά τους, θα αφήσουμε τα χρήματά μας και δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλεια κανενός, καθώς για την ασφάλεια των συμμετεχόντων του προγράμματος μοναδική υπεύθυνη είμαι εγώ» υπογράμμισε η ίδια για να προτρέψει μάλιστα τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “prosvasis” καταγράφοντας τις επιχειρήσεις τους ως προσβάσιμες ούτως ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν γι’ αυτές και άτομα με αναπηρία που τυχόν θέλουν να τα επισκεφθούν. Έδωσε μάλιστα και τα παραδείγματα ατόμων με αναπηρία από Σουηδία και Γερμανία που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, άτομα από χώρες που πρωτοπορούν στο κομμάτι της αναπηρίας και της αποκατάστασης και τα οποία παρόλο το γεγονός αυτό δηλώνουν κατενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες που παρέχει το εν λόγω πρόγραμμα.
 
Το πρόγραμμα φέτος ξεκινά μάλιστα 10 περίπου μέρες νωρίτερα σε σχέση με τις άλλες χρονιές χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία των παραλιών και των υποδομών που απαιτούνται, όπως οι ράμπες αλλά και τα ειδικά αμαξίδια που χρησιμοποιούνται, από πλευράς τόσο του Συλλόγου όσο και του Δήμου, γεγονός που όπως επεσήμανε η κ. Μακρή «μας δίνει την δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο». 

«Ενισχυμένο» από δραστηριότητες το φετινό πρόγραμμα αλλά και νέο 11θέσιο μέσο μεταφοράς

Μάλιστα φέτος στο πρόγραμμα έχουν προστεθεί και νέες δραστηριότητες, όπως η δυνατότητα βόλτας των συμμετεχόντων από την παραλία του Φαναρίου στην παραλία της Αρωγής, με τα ειδικά προσαρμοσμένα στα άτομα με κινητική αναπηρία κανό που διαθέτει ο Σύλλογος. Τα μαθήματα θα υλοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί, για όσους μπορούν να εξασφαλίσουν την μεταφορά τους στον χώρο του μαθήματος, και θα συνεχίζονται έως και τις 8 το απόγευμα, για τα άτομα εκείνα την μεταφορά των οποίων θα αναλάβει ο Σύλλογος. Μάλιστα η κ.Μακρή γνωστοποίησε πως σε λίγες ημέρες ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» θα έχει στην διάθεσή του το νέο 11θέσιο βανάκι μεταφοράς που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων.
 
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όπως εξήγησε η κ. Μακρή θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον Σύλλογο, και μετά την αξιολόγηση της κατάστασής τους από την ίδια τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά. 

«Στον Σύλλογο θεωρούμε πως το καλύτερο μέσο αποκατάστασης είναι ο αθλητισμός» 

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιμονή του Συλλόγου στο υγρό στοιχείο, ως εργαλείο αποκατάστασης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες, η κ. Μαρκή εξήγησε πως, όπως καταγράφεται, και στην διεθνή βιβλιογραφία το νερό αποτελεί βασικό κομμάτι της αποκατάστασης για την αναπηρία, λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Ταυτόχρονα όπως επεσήμανε ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» θεωρεί ως το καλύτερο μέσο αποκατάστασης της αναπηρίας τον αθλητισμό. «Θεωρούμε πως ο καλύτερος τρόπος να αποκατασταθεί ένα άτομο με αναπηρία είναι να ακολουθήσει τον αθλητισμό. Και το καλύτερο κίνητρο για να το κάνει είναι ένας αγώνας, μία απλή συμμετοχή ακόμα και μία διάκριση» τόνισε υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας που κάνουμε αλλά και ο λόγος που ωθούμε τα μέλη μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.