Ανοιχτα τα σχολεια απο τη Δευτερα

Ανοίγουν από Δευτέρα τα σχολεία -μετά από αποχή έξι εβδομάδων- ενώ έχουν προγραμματιστεί δύο 24ωρες απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου και συλλαλητήρια, μετά από πολύωρες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της ΟΛΜΕ.

Οριστικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις θα ληφθούν τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους καθηγητές στις γενικές συνελεύσεις τους, την ερχόμενη Παρασκευή.

Με δύο 24ωρες απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου θα επανέλθουν οι δάσκαλοι, μετά από την λήξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Πιο ήπια μορφή θα έχουν πλέον οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι όμως δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα είναι ανοιχτά τα σχολεία, ενώ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας λόγω εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Συνεχίζουμε με αγωνιστικό πνεύμα, με εκδηλώσεις όπως οι δύο απεργίες στις 3 και 9 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Γεώργιος Γούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις από τις 15 έως τις 25 Νοεμβρίου προκειμένου να εκτιμήσει ο κλάδος τις εξελίξεις όπως θα έχουν διαμορφωθεί. «Από 15 έως 25 Νοεμβρίου θα κάνουμε γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε, αν θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις με τον ίδιο ή με διαφορετικό τρόπο».

Οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν νέες γενικές συνελεύσεις σε πρώτη φάση μέσα στον Νοέμβριο και εκ νέου μέσα στον Ιανουάριο για την εκτίμηση των εξελίξεων στον χώρο της Παιδείας.

Έξι εβδομάδες μακριά από τα θρανία

Σε απεργιακό «κλοιό» βρισκόταν για έξι εβδομάδες η εκπαιδευτική κοινότητα, με ορισμένες περιοχές της χώρας να σημειώνουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών σ’ αυτήν, όπως το Λεκανοπέδιο, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Ο κ. Γούλας κάνοντας αποτίμηση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε απεργιακές κινητοποιήσεις, από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, είπε: «Η απεργία πανελλαδικά στο διάστημα των έξι εβδομάδων είχε πολύ υψηλά ποσοστά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως το Λεκανοπέδιο, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά.

Μετά από έξι εβδομάδες τα ποσοστά αυτά δεν ήταν δυνατόν να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο»,
ενώ τόνισε ότι υπήρχε μεγάλη αγωνιστικότητα από πλευράς των απεργών αλλά και η ανταπόκριση της κοινωνίας που στήριξε τους εκπαιδευτικούς ήταν μεγάλη. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να προβάλουμε όλα τα αιτήματα που θέλαμε, τα οποία πλέον βγήκαν προς την κοινωνία. Φάνηκε ότι η κοινωνία μάς στηρίζει, γιατί οι γονείς αντιλήφθηκαν την ουσία των προβλημάτων και τους λόγους της απεργίας. Επομένως, κάνοντας αποτίμηση της απεργίας μπορούμε να πούμε ότι τα θετικά είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά».

Σε αναμονή πρότασης για κάλυψη διδακτικού κενού

Όσον αφορά στην κάλυψη του διδακτικού κενού -που αποτελεί συνέπεια της απεργίας- προς το παρόν παραμένει σε εκκρεμότητα αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις από πλευράς εκπαιδευτικών προς το Υπουργείο Παιδείας.

«Όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μπράτης και το Δ.Σ., θα καταθέσουμε κι εμείς την πρότασή μας προς το Υπουργείο.

Βέβαια, η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο. Το λογικό είναι στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα να δοθεί κάποια παράταση της σχολικής χρονιάς. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ακόμη πώς θα γίνει. Θα γίνουν κάποιες προτάσεις και πιστεύουμε ότι θα καλυφθεί το κενό. Θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε όποιες περιπτώσεις μάς δίνει η σχολική χρονιά για να καλύψουμε κενά.

Πιστεύω ότι μες στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια πλήρης πρόταση από την Ομοσπονδία και φυσικά ευελπιστούμε το Υπουργείο να κάνει το ίδιο για να βρεθεί η χρυσή τομή σ’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα».

«Παρατεταμένος και συνεχήςο αγώνας του εκπαιδευτικού»

«Τα αιτήματα του κλάδου είναι δίκαια και οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν για να τα κατακτήσουν», είναι το συμπέρασμα της σύσκεψης της ΔΟΕ που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μπράτη, ο οποίος τόνισε ότι «ο αγώνας για τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό θα είναι ένας αγώνας παρατεταμένος και συνεχής».

Την δήλωσή του αυτή ασπάστηκε και ο Σύλλογος «Οι Τρεις Ιεράρχες» δια στόματος του προέδρου του. «Τα αιτήματα τα οποία αναφέρθηκαν στον πρωθυπουργό, αντιμετωπίστηκαν μεν με αρκετή σοβαρότητα, αλλά δυστυχώς ο τρόπος που προτάθηκε δεν είναι ο ενδεδειγμένος για τη λύση τους.

Δεν μπορεί να συζητάμε για κάθε αίτημά μας με τον υπουργό Οικονομικών για να το λύσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η υπουργός είδε τα προβλήματά μας, κατάλαβε πλέον τι γίνεται στο χώρο της παιδείας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω συζητήσεις.

Επομένως, μπορούνε να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια καλή τροχιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς θα πάψουμε να έχουμε αιτήματα.

Τα αιτήματα θα υπάρχουν και θα προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο πάντοτε να τα διεκδικούμε», κατέληξε ο κ. Γούλας.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.