Ανοιχτα συνορα στην Περιφερεια ΑΜΘ ζητουν οι Δημαρχοι της

Θα πιέσουν με κάθε θεσμικό μέσο την κυβέρνηση ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή της

Στην έκδοση κοινού ψηφίσματος – διαμαρτυρίας με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων της Περιφέρειας και την εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και την κάθοδο αντιπροσωπείας στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜΘ κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιουλίου.

Έτσι αναμένεται άμεσα η κάθοδος στην Αθήνα κλιμακίου, με επικεφαλής τον πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλη Μαυρίδη, για συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί το συντομότερο το θέμα και να βρεθούν τρόποι για την οικονομική ανακούφιση όλων όσων πλήττονται από αυτή την κίνηση.

Αυτά τα αιτήματα περιλαμβάνουν να δοθεί έκτακτη  χρηματοδότηση στους Δήμους, ώστε να μην πάρουν τα ανταποδοτικά από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτό τον τομέα και πλήττονται από το κλείσιμο των συνόρων, καθώς και ενίσχυσή τους.

Ανοιχτά σύνορα με κλιμάκια του ΕΟΔΥ

«Από την αρχή είχαμε πει πως τα σύνορα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά από την πρώτη μέρα, και να βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σύνορα για να γίνονται οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις των περιστατικών» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Αντί αυτού, την Κυριακή έκλεισαν τα σύνορα, και όλοι οι τουρίστες διέρχονται από τον Προμαχώνα, παρόλο που παραμένουν ανοιχτά για τους Έλληνες πολίτες.

Ο εμπορικός κόσμος είναι δικαιολογημένα ανήσυχος, τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως θα πρέπει οι κυβερνώντες να δουν διαφορετικά τα κλειστά σύνορα στην περιοχή, φέρνοντας ως αντεπιχείρημα στις κυβερνητικές αιτιάσεις το γεγονός πως το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στις περιοχές κοντά στην Προμαχώνα και όχι στην περιοχή βόρεια από εμάς.

Ο κ. Γκαράνης έθιξε και το γεγονός ότι επίσημα δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τα κυβερνητικά στελέχη τόσο προς τους εκπροσώπους του Α βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και προς τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς, παρά τα αιτήματα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από αυτούς για να δεσμευτεί ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα, και μέσω της ΠΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για το ιδιότυπο αυτό κλείσιμο των συνόρων, και θα πάμε τον αγώνα μας ακόμα παραπέρα, στην ΚΕΔΕ», ώστε να υπάρξει συντονισμένη πίεση προς τα κυβερνητικά στελέχη με σκοπό να ανοίξουν τα σύνορα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι Δήμαρχοι μπαίνουν μπροστά σε θέματα τα οποία δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς τους, και δεν έχουν τον θεσμικό ρόλο ώστε να πιέσουν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί, και θα είναι αρωγοί σε οποιαδήποτε πρόταση. Για αυτό και θεωρεί πως θα πρέπει όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό να βγουν μπροστά.

Ψήφισμα Δήμάρχων ΑΜΘ

Μετά την σύσκεψη, αποφασίστηκε η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Χθές, Δευτέρα 06-07-2020, οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε έκτακτη και κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη με θέμα την απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας, συντάξαμε και αποστέλλουμε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το παρακάτω ψήφισμα:

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των τοπικών κοινωνιών μας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας στις συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID19. Άλλωστε, μαζί με όλους τους συναδέλφους της Πατρίδας μας, έχουμε εξαρχής θέσει το σύνολο των δυνάμεων και των πόρων της αυτοδιοίκησης στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης.

Ωστόσο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας.

Δυστυχώς, οι καταστροφικές επιλογές έχουν και συνέχεια: ενώ στους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας μας απαγορεύεται η είσοδος τουριστών, επιτρέπεται το πήγαινε-έλα των Ελλήνων πολιτών στις όμορες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), σε αντίθεση με όποια υγειονομική λογική, αλλά και σε επίταση της οικονομικής καταστροφής των παραμεθόριων επιχειρήσεων μας. Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε ομόφωνα και ζητούμε από την Κυβέρνηση μας, τα εξής:

  1. Διατήρηση κλεισίματος Τελωνείου Καστανέων στην παρούσα χρονική στιγμή
  2. Απαγόρευση εξόδου Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις) από το Τελωνείο Κήπων.
  3. Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία.
  4. Άμεση τοποθέτηση Κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας ή εναλλακτικά Κλιμάκια του Ελληνικού Στρατού πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά.
  5. Οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας.
  6. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 22 Δήμους της Περιφέρειάς ΑΜΘ, λόγω στέρησης εσόδων (τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη από Καφέ-Εστίαση κ.λπ.)
  7. Ελεύθερη διέλευση εργατών γης, με υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Παράλληλα, αποφασίσαμε τον άμεσο καθορισμό συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και την ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και των Βουλευτών της Περιφέρειας μας και την πρόσκληση τους σε έναν κοινό αγώνα ανατροπής της ζοφερής τουριστικής και όχι μόνο, προοπτικής, για την οικονομία των συμπολιτών μας».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.