Ανοδο 1,1% παρουσιασαν τα κερδη των επιχειρησεων της ΑΜΘ το 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ

Άνοδο 1,1% παρουσίασαν τα κέρδη των επιχειρήσεων της ΑΜΘ το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2019 του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.
 
Μάλιστα αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις παρουσίασαν οριακή μείωση, όπως και τα μεικτά κέρδη, όμως η αύξηση των λειτουργικών εσόδων οδήγησε σε βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος και εν τέλει των κερδών. 
 
Η έκθεση σε παράρτημά της παρουσιάζει την γεωγραφική διάσταση της διάρθρωσης των αποτελεσμάτων χρήσης και των κεφαλαίων των εμπορικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ για το 2018, για καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
 

Η εικόνα στην περιφέρεια ΑΜΘ

 
Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν έδρα 106 εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ το 2018, αποτελώντας το 2,6% του συνόλου των εμπορικών εταιρειών αυτών των νομικών μορφών. Το ενεργητικό τους κάλυψε το 0,7% των συνολικών κεφαλαίων και οι πωλήσεις τους το 0,6% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.
 
Οι πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,6% το 2018 και διαμορφώθηκαν σε 270,3 εκατ. ευρώ. Η μείωση των μεικτών κερδών, κατά 4,2%, είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό μεικτού κέρδους να περιοριστεί σε 17,2%. Η αύξηση όμως των λειτουργικών εσόδων οδήγησε σε βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 2,0% το 2018. Τελικά, τα καθαρά προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι δείκτες του ποσοστού καθαρού κέρδους και της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητοι.
 
Τα συνολικά κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 5,6% το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 220 εκατ. ευρώ περίπου. Η κυκλοφοριακή ταχύτητα του ενεργητικού μειώθηκε οριακά σε 1,2 : 1. Όλα τα συστατικά μέρη του ενεργητικού εμφάνισαν αύξηση. Η μέση διάρκεια είσπραξης των απαιτήσεων περιορίστηκε σε 79 ημέρες το 2018, γεγονός ενδεικτικό για το ότι οι πιέσεις στη ρευστότητα επέβαλαν πιο «σφιχτή» πολιτική πιστώσεων. Η μέση διάρκεια διατήρησης αποθεμάτων αυξήθηκε σε 79 ημέρες.
 
Τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ενισχύθηκαν κατά 3,1% το 2018, ενώ οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν με γρηγορότερο ρυθμό (6,9%), με αποτέλεσμα ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης να ανέλθει σε 65,8%. Η βραχυπρόθεσμη επιβάρυνση αυξήθηκε σε 4,6: 1, ενώ το μερίδιο των τραπεζικών υποχρεώσεων προς τις συνολικές ανήλθε σε 51,1%. Η γενική και η άμεση ρευστότητα είχαν φθίνουσα πορεία και διαμορφώθηκαν σε 1,33 και 0,69 αντίστοιχα το 2018.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.