Ανω-κατω οι δημοσιες υπηρεσιες με το νεο ωραριο!

Από τις 7.30 π.μ. μέχρι και τις 3.00 μ.μ. λειτουργούν από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας με εξαίρεση τους Τομείς Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, κλπ) που λειτουργούν με τα δικά τους ωράρια καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου. Το υπουργείο Εσωτερικών μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ θέλει να επιτύχει με την τροποποίηση αυτή έναν βασικό κορμό λειτουργίας των υπηρεσιών. Τα ερωτήματα που τίθενται εύλογα, είναι μεταξύ άλλων ποιος και πώς θα ελέγχει τους υπαλλήλους αν τηρούν το νέο ωράριο; Μέχρι ποια ώρα θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών, μια και τα ταμεία των υπηρεσιών κλείνουν τις συναλλαγές τους στη 13:00 το μεσημέρι; Στα ερωτήματα αυτά αλλά και όχι μόνο κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης Γιώργος Ιωαννίδης στην εκπομπή του Ράδιο Παρατηρητής “Υψηλές πτώσεις στην Ενημέρωση.

ΠτΘ: κ. Ιωαννίδη θα θέλαμε να συζητήσουμε για το θέμα που έχει προκύψει και που απασχολεί κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους. Μιλάμε για την ψήφιση του νέου ωραρίου το 7.30-15.00 και 09.00-16.30. Αναφερόμαστε για υπαλλήλους υπουργείων και υπηρεσιών, όπως εφορία, και όχι για υπαλλήλους σε νοσοκομεία και σχολεία. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων αυτών κατά συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε το πρωινό ωράριο.

Γ.Ι.:
Ακριβώς έτσι είναι, όταν προέκυψε το θέμα αλλαγής του ωραρίου. Κανείς από τους κοινωνικούς φορείς δεν ζήτησε αυτήν την αλλαγή, εκ μέρους όμως του υπουργείου Εσωτερικών υπήρξε διάλογος και με την ΑΔΕΔΥ, το τελικό αποτέλεσμα είναι να υπάρξει ο βασικό κορμός του νέου ωραρίου ο οποίος είναι 9 π.μ. – 3 μ.μ. Αυτό είναι και το ωράριο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και υπάρχει μία διαφοροποίηση, σύμφωνα με την οποία μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να επιλέξουν είτε το πρωινό ωράριο 7,30-15,00 είτε το απογευματινό που θα ξεκινάει στις 09,00-16,30. Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων έχουν επιλέξει το πρωινό ωράριο. Είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε συμπεράσματα κατά πόσο αυτή η ρύθμιση θα εξυπηρετεί τους πολίτες, όχι ότι υπήρχε σοβαρό και ουσιαστικό πρόβλημα από την λειτουργία των υπηρεσιών με το προηγούμενο ωράριο αλλά με το αιτιολογικό του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θέλει να υπάρχει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των πολιτών έτσι διεύρυνε το ωράριο. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών γιατί θα αυξηθεί πρωτίστως το κόστος λειτουργίας, όταν οι υπηρεσίες θα ξεκινάνε 7.30 επομένως από τις 7 π.μ. μέχρι τις 5μ.μ θα λειτουργούν είτε αιρκοντίσιον είτε καλοριφέρ, φωτισμός, φωτοτυπικά κλπ. Το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών σίγουρα λοιπόν θα αυξηθεί, αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη.

ΠτΘ: Το θέμα ακούγεται λίγο περίεργο γιατί μπαίνει στην διαδικασία η κυβέρνηση να ρωτήσω τους υπαλλήλους ποιες ώρες θέλουν να δουλέψουν. Βλέπουμε λοιπόν την κίνηση της κυβέρνησης να μπαίνει στη διαδικασία και να ρωτά τους δημόσιους υπαλλήλους ποιες ώρες θέλουν να δουλέψουν ή αν θέλουν να δουλέψουν ενώ, αυτό σε καμία περίπτωση δεν γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

Γ.Ι.:
Δεν είναι αν θέλουν ή δεν θέλουν να δουλέψουν. Απλά αλλάζουν οι ώρες που είμαστε στην υπηρεσία.

ΠτΘ: Το ότι διευρύνεται το ωράριο εργασίας αυτό σημαίνει ότι υποχρεώνονται κάποιοι προϊστάμενοι και για παράδειγμα ο διευθυντής της νομαρχίας Ροδόπης να παρίσταται με επιπλέον ώρα για να ελέγχουν το τι γίνεται;

Γ.Ι.:
Κάποιοι εκ των υπαλλήλων θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ωράριο, κάποιοι προϊστάμενοι, διευθυντές θα πρέπει να παρευρίσκονται περισσότερο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες τους.

ΠτΘ: Το έχετε συζητήσει αυτό σαν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ;

Γ.Ι.:
Αναλυτικό διάλογο δεν κάναμε μαζί τους, εξ άλλου ο κεντρικός διάλογος από την ΑΔΕΔΥ έγινε με σύσκεψη στα τέλη Μαΐου πριν οριστικοποιηθεί το ωράριο στις 25 Μαϊου στην Αθήνα για να καταλήξουν στην πρόταση προς το υπουργείο. Ο φόβος και η ανησυχία υπήρχε, ερωτήματα και τηλεφωνήματα δεχτήκαμε αλλά βασικούς προβληματισμούς για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες δεν είχαμε.

ΠτΘ: Ποιος θα διασφαλίσει τους πολίτες ότι ο υπάλληλος στις 4.15 μ.μ. θα είναι στη θέση του για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Γ.Ι.:
Η εξυπηρέτηση γίνεται από τις 9:00 π.μ. έως τις 3 μ.μ., οι υπηρεσίες μπορεί να είναι μέχρι τις 4.30 μ.μ. αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν ο πολίτης πάει στις 4.25 μ.μ. θα εξυπηρετηθεί. Ο χρόνος που διατίθεται από τις 3 και μετά είναι για την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών. Θα έλεγα ότι πολύ βεβιασμένα και γρήγορα έγινε όλη αυτή η αλλαγή ενώ θα μπορούσε να γίνει σε κάποιες υπηρεσίες και οι οποίες έχουν σίγουρα πρόβλημα εξυπηρέτησης και λειτουργίας, -βλέπουμε τι γίνεται με κάποια υποκαταστήματα του ΙΚΑ και εφορίες- εκεί θα μπορούσε να γίνει κάποια διευθέτηση του ωραρίου αλλά τώρα να αλλάξει όλο το ωράριο όλων των δημοσίων υπηρεσιών δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

ΠτΘ: Έχω την εντύπωση κ. Ιωαννίδη ότι από την στιγμή που επιλέχτηκε το πρωινό ωράριο από τους υπαλλήλους δεν τίθεται θέμα αλλαγής, έτσι δεν είναι;

Γ.Ι.:
Ακριβώς, γιατί υπάρχει και το οικογενειακό πρόβλημα των υπαλλήλων, μητέρες με μικρά παιδιά, οι οποίες θα πρέπει να δουν πώς θα διευθετήσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Όταν είναι αναγκασμένες να κάθονται μέχρι τις 4.30 καταλαβαίνετε ότι έχει εξαντληθεί η μέρα και γι’ αυτό το πρωινό ωράριο είχε μεγαλύτερη αποδοχή ώστε να υπάρχει ελεύθερος χρόνος το απόγευμα.

ΠτΘ: Από όσο γνωρίζουμε τα ταμεία των υπηρεσιών είναι ανοιχτά μέχρι και τις 1 μ.μ., επομένως ο χρόνος εξυπηρέτησης του κοινού μειώνεται, έτσι δεν είναι;

Γ.Ι.:
Όχι, ο βασικός κορμός είναι 9:00 π.μ. με 3:00 μ.μ., ο χρόνος που απομένει είναι για εσωτερική λειτουργία.

ΠτΘ: Επομένως η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει το συγκεκριμένο μέτρο για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά όχι τους πολίτες.

Γ.Ι.:
Όχι δεν είναι για διευκόλυνση των δημοσίων υπαλλήλων ίσα – ίσα γίνεται επέκταση του ωραρίου.

ΠτΘ: Ναι αλλά δεν δουλεύουν περισσότερο, κ. Ιωαννίδη;

Γ.Ι.:
Ναι, αλλά ανατρέπεται ο ατομικός και οικογενειακός προγραμματισμός και αυτό δεν είναι απαίτηση της κοινωνίας.

ΠτΘ: κ. Ιωαννίδη σας ευχαριστούμε για την συνομιλία. Θα έχουμε εξάλλου την ευκαιρία σύντομα να τα ξαναπούμε.

Γ.Ι.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.