Ανησυχητικα για τον εμπορικο κοσμο τα αποτελεσματα της ετησιας ερευνας του Εμπορικου Συλλογου Κομοτηνης

«Ευνοημένα» τα καταστήματα του κέντρου έναντι των περιφερειακών· «νικητές» οι κλάδοι του κοσμήματος και των ειδών υγιεινής για το 2018 - Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου, που συνδυάστηκε με τον σκοπό της ενίσχυσης του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ

Διττό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής, 3 Φεβρουαρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος της Κομοτηνής στη Λέσχη Κομοτηναίων, καθώς η παράδοση της κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου, συνδυάστηκε τόσο με φιλανθρωπικό σκοπό που δεν ήταν άλλος από την ενίσχυση του Συλλόγου Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger καθώς και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενήργησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την καταγραφή της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της περιοχής μας κατά την εορταστική περίοδο και την αποτύπωση και αποτίμηση του οικονομικού περιβάλλοντος του περασμένου έτους για τους εμπόρους του νομού.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας του Εμπορικού Συλλόγου της Κομοτηνής, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, καθώς και πληθώρας εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, νέων υποψηφίων καθώς και επαγγελματιών της περιοχής μας, μελών του Συλλόγου.
 

Χαρακτηριστικά παρόντες ήταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο πρόεδρος της Γευσιγνωσίας Α.Ε. κ. Θέμης Τζενετίδης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αμέτ Ερτζάν και Μιχάλης Πολυτσάκης, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης κ. Γιώργος Μανανάς, ο πολιτικός κ. Δημήτρης Χαρίτου, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, απερχόμενοι πρόεδροι και μέλη αυτού, καθώς και πολύ επαγγελματίες της πόλης μας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στην εκδήλωση εκ μέρους του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ ήταν ο πρόεδρος του κ. Βαγγέλης Λαφτσής, ο οποίος απηύθυνε επίσημο χαιρετισμό ευχαριστώντας τον εμπορικό σύλλογο και τα μέλη του για την πρωτοβουλία της στήριξης του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ καθώς και η γραμματέας του Συλλόγου κ. Εύη Εξακοΐδου. 

Μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις 

Μεταξύ των όσων απηύθυναν χαιρετισμό ήταν και ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ετήσιο Δελτίο Οδικών Αφίξεων Τούρκων υπηκόων 2018 που πρόκειται να δημοσιοποιήσει η ΟΕΕΘ το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς και στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2018 που θα παρουσιαστεί εντός του μήνα.
 

Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά «στη Θράκη το 2018 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για το τοπικό εμπόριο και την περιφερειακή επιχειρηματικότητα, παρά τις αυξημένες προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω των σταθεροποιητικών τάσεων και της θετικής προοπτικής που καταγράφηκε το 2017». Σύμφωνα μάλιστα με τα ομαδοποιημένα στοιχεία της ΟΕΕΘ φαίνεται ότι οι επαγγελματίες της Θράκης επιστρέφουν στα προ 2017 επίπεδα με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις της Θράκης να καταγράφουν αρνητικές οικονομικές επιδόσεις, εξήγησε ο ίδιος για να γνωστοποιήσει επίσης πως ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η αναμενόμενη λόγω πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων μεν, σοβαρή επιβράδυνση δε, των τουριστικών αφίξεων από την Τουρκία καθώς 65.000 λιγότεροι Τούρκοι υπήκοοι επισκέφθηκαν τη χώρα και την περιοχή την περυσινή περίοδο συγκριτικά με το 2017, μείωση η οποία αποτυπώθηκε και στην κατανάλωση.
 

Επικεντρώνοντας στο 2018 ο κ. Χατζημιχαήλ έκανε λόγο για ένα έτος «μεγάλης κινητικότητας ισχυρών διεθνών παικτών στο πεδίο της ενέργειας και της ναυτιλίας» καθώς και ένα έτος  μεγάλων προσδοκιών για την πιθανότητα μετασχηματισμού της περιοχής σε διεθνή ενεργειακό κόμβο και την ενεργό συμμετοχή της χώρας και της περιοχής στον μετασχηματισμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης.
 
Αντίθετα ωστόσο με την κινητικότητα στο ενεργειακό κομμάτι ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ έκανε λόγο για επενδυτική στασιμότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηρίζοντας ως εγκληματικές τις καθυστερήσεις του ΤΑΙΠΕΔ «στη θεσμοθέτηση του πλαισίου διενέργειας των διαγωνισμών παραχώρησης χρήσεων του εμπορικού τμήματος του λιμένα να τορπιλίζουν τις πιθανότητες αξιοποίησης, να μηδενίζουν τις ενέργειες προσέλκυσης επενδυτών του ΟΛΑ, της ΟΕΕΘ και των λοιπών θεσμικών και να απομακρύνουν τους σοβαρούς επενδυτές». 

Η βράβευση του Δημήτρη Χαμητίδη 

Τον λόγο έλαβε έπειτα η κ. Κική Κωνσταντινίδου η οποία έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ίδρυση και τα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα για τον Εμπορικό Σύλλογο της Κομοτηνής, κάνοντας ειδική μνεία στους διατελέσαντες προέδρους του παρελθόντος, αναλύοντας τις δράσεις και τα έργα που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί, αλλά και την στόχευση του Συλλόγου για το άμεσο και το απώτερο μέλλον.
 

Συγκεκριμένα μίλησε για τη συμμετοχή του Συλλόγου σε προγράμματα όπως το INTERREG, η ψηφιακή Σύγκλιση κ.ο.κ. για να σταθεί ιδιαίτερα στα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», που, όπως τόνισε, έχει ως στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική, όπως και η Κομοτηνή καθώς και στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για την καταπολέμηση φαινομένων και προβλημάτων που ταλανίζουν τον εμπορικό κόσμο και της περιοχής μας, χαρακτηριστικότερο εκ των οποίων το παρεμπόριο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της ομιλίας της η κ. Κική Κωνσταντίδου εκπροσωπώντας τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και το σύνολο των επαγγελματιών – μελών του βράβευσε τον κ. Δημήτριο Χαμητίδη, για την πολυετή προσφορά του στον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής και τη θητεία του ως Γενικού Γραμματέα.

Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις της Κομοτηνής κατέγραψαν μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος από τις 10 έως τις 21 Ιανουαρίου του 2019, σε δείγμα 113 εμπορικών επιχειρήσεων της Κομοτηνής που εμπεριέχονται στο μητρώο του Συλλόγου, μέσω επιτόπιας και τηλεφωνικής συνέντευξης, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
 
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με το πρότυπο της ΟΕΕΘ, πραγματοποιήθηκε γεωγραφική κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων, η οποία συνίσταται στην κατηγορία των καταστημάτων της Περιφέρειας της Κομοτηνής και στην κατηγορία του κέντρου, ενώ διερευνήθηκαν οι μεταβλητές τις επισκεψιμότητα καταναλωτών στις εμπορικές επιχειρήσεις (ανεξάρτητα εάν πραγματοποίησαν αγορές ή όχι), η ετήσια  μεταβολή κύκλου εργασιών 2018/2017, η μηνιαία εξέλιξη κύκλου εργασιών κατά τους μήνες Δεκέμβριος – Νοέμβριος του 2018 – λόγω της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου και της Black Friday- η εξέλιξη το κύκλου εργασιών κατά τις εορταστικές περιόδου 2018 / 2017 και η τουριστική κατανάλωση. 

Η ανάγκη περαιτέρω παρέμβασης στις περιφερειακές αγορές της Κομοτηνής 

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώνει κανείς ότι η  επισκεψιμότητα του τελευταίου μήνα του χρόνου, στα καταστήματα τα οποία είναι εντός του κέντρου της πόλης, είναι σταθερή αφού 6 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν ότι δεν παρατηρήθηκε μεταβολή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
 

Αντίθετα στα καταστήματα που βρίσκονται εκτός του κέντρου της πόλης, περιφερειακά δηλαδή της Κομοτηνής, παρατηρήθηκε μείωση της επισκεψιμότητας σε σημαντικό ποσοστό, εύρημα το οποίο αναδεικνύει και ερμηνεύει τη σημασία της περιοχής δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης και την ανάγκη παρεμβάσεων στις περιφερειακές αγορές της πόλης μας. 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για την αγορά των Χριστουγέννων 

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων για το Δεκέμβριο του 2018 συγκριτικά με το Νοέμβριο του ίδιου έτους, αυξήθηκε για το 53% των επιχειρήσεων, αύξηση που οφείλεται κυρίως στις εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 76,3%. Παρόλα αυτά, ο εορταστικός κύκλος εργασιών του 2018 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό παρουσιάζει μείωση για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
 

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων για το 2018, τόσο στην περιφέρεια όσο και στο κέντρο της Κομοτηνής, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται σημαντική μείωση, εύρημα ανησυχητικό μετά τη συνεχή πτώση του κύκλου εργασιών την περίοδο της κρίσης. Ένας από τους βασικούς παράγοντες αυτής της μείωσης, διαφαίνεται το παραεμπόριο, μια πληγή για την επιχειρηματικότητα, η οποία λαμβάνει καθημερινά ολοένα και περισσότερο ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην περιοχή μας.
 
Ως προς την ταυτότητα του αλλοδαπού αγοραστικού κοινού πέντε στους δέκα επιχειρηματίες πραγματοποίησαν πωλήσεις σε επισκέπτες καταναλωτές, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, καθώς και σε μικρότερα ποσοστά  από Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία και Ρωσία. 

Παιδικά είδη και κοσμήματα αγοράζουν από την Κομοτηνή οι γείτονες 

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον δείχνουν και οι κλάδοι εκείνοι του εμπορίου που κερδίζουν την «προτίμηση» των αλλοδαπών επισκεπτών στην περιοχή μας, όπου  το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στον κλάδο των παιδικών ειδών με  τις πωλήσεις  των σχετικών επιχειρήσεων σε επισκέπτες καταναλωτές να καταλαμβάνουν το 12,50% του ετήσιου κύκλου εργασιών ενώ σχετικά υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων κοσμήματα-χρυσός, το οποίο ανέρχεται στο 7,50%. 

Καλύτερη χρονιά το 2018 για τους κλάδους του κοσμήματος και των ειδών υγιεινής 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τους κλάδους των επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή μας αρνητικά αποτελέσματα για το σύνολο του κλάδου είχαν οι επιχειρήσεις στον κλάδο τρόφιμα-ποτά, δομικά υλικά-σιδηρικά-χρώματα, και  εμπορίας ξυλείας  και  στα πρατήρια υγρών καυσίμων, σταθερότητα στον κύκλο εργασιών τους επέδειξε ο κλάδος Έπιπλα – Κουζίνες, ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών τους για το 2018 κατέγραψαν  οι κλάδοι των κοσμημάτων –χρυσού και ειδών υγιεινής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.