Ανησυχιες για αλλαγες στο Ασφαλιστικο

Φοβία και ανησυχία στους ασφαλισμένους και ειδικά στις εργαζόμενες γυναίκες προκαλούν οι πιθανές αλλαγές στο Ασφαλιστικό που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μείωση συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας και εισφορών. Η ελληνική πολιτεία, όμως, καθησυχάζει τους πολίτες της διαβεβαιώνοντάς τους ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.

Για το θέμα αυτό αλλά και για το άλλο σοβαρό πρόβλημα αυτό της πιθανής ενοποίησης ή της ένταξης των ταμείων στο ΙΚΑ -που αφορά όλους τους συνταξιούχους, ειδικότερα τους συνταξιούχους του ΙΚΑ- μιλάει ο Γεώργιος Γεωργίου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Κομοτηνής.

«Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό» είναι η θέση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος μαζί με τη ΓΣΕΕ κάλεσε τους ασφαλισμένους να μην παρασύρονται από το κλίμα φοβίας σχετικά με το Ασφαλιστικό.

Ο Γεώργιος Γεωργίου, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Κομοτηνής μιλώντας γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα, ανέφερε ότι παρατηρείται πίεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αύξηση του ορίου ηλικίας για τις εργαζόμενες γυναίκες. «Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης πραγματικά διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε στην τρέχουσα κι ούτε στην επόμενη τετραετία αν είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις κι ούτε θα αυξηθούν οι εισφορές», είπε ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία στον κόσμο γι’ αυτό το ζήτημα και κυρίως σε ό,τι αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα πιέζουν να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τις εργαζόμενες γυναίκες. Ως γνωστόν, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό πρόβλημα. Δηλαδή, το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο απ’ όσο επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, ταυτόχρονα το κράτος οφείλει μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Εξάλλου, είναι γνωστή η θέση όλων των διεθνών οργανισμών όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις. Αυτό όμως δεν καθησυχάζει καθόλου τις εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες βλέπουν μπροστά τους τον κίνδυνο να είναι υποχρεωμένες να δουλέψουν πολύ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ενοποίηση ή ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ

Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της πιθανής ενοποίησης ή της ένταξης των ταμείων στο ΙΚΑ, το οποίο αφορά όλους τους συνταξιούχους, ειδικότερα τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου. «Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν ορισμένα επικουρικά ταμεία, τα οποία έχουν έλλειμμα, παρόλα αυτά εξακολουθούν να πληρώνονται συντάξεις και εφάπαξ. Αυτά τα επικουρικά ταμεία, καθώς και τα ταμεία κύριας ασφάλισης θέλουν να τα εντάξουν στο ΙΚΑ», ενημέρωσε ο κ. Γεωργίου, χαρακτηρίζοντας ως «προοδευτική» αυτή την κίνηση, ενώ υποστήριξε ότι με την ένταξη αυτών των ταμείων στο ΙΚΑ θα μεταφερθούν και τα ελλείμματά τους, τα οποία «φυσικά, θα τα επιφορτιστεί το ΙΚΑ. Μια τέτοια κατάσταση φυσικά δεν είναι ευνοϊκή για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στα άλλα ταμεία».

Επίσης, έκανε λόγο για επιτροπές εμπειρογνωμόνων – που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν σε αναλογιστική μελέτη. «Οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση για να κάνουν αναλογιστική μελέτη, δεν την κάνουν ξεχωριστά για κάθε ταμείο, αλλά τα βάζουν όλα μαζί και τα ελλειμματικά και αυτά που έχουν αποθεματικά. Έτσι, στο τέλος θα πουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι καταχρεωμένο, ενώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα, επειδή έχουμε ταμεία, τα οποία είναι υγιή, όπως είναι το ΙΚΑ».

Μαρία Παπαδοπούλο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.