Ανησυχια στους κτηνοτροφους της Ροδοπης για τα χαμηλα ποσα της εξισωτικης

Το πλαφόν των 120 κιλών στο γάλα περιέκοψε σημαντικά τα ποσά που πιστώνονται στη Ροδόπη - Μαργαρίτης Θεολόγου «Φάνηκε η ανικανότητα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον κ. Αποστόλου»

Αναταραχή επικρατεί στους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, οι οποίοι είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται πολύ χαμηλότερα ποσά από αυτά που ανέμεναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Το Υπουργείο ξεκίνησε την Τετάρτη, με αρκετή καθυστέρηση, την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους βόειου, πρόβειου και αίγειου κρέατος σε ορεινές και πεδινές περιοχές και της ενίσχυσης των ειδικών δικαιωμάτων, συνολικού ύψους περίπου 47 εκατ. ευρώ, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
 
Πολλοί όμως κτηνοτρόφοι, τόσο γενικότερα στην Ελλάδα όσο και ειδικότερα στην Ροδόπη, είδαν να τους πιστώνονται σημαντικά μειωμένα ποσά από τα αναμενόμενα, κάτι που απορρέει από την αυστηροποίηση των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία δικαιούνται οι παραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση του 2015.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης κ. Μαργαρίτης Θεολόγου κανονικά έπρεπε να καταβληθούν ενισχύσεις 7 ευρώ ανά ζώο για τα ορεινά και 5 ευρώ ανά ζώο στα πεδινά. Παρόλα αυτά πολλές μονάδες στην περιοχή μας, δεν έπιασαν το πλαφόν του γάλακτος, που είναι 120 κιλά ανά αιγοπρόβατο, γιατί ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από τα κρούσματα της ευλογιάς και του καταρροϊκού που έπληξαν τα κοπάδια προηγούμενες χρονιές.
 
Αποτέλεσμα είναι πολλοί κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, αντί να λαμβάνουν 7 ή 5 ευρώ, να βλέπουν στους λογαριασμούς να πιστώνονται τα μισά από αυτά, και μερικές φορές και λιγότερα. «Αυτό δείχνει την ανικανότητα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον κ. Αποστόλου. Να τον χαίρεται ο κ. πρωθυπουργός» τονίζει ο κ. Θεολόγου, εκφράζοντας την άποψη πως με αυτό τον τρόπο το υπουργείο δεν επιθυμεί να βοηθήσει τη κτηνοτροφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.