Ανεσταλη η 48ωρη απεργια εργαζομενων στη Βιομηχανια Ζαχαρης Ξανθης

Ανεστάλη η 48 απεργία των εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης που ήταν προγραμματισμένη για Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου -με απόφαση της Ομοσπονδίας εργαζομένων -μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων.

Άλλα αιτήματά τους είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας τους, και να μην υπάρξει μείωση των αποδοχών τους.

Όπως έγινε γνωστό, η 48ωρη απεργία αναστάλθηκε για το λόγο ότι υπεγράφη τελικά η συλλογική σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Νίκο Παπαβασιλείου. Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές μεταξύ των εργαζομένων της Ομοσπονδίας και της Διοίκησης είχαν τεθεί ζητήματα, όπως η δημιουργία δυο εργοστασίων για την παραγωγή βιοαιθανόλης, στη Λάρισα και στην Ξάνθη. «Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έγινε η συνάντηση των εργαζομένων της Ομοσπονδίας με τη Διοίκηση προκειμένου να παρθεί η απόφαση να γίνουν τα δυο εργοστάσια για την παραγωγή βιοαιθανόλης, το ένα στη Λάρισα και το άλλο στην Ξάνθη», όπως δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου. Επίσης, στα πλαίσια αυτής της συνάντησης είχαν συζητηθεί θέματα που αφορούν την πηγή της πρώτης ύλης για τα εργοστάσια.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που υπολογίζεται να απασχολήσει το εργοστάσιο βιοαιθανόλης, αναμένεται να φτάσει στα 70 άτομα, ενώ σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στην Ξάνθη απασχολεί λιγότερα από 70 άτομα, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. «Δε θα έχουν δικαίωμα για εργασία στο εργοστάσιο βιοαιθανόλης άτομα που είχαν απασχοληθεί στο παρελθόν με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου».

Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών θα αγγίζει τα 70-80 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών είναι γύρω στα 30-35 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου ότι για να εφαρμόσει το πρότζεκτ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης «θα πρέπει να πουλήσει το 51% της ποσόστωσης για να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς που θα φυτεύουν τεύτλα να παίρνουν στρεμματική αποζημίωση 90 ευρώ από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που θα βοηθήσει και στην εμπορική τιμή και αυτόματα θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να συντηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα ή υπόλοιπα εργοστάσια. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα μπορέσει να χτίσει το εργοστάσιο και να αγοράσει και την τεχνογνωσία».

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η απόφαση για προτάσεις στρατηγικών επενδυτών. «Δεν έχει λήξει ακόμα ο χρόνος για υποβολή προτάσεων για στρατηγικό επενδυτή. Οι στρατηγικοί επενδυτές θα κάνουν αυτό το οποίο θα έκανε η Βιομηχανία ζάχαρης, δηλαδή θα βάλουν τα δικά τους χρήματα και θα έχουν την ευθύνη για τη πώληση του προϊόντος. Δεν έχει παρθεί ακόμα η σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν μεγάλη επιφύλαξη».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.