Ανεπιθυμητοι για τους αγροτες της Θρακης οσοι θα ψηφισουν το ασφαλιστικο

Ετοιμάζεται «θερμή» υποδοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, επρόκειτο να αναχωρήσουν σήμερα, γύρω στις 7.30 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το νομό Ροδόπης. Το ραντεβού δόθηκε μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής, από όπου θα ξεκινούσε το λεωφορείο που εκμισθώθηκε για το σκοπό της μετακίνησης των ενδιαφερόμενων και για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εκπροσώπησης του αγροτικού κόσμου του νομού μας στην κρίσιμη συγκέντρωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής.
 
Οι αποφάσεις της Επιτροπής, στους κόλπους της οποίας εντάσσονται ενώσεις συλλόγων και ανεξάρτητοι αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, θα προσδιορίσουν τη μορφή και το εύρος των κινητοποιήσεων, που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την ελληνική βουλή. 

Νίκος Κυριαζής «Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν, να μας πάρουν τα σπίτια;»


Οι επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό αντιμετωπίζονται από τους αγρότες ως «σταγόνα», που ξεχειλίζει το «ποτήρι» της υπομονής και της αντοχής τους. Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Κομοτηνής, κ. Νίκος Κυριαζής, υποστήριξε ότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση των αγροτών πια, εξηγώντας ότι με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, μαζί με τη φορολόγηση και την προκαταβολή φόρου, το ύψος της οικονομικής επιβάρυνσης μπορεί να φτάσει στο 75% του καθαρού εισοδήματος. Αν προστεθούν οι δαπάνες για τις πληρωμές προς τον ΕΛΓΑ, για τον ΕΝΦΙΑ και για τις λοιπές υποχρεώσεις, οι αγρότες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το απόλυτο αδιέξοδο. «Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν;», αναρωτήθηκε ο κ. Κυριαζής, «να μας πάρουν τα σπίτια;». «Γιατί αυτονόητα αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα», προσέθεσε, «εγώ την επόμενη χρονιά δε θα μπορώ να συντηρήσω, όχι τη δουλειά μου, αλλά το σπίτι μου». 

«Όσο οι αγρότες δεν αντιδρούν, το υπουργείο νομίζει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε»

Κατά τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Κομοτηνής, οι κινητοποιήσεις είναι πλέον μονόδρομος για τον αγροτικό κόσμο. «Όσο οι αγρότες δεν αντιδρούν, το υπουργείο νομίζει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», παρατήρησε. Με την ευκαιρία σχολίασε ότι «ειδικά ο νομός μας στο θέμα των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων έχει μείνει πολύ πίσω. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, ίσως γιατί είμαστε απελπισμένοι και δεν μπορούμε να κουνηθούμε. Δηλαδή η απελπισία και η απόγνωση δεν μας αφήνουν να στραφούμε προς κινητοποιήσεις». 

«Αν τολμήσει να έρθει ο Υπουργός, εννοείται πως θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και από τον νομό μας και από τους γύρω νομούς»

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά στα μέτρα που απειλούν την επιβίωσή τους. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με άλλους παραγωγικούς φορείς του νομού μας, οι οποίοι επίσης θίγονται από τις ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, και επιπλέον, ενόψει της προγραμματισμένης για την προσεχή Τετάρτη επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στην Κομοτηνή, ετοιμάζεται «θερμή» υποδοχή του σε συνεννόηση με αγροτικούς συλλόγους των γειτονικών νομών. «Αν τολμήσει να έρθει ο Υπουργός, εννοείται πως θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και από τον νομό μας και από τους γύρω νομούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής. 

«Είναι ανεπιθύμητοι όλοι όσοι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ασχέτως αν είναι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή από τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και οποιοδήποτε άλλο κόμμα»

Τέλος, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Κομοτηνής, εμφανώς αγανακτισμένος από τις πολιτικές που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον αγροτικό κόσμο, πήγε ένα βήμα παραπέρα και προειδοποίησε ότι θα είναι ανεπιθύμητοι στον τόπο μας όσοι από τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, θα δώσουν θετική ψήφο στο προωθούμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. «Είναι ανεπιθύμητοι όλοι αυτοί οι βουλευτές και οι υπουργοί, που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό», υπογράμμισε, «ασχέτως αν είναι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή από τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και οποιοδήποτε άλλο κόμμα».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.