Αναζωπυρωνεται το ενδιαφερον για το Παλιο Δικαστικο Μεγαρο Κομοτηνης

Φαίνεται να προκρίνεται η λύση της παραχώρησης στο Δήμο Κομοτηνής για ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα - 20 χιλιάδες ευρώ θα δοθούν άμεσα για την επισκευή της στέγης

Την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να βρει λύση για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 15 χρόνια, φέρεται να εξέφρασε ο Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής στα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης στην συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Υπουργείο.
 
Στην Αθήνα βρέθηκαν η πρόεδρος κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, η γραμματέας κ. Σοφία Μιχαλιτσούδη, η ταμίας κ. Ελένη Λαφτσή και το μέλος κ. Πέτρος Τεπερίδης, οι οποίοι συζήτησαν με τον υπουργό το θέμα του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και για την ενίσχυση με προσωπικό των δικαστηρίων στην Κομοτηνή.
 
Το ενδιαφέρον του υπουργείου φάνηκε και από το γεγονός ότι αναμένεται να δοθούν άμεσα 20 χιλιάδες ευρώ για εργασίες συντήρησης της στέγης του κτιρίου, μέχρι να βρεθεί τρόπος για την πλήρη αποκατάστασή του. 

Ενδιαφέρον για το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο 

Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο, σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, και θα μελετήσει το υπόμνημα που του κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος για όλα τα διαδικαστικά.
 
Να σημειωθεί πως το κτίριο χτίστηκε περί το 1870 και υπήρξε διοικητήριο της πόλης τόσο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όσο και κατά τη Βουλγαρική διοίκηση και την περίοδο της Διασυμμαχικής Διοίκησης. Σε αυτό την 14η Μαΐου του 1920 ο Παμίκος Ζυμβρακάκης παρέλαβε την διοίκηση της Κομοτηνής, ενσωματώνοντας την περιοχή στην Ελλάδα.
 
Το κτίριο λειτουργούσε ως δικαστικό μέγαρο ως τις αρχές του 2004, όταν και όλες οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο σημερινό Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
 

Ιδιαίτερα τονίστηκε στη σύσκεψη η δυνατότητα της ένταξης, μέσα από την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Κομοτηνής, της ένταξής του σε πρόγραμμα για τη Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας.
 
Τους ενημέρωσε δε πως στις 20 Ιουνίου το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) εκταμίευσε ποσό 20.500 ευρώ για επείγουσες εργασίες συντήρησης της στέγης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, ώστε να μην καταστραφεί μέχρι να βρεθεί τρόπος για να προχωρήσει η πλήρης αποκατάστασή του.
 
Η δημοπράτηση, η εκτέλεση και η επίβλεψη του ανωτέρω έργου θα γίνει μετά από πλήρη μελέτη, που θα εκπονήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ως αναθέτουσα αρχή.
 
Πάντως η κ. Χατζηαντωνίου θεωρεί πως δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από πλευράς τόσο του Υπουργείου όσο και του ΤΑΧΔΙΚ για την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο, απλώς οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. 

Αναζητείται λύση για τη στελέχωση του νέου Μεγάρου 

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ήταν η αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στις δικαστικές δομές της Κομοτηνής.
 
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα της στελέχωσης των δικαστικών δομών της Κομοτηνής είναι χρόνιο, όμως πρόσφατα υπήρξε προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων σε αυτά, για την οποία μόλις βγήκαν και οι προσωρινοί πίνακες.
 
Μέχρι να βγουν οι προσωρινοί πίνακες, οι θέσεις έχουν αρχίσει να καλύπτονται με οκτάμηνες συμβάσεις, με μια υπάλληλο να αναλαμβάνει υπηρεσία στο ειρηνοδικείο από τη Δευτέρα, ενώ άλλοι τέσσερις θα τοποθετηθούν με οκτάμηνες συμβάσεις στις υπηρεσίες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
Βέβαια ακόμα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις όμως όπως σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, ακόμα και αυτό τουλάχιστον θα καλύψει κάποιες άμεσες ανάγκες. 

Αντίθετος με την τέταρτη νομική ο Στ. Κοντονής 

Κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της δημιουργίας τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα, για το οποίο, παρόλο που δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητάς του, σημείωσε προς τα μέλη του ΔΣ Ροδόπης πως είναι αντίθετος σε αυτή, μιας και δεν θεωρεί πως υπάρχει αναγκαιότητα ακόμα μιας σχολής.
 
Τέλος τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής κάλεσαν τον υπουργό στην Κομοτηνή, ώστε να δει από κοντά και το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο, και να αντιληφθεί το θέμα που υπάρχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.