Αναζητωντας το Μαρωνα

Ένα ταξίδι αναζήτησης του βασιλιά Μάρωνα μέσα από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και αφορούν κυρίως στη βυζαντινή εποχή αλλά και μέσα από το πάντρεμα αυτών με την τέχνη επιχείρησε το βράδυ της Τετάρτης ο Έφορος Αρχαιοτήτων, επίκουρος και Αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Χάραλαμπος Μπακιρτζής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Ελευθερίων στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας.

Κατά τον κ. Μπακιρτζή τα σημαντικότερα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά ευρήματα, στην περιοχή της Μαρώνειας όπως το ψηφιδωτό δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, η μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα, οι επιτύμβιες επιγραφές, δεν είναι αρχαιότερα του 4ου αιώνα π.χ. Αρχαιότερη ωστόσο είναι η δεύτερη πόλη δίπλα και ανατολικά της Μαρώνειας, ανεξερεύνητη ουσιαστικά με προπερσική ακρόπολη στην κορυφή του φοβερού πετρώδους βουνού του Αγίου Γεωργίου και με μακρά τείχη προς της θάλασσα. Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος ταύτισε την πόλη αυτή με την Ισμάρα, πρωτεύουσα του Θρακικού φίλου των Κικόνων που αναφέρεται από τον Όμηρο ως ο τόπος όπου ο Οδυσσέας συνάντησε τον Μάρωνα και έλαβε από αυτόν το γλυκό Μαρωνίτικο κρασί με το οποίο πότισε τον Κύκλωπα Πολύφημο.

Ανατολικότερα των δύο πόλεων της Μαρώνειας και της Ισμάρας βρίσκεται η Σύναξη στο κέντρο της οποίας διακρίνονται θεμέλια μεγάλου κτιρίου όπου το 1937 ο Γεώργιος Μπακαλάκης τότε έφορος των αρχαιοτήτων της περιοχής οδοιπορώντας αναγνώρισε την αψίδα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Μισό αιώνα αργότερα ο ίδιος ευτύχησε να μπαίνει αρχαιολογικός κασμάς σε αυτήν τη θέση που απέχει από το κοντινότερο χωριό 40λεπτά με αγροτικό αυτοκίνητο. Μετά τον πρώτο καθαρισμό φάνηκε καθαρά ότι στα ερείπια μεγάλης τρίπτυχης παλαιοχριστιανικής βασιλικής είχε ιδρυθεί στα μεσοβυζαντινά χρόνια ένα μοναστήρι.

Ο κ. Μπακιρτζής ξεκινώντας το ταξίδι στη Σύναξη στα διάφορα επίπεδα κατασκευών παντρεύοντας την αρχαιολογία με την επιστήμη αλλά και με την τέχνη ξεκίνησε στην ουσία ένα ταξίδι αναζήτησης του βασιλιά Μάρωνα, ένα ταξίδι που όπως είπε ο ίδιος δεν έχει τελειώσει και θα συνεχισθεί στο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση του κ. Μπακιρτζή για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων Θράκης έγινε μετά από πρόταση του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.