Αναζητωντας τις κοινες παραδοσεις Ροδοπης-Χασκοβο

Μέσα από το διασυνοριακό Φεστιβάλ του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με τίτλο «Συνδέοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση»

Με βίντεο από ήθη, γεύσεις, έθιμα και χορούς συνεχίζεται σήμερα το διασυνοριακό διαδικτυακό φεστιβάλ «Συνδέοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση- Connecting common cultural living tradition», που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο του Interreg Greece- Bulgaria CHIC και της υλοποίησης του ομώνυμου επιμέρους έργου.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Τετάρτη, με 2 πολιτισμικά σεμινάρια με συμμετοχές και από τις δύο περιοχές στόχους, με σκοπό να προσφέρουν γνώσεις γύρω από τα κοινά πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία ανάμεσα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης και της Επαρχίας Χάσκοβο, τα οποία επαναλήφθηκαν, με διαφορετικό κοινό, την Πέμπτη.

Το σεμινάριο άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιάννης Κυριαζής, που τόνισε πως η  δράση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία και ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο περιοχές, ώστε να επιτευχθεί μέσα από αυτή και η κοινή προβολή τους.Για αυτό και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες από Ελλάδα και Βουλγαρία για την παρουσία τους σε αυτό το σεμινάριο, που πραγματοποιήσαν με αυτό τον τρόπο λόγω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Ευχήθηκε δε να αποτελέσει η δράση αυτή την απαρχή μιας στενότερης συνεργασίαςστον τομέα του πολιτισμού μεταξύ των δύο περιοχών, της Ροδόπης και του Χάσκοβο.

Κοινά στοιχεία πολιτισμού στις δύο χώρες

Για τα πολιτισμικά και πολιτιστικά κοινά ανάμεσα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης και της Επαρχίας Χασκόβου, μίλησε ο κ. Χρήστος Ναλμπάντης, που αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των Θρακών, τον Θράκα Ιππέα αλλά και τον θεό Διόνυσο, που έχει σημαντική παρουσία τόσο στους Ελληνικούς, όσο και στους Βουλγαρικούς μύθους, αλλά και τη θεά, Bendis μια θρακική θεά του κυνηγιού που οι Έλληνες ταύτισαν με την Άρτεμη, την Εκάτη και την Περσεφόνη.

Ήταν κυνηγός, όπως η Άρτεμις, αλλά συνοδευόταν από χορούς σατύρων και μαινάδων, όπως απεικονίζεται σε διάφορα κύπελλα που έχουν βρεθεί από τον 5° αιώνα μ.Χ.

Γενικότερα, ο παραδοσιακός βουλγαρικός πολιτισμός περιέχει Θρακική, Σλαβική και Πρωτοβουλγαρική κληρονομιά, καθώς και Ελληνικές, Ρωμαϊκές, Οθωμανικές, Περσικές και Κελτικές επιρροές, με τη βουλγαρική λαϊκή παράδοση να προσωποποιεί τις αρρώστιες ως μάγισσες και έχει μεγάλη γκάμα πλασμάτων, όπως λάμιες, νεράιδες και καλικάντζαρους, με μερικά από τα έθιμα και τις τελετουργίες εναντίον αυτών των πνευμάτων να έχουν επιβιώσει και να εξασκούνται ακόμη.

Στη συνέχεια παρουσίασε έθιμα από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κάποια από τα οποία έχουν στενές συγγένειες, όπως το Ποδαρικό, η βουλγαρική Σούρβα που γίνεται την πρώτη μέρα του χρόνου, τη Γυναικοκρατία, που τηρείται ως «Μπάμπιντεν» στη Βουλγαρία και άλλα.

Επίσης αναφέρθηκε και στις ομοιότητες της Ελληνικής και της Βουλγαρικής Κουζίνας, που όπως σημείωσε, παρουσιάζουν 55% ομοιότητα, ενώ παρουσίασε και κάποια πιάτα της Βουλγαρικής κουζίνας.

Στο δεύτερο σεμινάριο η Μυρσίνη Λαντζουράκη, έκανε αναφορά στο μύθο του Ορφέα, και πώς αυτός διαφοροποιείται στις δύο χώρες, ενώ στη συνέχει μίλησε για την πολιτιστική και την πολιτισμική κληρονομιά, και πώς αυτή συμβάλει στην προαγωγή των αισθημάτων σεβασμού, κατανόησης, εμπιστοσύνης και αποδοχής που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα μέλη μας κοινωνίας, στοιχείων απαραίτητων για την σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής.

Να σημειωθεί πως σήμερα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί προβολή βίντεο από ήθη, γεύσεις, έθιμα και χορούς των περιοχών της Κομοτηνής και του Χάσκοβο, ενώ την Κυριακή θα γίνει προβολή δύο μαγνητοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων – αναλογίων με έργα του Χρήστου Χαρτοματσίδη: «Οι θρύλοι της Νυμφαίας» από ομάδα καλλιτεχνών του Χάσκοβο και «Ορφέας και μαινάδες» από ομάδα καλλιτεχνών της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.