Αναζητωντας την ελευθερια του Τυπου σημερα

Απόψεις και προβληματισμοί για την ελευθερία του Τύπου στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής

Απόψεις και προβληματισμοί για την ελευθερία του Τύπου σήμερα, αλλά και τι σημαίνει αυτή για την δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση, κατατέθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα του 2018» που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στο κτήριο της π. Νομαρχίας Ροδόπης.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Παύλος Μαρινάκης, αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου ΝΔ και ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, ποινικολόγος, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Κώστας Δέρβος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που μίλησε τόσο για το θέμα, όσο και την κατεύθυνση της παράταξης και την ΝΔ γενικότερα.

Στην εποχή της μετά-αλήθειας

Άλλωστε αυτή ήταν η δεύτερη ημέρα παρουσίας τους στην Κομοτηνή, μιας και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μια πολιτική ακαδημία με στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ, οι οποίο εκπαιδεύτηκαν σε ζητήματα επικαιρότητας και ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.
 
Ο κ. Δέρβος τόνισε πως οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας καμπάνιας που πραγματοποιούν το τελευταίο χρονικό διάστημα για να δώσουν το στίγμα τους σε όλη την Περιφέρεια, με την ΟΝΝΕΔ και την ΔΑΠ ΝΔΦΚ να βρίσκονται στο πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επερχόμενη εκλογική μάχη.
 
Ειδικότερα για την ημερίδα, επισήμανε πως οι αφορμές για την πραγματοποίησή της ήταν πολλές, λόγω αυτών που συμβαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο τόσο με τα fake news όσο και με την εποχή της μετά-αλήθειας, ενώ στο διαδίκτυο βρίθει η διασπορά ψευδών ειδήσεων.
 
Επέλεξαν δε να έρθουν στην Κομοτηνή δίνοντας μια νομική διάσταση στο ζήτημα, για αυτό και έχουν στο πάνελ εξαίρετους δικηγόρους, ώστε να αποφύγουν τις κακοτοπιές του διαδικτύου αλλά συχνά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 

Πολιτικές και νομικές προεκτάσεις

Τη χαρά του που επιστρέφει στην Κομοτηνή, την πόλη των φοιτητικών του χρόνων, εξέφρασε ο κ. Παύλος Μαρινάκης, αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, σε μια κομβική χρονιά ενόψει των επερχόμενων εκλογικών διαδικασιών στη χώρα μας, ελπίζοντας να κλείσει ένας άσχημος κύκλος για τη χώρα και να ανοίξει ένας καλύτερος.
 
Ο ίδιος μίλησε τόσο για τις πολιτικές όσο και τις νομικές προεκτάσεις της ελευθερίας του τύπου, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των δύο με την ιδιότητα του δικηγόρου και του Αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ.
 
«Θεωρώ ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την κεντρική πολιτική βούληση» ανέφερε, για αυτό και σε μια εποχή που η κυβέρνηση, κατά τον ίδιο, προσπαθεί να στραγγαλίσει οποιοδήποτε δικαίωμα, να ισοπεδώσει τη διάκριση των εξουσιών, πιστεύει πως όλοι οι νέοι άνθρωποι έχουν καθήκον να συζητήσουν, να βγάλουν συμπεράσματα μέσα από ένα υγιή διάλογο και να μην περιμένουν απλώς την πολιτική αλλαγή, αλλά να γίνουν μέρος αυτής και να εκφράσουν όλο τον κόσμο της πλειοψηφίας που θέλει να ζει αρμονικά και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.
 
Παραδέχτηκε βέβαια πως λάθη έχουν γίνει από όλες τις κυβερνήσεις, άλλωστε, αν όλα είχαν γίνει καλά, δεν θα είχαμε φτάσει ως χώρα σε αυτό το σημείο.
 
Αυτά που γίνονται σήμερα όμως δεν έχουν προηγούμενο, γιατί, όπως τόνισε, ποτέ ξανά υπουργός δεν είχε απειλήσει με φυλακίσεις τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ η κρατική τηλεόραση, που μπορεί πολλές φορές στο παρελθόν να ήταν μεροληπτική, ποτέ όμως δεν έβριζε ξεδιάντροπα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπουργοί ποτέ δεν προδίκαζαν και χαρακτήριζαν αποφάσεις, ενώ δεν αντιμετωπίζονταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαφορετικά ανάλογα με το αν ανήκαν στον Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, όπως την ΕΡΤ και το MEGA.
 
«Αυτά είναι πρωτοφανή, και ιδιαιτέρως προσβλητικά για ανθρώπους όπως όλοι εμείς, που θέλουμε κάτι άλλο για τη χώρα μας» σημείωσε.
 
Η ελευθερία του Τύπου βέβαια έχει θεσμοθετηθεί και στο Σύνταγμα, και ο ίδιος θεωρεί πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για την προστασία της, με τα κυριότερα προβληματικά σημεία να εντοπίζονται περισσότερο στα δια του Τύπου αδικήματα, σε σχέση με την αυτόφωρη διαδικασία.
 
«Το νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει, και πρέπει να προστατεύει, όλους τους πολίτες, όμως πρέπει να ξεχωρίσουμε την κριτική από την πληροφορία. Η πληροφορία, αν δεν είναι διασταυρωμένη, μπορεί να κοστίσει ανεπανόρθωτα σε ένα άνθρωπο, ακόμα και αν δεν είναι εκ δόλου» κατέληξε.
 

Αναγκαίο να αλλάξει η κατάσταση

Για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων, επειδή τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ώστε να υπάρχει πραγματική ποιότητα στον τρόπο που ασκείται η δημοσιογραφία στην Ελλάδα και να είναι ελεύθεροι οι Δημοσιογράφοι να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους.
 
Η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της δημοσιογραφικής ελευθερίας, σημείωσε, έχοντας ιστορικά καθιερώσει συνταγματικά την ελευθερία του τύπου. Από εκεί και πέρα, «αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν, είμαστε αποφασισμένοι να τα αλλάξουμε, και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα εξασφαλίσει το ελεύθερο δικαίωμα των δημοσιογράφων στην αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και θα βάλει τέλος στα φαινόμενα προπαγάνδας και μονόπλευρης ενημέρωσης».
 
Θεωρεί άλλωστε πως η ποιότητα της δημοσιογραφίας ήταν καλύτερη στο πρόσφατο παρελθόν από αυτό που είναι σήμερα, παρόλο που πάντα υπήρχαν δυνατότητες βελτίωσης, όμως ποτέ, σημείωσε, δεν είχε ξαναγίνει να κλείνουν σταθμοί και να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πλην της σκοτεινής περιόδου της χούντας.
 
Στόχος της ΝΔ είναι η αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποκτήσει πραγματική ποιότητα η δημοκρατία μας, και να μπορέσουν οι πολίτες να είναι πιο ενεργοί, να συμμετέχουν στα κοινά, να είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις τους και να συμμετέχουν αποφασιστικά στο δημοκρατικό πολίτευμα.
 
Όταν ο πολίτης δεν είναι ενημερωμένος, απογοητεύεται, γυρίζει την πλάτη του στην πολιτική, και τελικά γυρίζει την πλάτη του στη χώρα.
 
«Αυτός είναι ο στόχος μας, και είναι πολλοί οι τρόποι να το καταφέρουμε, βασιζόμαστε όμως και στο πατριωτικό συναίσθημα των ίδιων των δημοσιογράφων, στους οποίους δεσμευόμαστε πως θα δώσουμε την ελευθερία που πρέπει να έχουν για να κάνουν τη δουλειά τους» κατέληξε.
 

Βασικά κατοχυρωμένη η ελευθερία του Τύπου

«Η ελευθερία του Τύπου εξαρτάται κυρίως από τις αλλαγές των κυβερνήσεων» σημείωσε ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, που τόνισε πως κάθε κόμμα, ανάλογα με την φιλοσοφία και την οπτική του, άλλα λέει όταν είναι αντιπολίτευση και άλλα λέει, όταν γίνεται κυβέρνηση.
 
Το άρθρο 14 του Συντάγματος κατοχυρώνει βέβαια την ελευθερία του Τύπου, όμως η ερμηνεία του Συντάγματος αποτελεί ένα λάστιχο που ο καθένας το τεντώνει ή το μικραίνει κατά το δοκούν.
 
Οδηγός μας πρέπει να αποτελεί, σημείωσε, η Ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και η διακήρυξη του ΟΗΕ, που κατοχυρώνει αυτά τα δικαιώματα.
 
Θεωρεί πάντως πως ζούμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, την καλύτερη που είχε ποτέ η χώρα, τα τελευταία 44 χρόνια, και πως με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι κατοχυρωμένη.
 
Επιμέρους θέματα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αν θίγονται άτομα από δημοσιεύματα, ποια είναι η προστασία του πολίτη, την αντιμετωπίζει κατά καιρούς η πολιτική και η δικαστική εξουσία.
 
Όσο για τη διάκριση που υπάρχει μεταξύ των αδικημάτων σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο κ. Κεχαγιόγλου σημείωσε πως με δεδομένο ότι πλέον ο έντυπος τύπος υποχωρεί ενόψει του διαδικτύου, άρα η προσβολή που γινόταν στην προσωπικότητά κάποιοι με ένα δημοσίευμα, τώρα εντός δευτερολέπτων αποτελεί κοινό κτήμα εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως νομικός πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για αυτά τα αδικήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.