Αναζητωντας τη σχεση μεταξυ σεξουαλικοτητας και υγειας

Ομιλία με τον Λουκά Αθανασιάδη διοργάνωσαν οι Θυγατέρες της Πηνελόπης “Νηρηίδες” στην Κομοτηνή

Μια εισαγωγή σε θέματα σεξουαλικότητας που ενδιαφέρουν πολλούς πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαΐου ο Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοσεξουαλικότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και πρόεδρος του κλάδου σεξουαλικότητας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Δρ. Λουκάς Αθανασιάδης, σε μια ομιλία που διοργάνωσε το Τμήμα 423 των Θυγατέρων της Πηνελόπης “Νηρηίδες”. 

Ελπινίκη Μπλεκάτση «Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους, αλλά πολλές φορές επειδή αποτελεί ταμπού, δύσκολα θα έρθει κάποιος για να ρωτήσει»

Τη βεβαιότητα ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί κίνητρο, δύναμη και επιβράβευση του ανθρώπου, όσο αφορά την αναπαραγωγή, εξέφρασε η κ. Ελπινίκη Μπλεκάτση, πρόεδρος το Τμήματος, που σημείωσε πως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση.
 

Όπως ανέφερε τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπάρχουν πολλές έρευνες και στατιστικά για το θέμα, όμως συνέχεια υπάρχει μια δυσκολία στο να έρθουν οι άνθρωποι κοντά και να βιώσουν την εσωτερική αρμονία μέσα από τις σχέσεις τους. Για αυτό και «επειδή στη σύγχρονη εποχή είτε λόγω της παραπληροφόρησης, όπου η σεξουαλικότητα ταυτίζεται με την ωραία εμφάνιση, είτε με την έμφαση στην πορνογραφία είτε γιατί υπάρχει ένα έκδηλο κυνηγητό του ωραίου και μόνο, χρειάζεται να μιλήσουμε για την σεξουαλικότητα».
 
Από την άλλη, σημείωσε η κ. Μπλεκάτση αποτελεί και ένα ταμπού, ενώ είναι ταυτόσημο για τον άνθρωπο σε όλες τις ηλικίες και όλες τις καταστάσεις. «Στην ουσία είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους, αλλά πολλές φορές επειδή αποτελεί ένα θέμα ταμπού, δύσκολα θα έρθει κάποιος για να ρωτήσει. Πιστεύουμε πως ένα θέμα ταμπού πρέπει να τα προσεγγίσεις και μιλώντας για αυτό να ξεπεράσεις τις “ταμπέλες”». 

Λουκάς Αθανασιάδης «Με την κρίση και άλλες προτεραιότητες, με το τρέξιμο για τα οικονομικά είναι επόμενο και η σχέση να δοκιμάζεται, και το σεξ να δοκιμάζεται» 

Ο κ. Αθανασιάδης μίλησε για το σεξ και την σεξουαλικότητα, πώς αυτή εκφράζεται, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα και τι θα γίνει από εδώ και πέρα, μιας και αναμένονται μεγάλες αλλαγές τόσο λόγω κοινωνικών όσο και τεχνολογικών παραγόντων.
 
«Υπάρχουν απόψεις που λένε πως ενδέχεται σε μερικές δεκαετίες από τώρα να είναι τόσο προηγμένη η τεχνολογία ώστε να κάνουμε σεξ και να ζούμε με ρομπότ, αλλά αυτό θα το δούμε» σημείωσε, τονίζοντας πως τα θέματα της σεξουαλικότητας είναι πάντα σε εξέλιξη και συμβαδίζουν με την τεχνολογία, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να φροντίζουμε την ψυχική, τη σωματική και τη σεξουαλική μας υγεία και τις σχέσεις.
 

Δυστυχώς δεν μιλάμε αρκετά για το σεξ και τα θέματα σεξουαλικότητας, σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης, αναγνωρίζοντας παρόλα αυτά πως οι συνθήκες είναι δύσκολες. «Με την κρίση και άλλες προτεραιότητες, με το τρέξιμο για τα οικονομικά είναι επόμενο και η σχέση να δοκιμάζεται, και το σεξ να δοκιμάζεται» επισήμανε, τονίζοντας πως για να έχουμε μια υγιή σεξουαλική ζωή πρέπει να φροντίζουμε γι’ αυτό.
 
Πως γίνεται αυτό; Με καλή σωματική υγεία, ασκήσεις, αποφυγή παραγόντων που την βλάπτουν (τσιγάρο αλκοόλ κτλ) καλή ψυχική υγεία, και το σημαντικότερο όλων καλή επικοινωνία με τον σύντροφο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.