Αναζητωντας τη χρυση τομη στο θεμα της μουσικης σε καφετεριες και μπαρ

Μαζικά προσήλθαν καταστηματάρχες στη συνεδρίαση για τη νέα τοπική κανονιστική απόφαση για τη μετάδοση μουσικής

Μαζική ήταν η συμμετοχή τόσο μελών του Σωματείου Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας, όσο και εργαζομένων στα καταστήματα της περιοχής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου.
 
Αφορμή ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Μετάδοση μουσικής από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Νέο Νομικό Πλαίσιο – Κατάργηση Αναδιατύπωση της αριθμ. 29/2015 ΑΔΣ», η προωθούμενη δηλαδή νέα τοπική κανονιστική απόφαση του δήμου Κομοτηνής η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση.
 
Οι καταστηματάρχες διαφωνούν με ορισμένα εκ των άρθρων της επίμαχης απόφασης καθώς όπως σημείωσαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, τίθενται υπέρμετροι περιορισμοί στα δικαιώματά των επαγγελματιών που λειτουργούν ή επιθυμούν να λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται είναι υπέρμετρα επαχθείς σε σχέση με το προστατευόμενο αγαθό, που συνίσταται στην προστασία της κοινής ησυχίας των κατοίκων.
 

Τελικά και μετά από παρεμβάσεις τόσο του προέδρου του Σωματείου κ. Γιάννη Μαυρίδη, που έθεσε το θέμα, όσο και των νομικών συμβούλων από πλευράς μελών του Σωματείου, του προέδρου της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστη Βαφειάδη, ο οποίος παρευρέθηκε στο χώρο, αλλά και των μελών της οικονομικής Επιτροπής, τόσο από πλευρά του Δημάρχου κ. Γιώργου Πετρίδη, όσο και από μέλη της αντιπολίτευσης, βρέθηκε ένα κοινός τόπος, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των καταστημάτων, κατευνάζοντας τη μήνι των ιδιοκτητών, παρόλο που όλα θα κριθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για την κανονιστική και τις διατάξεις της.
 
Πάντως από τα όσα ειπώθηκαν κατά την συνεδρίαση, τελικά δεν θα υπάρχει περιορισμός για την μουσική σε εξωτερικό χώρο, κατά τους θερινούς μήνες, μέχρι τις 12 το βράδυ, παρόλο που θα πρέπει να τηρούνται τα όρια θορύβου που έχουν τεθεί. 

Πολλές ενστάσεις για την κανονιστική 

 Οι ενστάσεις των ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) επικεντρώνονταν σε μια σειρά από διατάξεις, αλλά και θέματα που ανέκυπταν από την νέα κανονιστική.
 
Ένα από τα θέματα που στάθηκαν ήταν η, κατά την άποψή τους, ολική απαγόρευση χρήσης και λειτουργίας μουσικής στους υπαίθριους χώρους των ΚΥΕ, προτείνοντας την επέκταση της χρήσης μουσικής στους υπαίθριους χώρους κατά τη θερινή περίοδο, με ωράριο έως τις 24.00 και μέγιστη επιτρεπόμενη ηχοστάθμη τα 80db.
 

Επίσης ζήτησαν την απαλοιφή της προϋπόθεσης των υπεύθυνων δηλώσεων συναίνεσης των ιδιοκτητών των γειτνιαζόντων κατοικιών ή ξενοδοχείων που εφάπτονται κατά τα γεωμετρικά τους όρια με την εξωτερική επιφάνεια του Κ.Υ.Ε., θεωρώντας την υπέρμετρη και ασαφή, ζητώντας η κρίση του σχετικού ζητήματος να γίνεται απευθείας από το αρμόδιο όργανο του Δήμου Κομοτηνής.
 
Ενστάσεις ήγειρε και το θέμα της ανάγκης κατάθεσης μελέτης για τα μέτρα ηχομόνωσης που έχουν ληφθεί από το ΚΥΕ, το οποίο οι καταστηματάρχες θεωρούσαν πως απαιτούσε κατάθεση κάθε φορά που γίνεται αίτηση για παράταση του ωραρίου λειτουργία, παρόλο που κατά τη συζήτηση τονίστηκε από την πλευρά της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ότι αυτό δεν ισχύει.
 
Εγέρθηκε τέλος ζήτημα όσο αφορά την επιτροπή ελέγχου καταγγελιών, της οποίας τα μέλη, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, θα πρέπει για λόγους διαφάνειας και αντικειμενικότητας να έχουν συγκεκριμένη θητεία, προτείνοντας δε τη συμμετοχή τεσσάρων και όχι δύο μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, οριζομένων εκ περιτροπής και με σκοπό την ευρύτερη εκπροσώπηση των δημοτών σε αυτή. 

Δεκτική σε αλλαγές η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 

Την πρόθεση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να διαφυλάξει την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη των καταστημάτων να δουλέψουν, το δικαίωμα του κόσμου να διασκεδάζει και τα δικαιώματα όσων διαμένουν δίπλα σε αυτά εξέφρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής και εισηγητής του θέματος.
 
Ο κ. Πετρίδης αποδέχτηκε την ένσταση να επιτρέπεται η μετάδοση σε εξωτερικό χώρο, εντός του ωραρίου, όπως καθορίζεται από την απόφαση (τελικά τους θερινούς μήνες θα ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα) με τυχόν παρατάσεις πέραν του ωραρίου να λαμβάνονται κατά περίπτωση μετά από αίτημα.
 

Σημείωσε δε πως είναι εύλογο να μην υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί στο θέμα του ύψους της στάθμης του ήχου, ενώ για την παράταση σημείωσε ότι με την παράταση του ωραρίου, έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις προσπαθώντας να αντικειμενικοποιήσουν τους όρους, για τους οποίους τόνισε πως μπορούν να συζητηθούν αλλαγές, αλλά όροι θα υπάρχουν.
 
Στο επίμαχο θέμα της υπεύθυνης δήλωσης, επισήμανε πως θα αφορά μόνο εφαπτόμενες οικίες και ξενοδοχεία, ενώ για το θέμα της επιτροπής ελέγχου καταγγελιών, σημείωσε πως για να μην υπάρχουν σκιές, θα γίνει από πενταμελής επταμελής η σύνθεσή της και πέρα από ένα εκπρόσωπο της Υγειονομικής Υπηρεσίας Ροδόπης και ένα Εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης θα συμμετέχουν 3 εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, δύο εκ των οποίων θα προέρχονται από την αντιπολίτευση και 2 από την πλευρά των καταστηματαρχών.
 
Τελικά φαίνεται ότι οι καταστηματάρχες έμειναν ικανοποιημένοι από τις αλλαγές, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην Ρυθμιστική πριν παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής προς ψήφιση, όπου και εκεί θα βρίσκονται εκπρόσωποί τους για το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.