Αναζητωντας ταυτοτητα για τα προιοντα της ΑΜΘ

Ιδέες και προτάσεις για το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας κατατέθηκαν στη 2η Θρακο-Μακεδονικής «Synergia»

Ιδέες και προτάσεις για την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης και αλληλεγγύης κατατέθηκαν την Παρασκευή 20 Μαΐου κατά τη διάρκεια στης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Θρακο-Μακεδονικής «Synergia» με τη συμμετοχή επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης. 

Προς μια διακριτή περιφερειακή οικονομία

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης σημείωσε ότι οι φορείς της ΑΜΘ είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν όλοι μαζί μια διακριτή περιφερειακή οικονομία, αντάξια αυτής που τους αντιστοιχεί και τους αξίζει, σε ένα τόπο με μεγάλες δυνατότητες που έφτασε να «κοσμεί» την τελευταία θέση των περιφερειών της χώρας.
 
Ο θεσμός πλέον έχει αποκτήσει την αποδοχή των κατοίκων όλης της περιφέρειας, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι, αν η κοινωνία μας συνενωθεί και πιστέψει, τότε μπορεί να πετύχει πάρα πολλά. «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε μια διακριτή περιφερειακή οικονομία, μια οικονομία που να υπακούει στα ενιαία συμφέροντα των πολιτών της περιοχής μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ζητώντας να σπάσουν τα στεγανά που έχει θέσει και ακόμα υποστηρίζει το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
 
Η Περιφέρεια επιδιώκει να επιδιορθώσει και να εξαλείψει τα ελλείματα που έχουν δημιουργηθεί, μέσω της γνωριμίας των αναπτυξιακών δυνάμεων της ΑΜΘ και να δημιουργηθεί αναγκαία αλληλοϋποστήριξη. 

Ανόρθωση της οικονομίας και της παραγωγής

Τη σημασία της Synergia ως καταλύτη ένωσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας τόνισε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημειώνοντας πως η έκθεση συμπίπτει με το τέλος της μακρόχρονης περιόδου αβεβαιότητας που δημιούργησε η οικονομική κρίση, που θα είναι το συμβολικό σημείο της μετάβασης στη νέα οικονομική πραγματικότητα που ξημερώνει για τη χώρα μας, και θεωρεί ότι θα είναι από εδώ και πέρα, ειδικά για τους Θρακιώτες, σύμβολο χαράς και ελπίδας.
 
«Πιστεύω ότι σύντομα ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία θα είναι ξανά ανοιχτός» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η οικονομική “άνοιξη” που έρχεται, θα διαψεύσει όλους αυτούς που παραδόθηκαν στην καταστροφολογία και στάθηκαν απέναντι στην αλλαγή», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Synergia θα βάλει και αυτή το λιθαράκι της στην μεγάλη ελληνική ανασυγκρότηση, στην ανόρθωση της οικονομίας και της ελληνικής παραγωγής. 

Ρόλος της Περιφέρειας να δώσει ταυτότητα στον τόπο και τα προϊόντα της

Παρέμβαση στην ημερίδα πραγματοποίησε ο πολιτικός κοινωνιολόγος και συγγραφέας κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος μίλησε για την «Ακίβδηλο διατροφική Περιφέρεια» και κάνοντας αναφορά σε πεδία, δρόμους και μορφές συνεργειών.
 
Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα από την άποψη των συμμετεχόντων, ώστε να αρχίσουν όλοι να δουλεύουν σαν σύστημα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Περιφέρεια έχει τη μεγαλύτερη δυναμική από όλες τις άλλες, καταθέτοντας κάποιες προτάσεις και προσθέτοντας στον προβληματισμό που υφίσταται αυτή την περίοδο στην ΑΜΘ για το θέμα της συνέργειας και της ανάπτυξης. Άλλωστε πιστεύει πως η χώρα με την μεγαλύτερη οικονομική δυναμική είναι η Ελλάδα, κάτι που όμως προϋποθέτει μια πεφωτισμένη πολιτική ηγεσία αλλά και άλλες διευθύνουσες οικονομικές και πολιτικές ομάδες.
 
Η Θράκη ήταν στο παρελθόν ένα αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, το μοντέλο οδηγήθηκε στις μεγάλες διογκωμένες επιχειρήσεις, το οποίο όμως έκλεισε, και περνάμε σε μια οικονομία του τόπου και του εδάφους, με ένα αρχιπέλαγος μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι οι συνέργειες γίνονται καθοριστικές παράμετροι στα συμπλέγματα αυτών των συστημάτων, κάτι που έχουν πετύχει οι γούνες στην Καστοριά, και τα μήλα της Ζαγοράς.
 
Κατά τον κ. Χαραλαμπίδη, τα συμπλέγματα αυτά θα γίνουν στοιχεία ενός συνολικού τοπικού παραγωγικού συστήματος, η εξέλιξη του οποίου θα κριθεί κατά πόσο θα παράγονται όχι απλά προϊόντα, αλλά να γίνει το όλο εγχείρημα «ατμόσφαιρα, αισθητική, μνήμες, ιδέες, να υπάρχει η ατμόσφαιρα του προϊόντος το οποίο όμως διαπερνά όλο το τοπικό σύστημα». Αυτός, σημείωσε είναι ο ρόλος της Περιφέρειας, η οποία θα δώσει ταυτότητα σε ένα τόπο και τα προϊόντα της. «Είναι η Περιφέρεια ο μαέστρος, η οποία επαναπαραγωγικοποιεί τα σύμβολα, γιατί προϊόντα χωρίς σύμβολα δεν είναι τίποτα» τόνισε.
 
Ο κ. Χαραλαμπίδης πρότεινε στους παρευρισκόμενους τη δημιουργία μιας γαστρονομικής Εγνατίας, που κάθε χρόνο θα έχει διαφορετικές θεματικές, με έμφαση στα προϊόντα που έχουν τοπικούς δεσμούς με το χώρο, όπως το μέλι, το γάλα αλλά και ιδιαίτερα το κρασί, παραδοσιακή πρωτεύουσα του οποίου είναι η Μαρώνεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.