Αναζητωντας μια νεα Ευρωπη στην Κομοτηνη

Με επιτυχία στέφτηκε η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεών από όλη την ΑΜΘ

Ιδιαίτερα δημιουργική ήταν η Περιφερειακή Συνάντηση Νέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Κομοτηνή με τίτλο «Οι Νέοι στο Βήμα: Προβληματιζόμαστε, Συζητούμε, Προτείνουμε για τη Δική μας Ευρώπη», με νέους από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ να προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους αλλά και την Ευρώπη.
 
Η εκδήλωση, που έγινε με τη μορφή δομημένου διαλόγου, είχε τέσσερις θεματικές (εκπαίδευση, κατάρτιση και κινητικότητα των νέων, ενεργός πολίτης – συμμετέχω και επηρεάζω, ανεργία των νέων και δεξιότητες του 21ου αιώνα και νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία), συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων νέων αλλά και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων που αφορούν τους νέους αλλά και εκπροσώπων από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης.
 
 

Απαραίτητη η έμφαση στην Ευρώπη

 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, που συμμετείχαν και στις συζητήσεις.
 

Ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο η χώρα μας όσο και η ΕΕ δεν επιτρέπει να μείνει κανείς με σταυρωμένα τα χέρια, και θα πρέπει όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι, να ενεργοποιηθούν και δραστηριοποιηθούν. «Χωρίς τους νέους δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε το άλμα που μπορούμε, και να αρχίσουμε με αυτό που ονειρευόμαστε πως θα θέλαμε να κάνουμε» ανέφερε.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης επισήμανε πως τη μεγαλύτερή σημασία έχουν αυτά που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα αποτελέσματα θα είναι συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα.
 
Κλείνοντας, ευχήθηκε «όταν έρθει η ώρα πολλοί από εσάς να είστε στη θέση μας και να διαχειρίζεστε τα πράγματα της χώρας, να έχετε τη δύναμη, τη φαντασία και τη διάθεση να τα κάνετε πολύ καλύτερα από ό,τι τα έχουμε κάνει εμείς».
 
 

Κλειδί οι νέοι για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια

 
Μοντέλο για το πώς πρέπει να επικοινωνηθούν οι πολιτικές της ΕΕ στην Περιφέρεια χαρακτήρισε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct, που συνδιοργάνωσε την συγκεκριμένη Συνάντηση, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης.
 
Σε αυτή την ημερίδα, τόνισε, που αφορά την επιχειρηματικότητα και τις άλλες δράσεις των νέων, ήρθε για να μεταφέρει το μήνυμα της ΕΕ, τη στήριξη δηλαδή που μπορεί να δώσει στους νέους ώστε να προχωρήσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον και να μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάταση της οικονομίας, αλλά να έχουν μια πορεία που θα στεφθεί από επιτυχία.
 
«Θέλουμε πάρα πολύ να γίνονται εκδηλώσεις σε επίπεδο νεολαίας, γιατί στη χώρα μας έχουμε μεγάλη ανεργία όσο αφορά τους νέους, και μπορούν να αναπτύξουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα που θα φέρει πλούτο στην Περιφέρεια και στους ίδιους» σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που για την συνάντηση ήρθαν μαζί νέοι και φορείς, ώστε να δουν την κατεύθυνσή τους και το επαγγελματικό τους μέλλον.
 
 

Ανοίγοντας ορίζοντες με το ERASMUS+

 
Τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι ηλικίας 15-30 ετών από το πρόγραμμα ERASMUS+ όσο αφορά την κινητικότητα στην Ευρώπη, τις ευκαιρίες μη τυπικής μάθησης που δίνονται μέσα από αυτό μίλησε η συντονίστρια του προγράμματος ERASMUS+ για τον τομέα της Νεολαίας κ. Αναστασία Φιλίνη, που απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των νεών, ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις και να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν σχέδια μέσα από το πρόγραμμα.
 
«Πιστεύω πως οι νέοι μπορούν να αλλάξουν το τοπίο στην ΕΕ, μέσα από το δικό μας πρόγραμμα αλλά και από άλλα προγράμματα τους δίνεται η δυνατότητα της ενεργού συμμετοχής» σημείωσε η κ. Φιλίνη τονίζοντας πως μέσα από τις δράσεις μπορούν να διατυπώσουν ιδέες, αντιλήψεις και συμπεράσματα τα οποία θα προωθηθούν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και να πουν τη γνώμη τους βασισμένοι στις δικές τους ανάγκες και στις δικές τους εμπειρίες και καθημερινότητα.
 
Άλλωστε το πρόγραμμα ERASMUS+ υλοποιείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες εταίρους, κάτι που σημαίνει πως προβληματίζονται πάνω σε κοινά προβλήματα, ανταλλάσσουν ιδέες και βρίσκουν κοινά συμπεράσματα, αλλάζοντας την καθημερινότητά τους.
 
 

Πολύτιμος σύμμαχος η Δομή Απασχόλησης και σταδιοδρομίας του ΔΠΘ 

Για τις δυνατότητες που έχει η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ μίλησε ο κ. Θεράπων Φάκας στην ομάδα για την ανεργία των νέων και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, δίνοντας πληροφορίες και συμβουλές για το πώς μπορούν αν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας που τους ταλανίζει, πως μπορούν να ξεπεράσουν το ψυχολογικό βάρος αλλά και τι δεξιότητες χρειάζονται για να μπουν στο στίβο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
 
Η Δομή, σημείωσε, έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης στην Ξάνθη, αλλά είναι και κέντρο κινητικότητας για τους ευρωπαίους ερευνητές, προσπαθώντας να συμβουλέψουν, να ενημερώσουν και να δικτυώσουν οποιοδήποτε θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, είτε μεταπτυχιακά είτε στον επαγγελματικό στίβο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.