Αναζητωντας λυση για την αναπτυξιακη αναταση της ΑΜΘ

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας «Οι επισκέψεις που κάνουν οι Υπουργοί δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων»

Επιχειρήσεις της περιοχής, για να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον Δήμαρχο Κομοτηνής επισκέφτηκε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε στη Θράκη.
 
Ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφτηκε χθες τη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε στα εργοστάσια της Alfa Beta Roto αλλά και της DIAXON.
 
Στην Alfa Beta Roto μάλιστα τα στελέχη της εταιρείας αναφέρθηκαν στην ιστορία και την αναγέννηση του εργοστασίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2011, αλλά και τους νέους ορίζοντες που αναπτύσσονται για το εργοστάσιο και την περιοχή μετά την εξαγορά της επιχείρησης από την πολυεθνική Schur Flexibles.
 
Και αυτό γιατί ως το πιο σύγχρονο εργοστάσιο στον τομέα του, ουσιαστικά έχει περιθώριο να καλύψει τις μετεγκαταστάσεις μηχανημάτων από εργοστάσια στην Ευρώπη για την αύξηση της παραγωγής, και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, έχει και τις δυνατότητες επέκτασης.
 
Παρόλα αυτά έχουν ακόμα προβλήματα, με ένα από τα κυριότερα που εξέθεσαν στον Υπουργό να είναι η επιδότηση του 12%, η οποία όπως τους έχει αναφέρει και το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. 

«Αναγνωριστική» επίσκεψη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής 

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν, σε πρώτη φάση, να δει τη φυσιογνωμία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας πως συγκεκριμένα στην Alfa Beta Roto, στης οποίας τις εγκαταστάσεις περιηγήθηκε, είδε ένα καταπληκτικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η ελληνική βιομηχανία, «ένα ελληνικό όνειρο που υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες περιστάσεις».
 

Αναγνώρισε βέβαια ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, λόγω και της γραφειοκρατίας, δηλώνοντας πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, έχει σαν στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι εξωστρεφείς και να αποτελέσουν ταυτόχρονα το παράδειγμα της δυνατότητας να πετύχει αυτό που θέλουν για μια καλύτερη οικονομία και χώρα, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία παράδειγμα προς μίμηση.
 
Όσο για το θέμα της επιδότησης του 12%, σημείωσε πως όπως έχει αναφέρει και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης έχει απορριφθεί από την ΕΕ, γιατί είναι εναντίον των κανόνων τους, ελπίζουν όμως, όπως έχει αναφέρει πάλι ο Υπουργός, πως θα μπορέσει να βρεθεί λύση μέσω του συμψηφισμού οφειλών.
 
Όσο για τον καινούριο αναπτυξιακό νόμο, που δίνει κίνητρα φορολογίας και ενισχύει την απασχόληση, στηρίζοντας το κόστος των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις όλης της χώρας αλλά και την περιοχή μας. 

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς 

Μετά τη Βιομηχανική Περιοχή ο κ. Παπαδημητρίου βρέθηκε και στην Κομοτηνή, όπου είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής μας.
 
Ο Υπουργός σημείωσε πως έχει γνωρίζει ήδη κάποια προβλήματα και σημείωσε πως έχουν ήδη ανακοινωθούν προγράμματα υποδομών για την Περιφέρεια, που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης με σιδηροδρομική γραμμή και την Εγνατία, τη σύνδεση με τις γειτονικές χώρες και άλλα.
 

Επίσης τέθηκαν και θέματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων στην Περιφέρεια.
 
«Νομίζω ότι οι επισκέψεις που κάνουν οι Υπουργοί στην περιφέρεια δείχνει το ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση για τις περιφερειακές ανισότητες, και πως μπορούμε να τις εξαλείψουμε» κάτι που θεωρεί πως μπορεί να γίνει μέσα από ένα καινούριο οικονομικό μοντέλο το οποίο θα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την ώθηση των εγχώριων επενδύσεων.
 
«Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα που έχουν να κάνουν με υποδομές και χρηματοδοτικά εργαλεία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» έσπευσε ο κ. Παπαδημητρίου να υποστηρίξει, επισημαίνοντας πως τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν την παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις της περιφέρειας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.