Αναζητωντας λυση για τα βοσκοτοπια

Προβλήματα στους Δήμους της ΑΜΘ έχει προκαλέσει η μεταβίβαση, την τελευταία στιγμή, των διαδικασιών μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ από την μεταβίβαση εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης του συνόλου σχεδόν των διαδικασιών μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, αλλά και οι προτάσεις τους που θα κατατεθούν στην κεντρική διοίκηση και στην ΚΕΔΕ συζητήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μαΐου στην συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ. 

Σε αυτή τονίστηκε πως ενώ οι Δήμοι αναλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν των διαδικασιών, με σημαντική επιβάρυνση του ελάχιστου στελεχιακού δυναμικού που διαθέτουν, ταυτόχρονα αφαιρούνται από τα έσοδα τους τα μισθώματα βοσκής, την ώρα που οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των μισθωμάτων είναι πολύ στενές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων από τους κτηνοτρόφους. 

Προβλήματα με το πέρασμα της αρμοδιότητας στους Δήμους 

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Εμρέ Αχμέτ ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση του όλου προγράμματος.
 
Όπως ανέφερε, το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ από το 2015, το θέμα των βοσκήσιμων γαιών έχει περάσει σε επιτροπή της Περιφέρειας, στην οποία αποστέλλει εκπρόσωπο και ο Δήμος, η οποία είναι αρμόδια για τον χωροταξικό έλεγχο της κατανομής των γαιών αυτών.
 
Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων όμως πέρυσι, έγινε κατευθείαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος συντάσσει τις καταστάσεις διανομής βοσκήσιμων γαιών, όμως φέτος, ενώ συντάχθηκαν πάλι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτές οι καταστάσεις αποστάλθηκαν τους Δήμους, που πρέπει να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους, για να προσέλθουν στο Δήμο και να υπογράψουν τα έντυπα από τα οποία προκύπτει ότι ενημερώθηκαν για την κατανομή που τους έγινε και να διατυπώσουν αντιρρήσεις.
 
Όμως στις καταστάσεις διανομής βοσκήσιμων γαιών που έχουν αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνονται κτηνοτρόφοι οι οποίοι σε πολύ μεγάλο αριθμό είναι παντελώς άγνωστοι στον οικείο Δήμο, αφού είναι δημότες άλλων Δήμων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας ή ακόμη και άλλων Δήμων άλλης Περιφερειακής Ενότητας ή ακόμη και άλλης Περιφέρειας.
 
Σε επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τους απεστάλη το γενικό αρχείο δικαιωμάτων, που αφορά όλη τη χώρα, όμως αυτό χρίζει επεξεργασίας, μιας και οι δύο υπάλληλοι στους οποίους ο Δήμος έχει αναθέσει αυτή την εργασία, πρέπει να βρουν τους Δημότες Κομοτηνής από αυτή τη λίστα, δηλαδή να διαχειριστούν περίπου 800 εγγραφές.
 
Με δεδομένο ότι η απόφαση του Υπουργείου, που μετέφερε την αρμοδιότητα για την ειδοποίηση των κτηνοτρόφων στους Δήμους, κοινοποιήθηκε σε αυτούς στα τέλη Απριλίου, με ακόμα περισσότερο χρόνο να χάνεται με το θέμα της λίστας, απομένει μόνο ένας μήνας για να βρεθούν από το Δήμο, να ειδοποιηθούν, να προσέλθουν και να υπογράψουν οι κτηνοτρόφοι, πληρώνοντας το τέλος βοσκής, μιας και η προθεσμία για την όλη διαδικασία λήγει στις 30 Ιουνίου. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δημιουργείται θέμα απώλειας των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, μιας και μη υπογραφή του εντύπου σημαίνει ανάκληση της κατανομής του.
 
Την ίδια ώρα τα έσοδα από τα μισθώματα βοσκής θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό των Περιφερειών για την κάλυψη δαπανών εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ ως απόρροια όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι βέβαιο ότι οι Δήμοι παρότι τους αφαιρέθηκε η σχετική αρμοδιότητα, θα γίνουν άμεσοι αποδέκτες των παραπόνων και των διαφωνιών των κτηνοτρόφων χωρίς να έχουν δυνατότητα τυχόν διορθωτικών παρεμβάσεων.
 
Ο κ. Αχμέτ δε θεωρεί πως ακόμα και στο θέμα των εντύπων υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, με το υπουργείο να στέλνει ενιαίο έντυπο σε όλους τους Δήμους, μιας και τώρα δημιουργούνται θέματα ασάφειας, με κάθε δήμο να κάνει τα έντυπα όπως θεωρεί αυτός σωστά, και έτσι μπορεί να υπάρξει σύγχυση. 

Ζητούν παράταση και αλλαγή των διαδικασιών 

«Είναι μια κλασική περίπτωση της ελληνικής πραγματικότητας, η κατανομή έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η επιτροπή που ελέγχει την κατανομή ανήκει στην περιφέρεια, μαζί με τους πόρους, ενώ η γραφειοκρατική δουλειά γίνεται από τους Δήμους» σημείωσε ο κ.Αχμέτ, θεωρώντας πως εμπλέκονται τρείς φορείς στην όλη διαδικασία, χωρίς ουσιαστικό λόγο.
 
Εξέφρασε δε την άποψη ότι όλη αυτή η διασπορά των αρμοδιοτήτων θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους κυριότερους ενδιαφερόμενους, τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως οι αρμοδιότητες πρέπει να ασκούνται συγκεντρωτικά από ένα φορέα.
 
Για αυτό και το όλο θέμα συζητήθηκε σε επίπεδο ΠΕΔ, και αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο ΚΕΔΕ, ώστε να πιέσουν για να δοθεί παράταση μέχρι να διευθετηθούν τα προβλήματα.
 
Επιπλέον κατατέθηκε πρόταση η διαδικασία να διεκπεραιώνεται στο σύνολο της από τις Περιφερειακές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.